Ondernemingsrecht en corporate governance 

Ondernemingsrecht en corporate governance. 

Wat is corporate governance? 

Corporate governance is een overkoepelende term voor de algehele relatie van de beursgenoteerde vennootschap met haar eigen mensen, mensen buiten de vennootschap en andere groepen van mensen en organisaties zoals de overheid en de arbeidsmarkt. Corporate governance duidt op het bestaan van transparantie en toezicht op de vennootschap zodat het in lijn met wetgeving winstgevend en verantwoord kan functioneren.  

Voor een beter begrip kan corporate governance het beste worden opgedeeld in verschillende verbanden.  

  

Corporate governance binnen de beursgenoteerde vennootschap 

Ten eerste gaat corporate governance om de relaties binnen de vennootschap. Dat betekent dat duidelijk moet zijn welke relaties bestaat tussen mensen binnen de vennootschap. Denk daarbij aan de relatie tussen het bestuur, de raad van commissarissen en de aandeelhouders/algemene vergadering. 

  

Corporate governance buiten de beursgenoteerde vennootschap 

Vanuit dit punt strekt corporate governance zich uit tot mensen buiten de onderneming. In dat geval gaat het om de relatie tussen de vennootschap en de klanten die het in het maatschappelijk verkeer bedient.  

  

Corporate governance kent geen grenzen 

Daaropvolgend gaat corporate governance verder naar sectoren zoals de arbeidsmarkt en zelfs overheden. Ook is corporate governance belangrijk binnen de Europese Unie. 

  

Hoe werkt corporate governance? 

Corporate governance is opgenomen in de CGC (Corporate Governance Code). Deze code is verwerkt in de Nederlandse wet (artikel 2:391 lid 5 BW). De code, en daarmee de wet, stelt dat beursgenoteerde vennootschappen transparant en controleerbaar moeten zijn. Dit gaat onder meer via het overleggen van een bestuursverslagVerder worden daarin praktische handvatten gegeven waarmee een vennootschap corporate governance in de praktijk kan brengen. Deze handvatten worden onderbouwd met de principes van corporate governanceHet in de praktijk brengen van de good practices is vaak lastig voor vennootschappen.   

Heeft u hulp nodig bij de uitvoering van corporate governance? Schakel onze adviseurs en juristen ondernemingsrecht in. Zij weten welke werkprocessen noodzakelijk zijn om uw vennootschap conform corporate governance te laten functioneren. Bel naar 0202616010. 

Ontslag en collectief ontslag bij Rabobank

Novum biedt uitkomst

U krijgt een eigen jurist
Uw jurist adviseert u over de mogelijkheden
Geen onverwachte risico’s meer
Snel weten waar u aan toe bent
Geheel vrijblijvend
Disclaimer: Novum juristen deelt algemene informatie over verschillende juridische zaken. Deze informatie is door onze specialisten bijeengebracht en gepubliceerd om zoveel mogelijk mensen te helpen. Omdat iedere zaak anders is en wetten voortdurend veranderen kunnen wij niet garanderen dat alle informatie correct en actueel is. Indien u op het punt staat om beslissingen te nemen is het sterk aanbevolen dat u eerst contact met ons op neemt. Hierdoor kunt u ook vragen stellen aan onze specialisten.

91% van onze klanten beveelt Novum juristen aan.

Persoonlijk

9,1

Snelheid

8,8

Expertise

8,5

Resultaat

8,9