Ontslagbrief en ontslag op staande voet in de WAB 

In deze blog leest u meer over de ontslagbrief en ontslag op staande voet in de WAB

De Wet arbeidsmarkt in balans zal vanaf 2020 actief zijn en het arbeidsrecht ingrijpend veranderen. In deze blog staan wij stil bij de gevolgen voor de ontslagbrief en ontslag op staande voet.  

Ontslag op staande voet  

De werkgever kan de arbeidsovereenkomst meteen opzeggen als hij een dusdanig ernstige reden heeft opgemerkt waardoor hij geen seconde langer met de werknemer kan werken. Vaak gaat het om strafbare gedragingen zoals fraude, diefstal of bedreiging. Ook andere gedragingen kunnen reden geven voor ontslag op staande voet zoals herhaaldelijk te laat komen of gebruik van alcohol of drugs. 

Belang van ontslagbrief 

De ontslagbrief geeft te kennen dat de werkgever afscheid wil nemen van de werknemer met daarin de redenen die hem tot die beslissing hebben geleid. Bij ontslag op staande voet dient een werkgever via deze brief uit te leggen waarom hij de werknemer heeft ontslagen. 

De WAB maakt ontslag mogelijk door een combinatie van onvolledige ontslaggronden te combineren tot een volwaardig ontslagaanvraag bij de rechter. Als de werkgever hiertoe wil overgaan is een ontslagbrief nodig waarin wordt aangegeven welke gronden hiervoor gelden en dat de werknemer een uitnodiging kan verwachten om het ontslag bij de rechter te bespreken. 

Conclusie 

Kortom, het belang van een ontslagbrief blijft belangrijk bij ontslagzaken. Dat kan een ontslagprocedure zijn bij de rechter, maar ook bij ontslag op staande voet. Heeft u vragen over ontslag of andere arbeidsrechtelijke onderwerpen? Bel dan naar 0202616010 voor een gesprek met onze arbeidsjuristen. Lees hier meer artikelen.

Ontslagbrief en ontslag op staande voet

Novum biedt uitkomst

U krijgt een eigen jurist
Uw jurist adviseert u over de mogelijkheden
Geen onverwachte risico’s meer
Snel weten waar u aan toe bent
Geheel vrijblijvend
Disclaimer: Novum juristen deelt algemene informatie over verschillende juridische zaken. Deze informatie is door onze specialisten bijeengebracht en gepubliceerd om zoveel mogelijk mensen te helpen. Omdat iedere zaak anders is en wetten voortdurend veranderen kunnen wij niet garanderen dat alle informatie correct en actueel is. Indien u op het punt staat om beslissingen te nemen is het sterk aanbevolen dat u eerst contact met ons op neemt. Hierdoor kunt u ook vragen stellen aan onze specialisten.

91% van onze klanten beveelt Novum juristen aan.

Persoonlijk

9,1

Snelheid

8,8

Expertise

8,5

Resultaat

8,9