Ontslagbrief of vaststellingsovereenkomst?

Veel klanten vragen onze arbeidsjuristen hoe zij het beste ontslag kunnen nemen bij de werkgever. Misschien wilt u een einde maken aan een arbeidsconflict of voelt u geen vertrouwen van uw werkgever. U heeft in principe twee opties om aan te sturen tot het beëindigen van de arbeidsovereenkomst. U kunt ervoor kiezen een ontslagbrief te schrijven of u kunt een vaststellingsovereenkomst met uw werkgever afspreken. Het arbeidsrecht is hierin relevant. In deze bijdrage gaan wij in op beide wijzen van beëindigen van de arbeidsovereenkomst.

Ontslagbrief

Met de ontslagbrief kunt u zelfstandig ontslag nemen. De ontslagbrief kent wel een aantal voorwaarden en enkele kanttekeningen die handig zijn om te weten. Het arbeidsrecht geeft hier geen duidelijkheid over. Wel hebben wij een blog geschreven waarin dat wordt uitgelegd. Klik hier voor de blog.

De ontslagbrief geeft u de mogelijkheid om zelf ontslag te nemen en de volledige regie te houden over het ontslag. De nadelen zijn dat zelf ontslag nemen gevolgen heeft voor uw WW-uitkering, uw transitievergoeding / beëindigingsvergoeding. Daarnaast lopen werknemers ook tegen de opzegtermijn aan waardoor zij schadeplichtig kunnen worden of problemen krijgen met het UWV. Zelfstandig ontslag nemen met een ontslagbrief kan daarom vervelend uitpakken voor de werknemer. Wanneer deze problemen zich voordoen kan de werknemer ook niet meer aankloppen bij de werkgever. De arbeidsovereenkomst is opgezegd en de werkgever heeft dan verder geen verplichtingen meer.

De vaststellingsovereenkomst

De vaststellingsovereenkomst betekent een einde van de arbeidsovereenkomst waarbij de regie van het ontslag bij een arbeidsjurist ligt. Arbeidsjuristen zijn gespecialiseerd op het arbeidsrecht en kunnen goede voorwaarden uitonderhandelen voor een vaststellingsovereenkomst. Verder wordt rekening gehouden met de transitievergoeding / beëindigingsvergoeding, de opzegtermijn en uw recht op WW. Ook dient de werkgever dan verplicht een getuigschrift af te geven dat voordelig is voor toekomstige sollicitaties.

Hoewel de ontslagbrief een prima middel is om ontslag te nemen raden wij toch de vaststellingsovereenkomst / beëindigingsovereenkomst aan om ontslag te nemen bij de werkgever. Hiermee voorkomt u teleurstellingen en garandeert u maximaal resultaat. Het vergemakkelijkt de transitie naar een nieuwe baan en verhoogt uw kansen op de arbeidsmarkt.

Onze arbeidsjuristen staan voor u klaar. Bel naar 020 261 60 10. Wilt u meer informatie over de vaststellingsovereenkomst klik hier.