Grappen over Corona-virus wordt arbeidsconflict

Grappen over het Corona-virus wordt een arbeidsconflict. Lees in deze blog meer over deze casus.

Een WhatsApp-groep van werknemers die werken bij een facilitaire afdeling bespreken de actualiteiten over de Corona-virus die China momenteel teistert. Een van de werknemers deelt een foto van mensen die in paniek wegrennen. Daaronder staat de tekst ‘wat te doen als een Chinees’ niest. Daarnaast geeft de werknemer te kennen dat hij tijdelijk geen Chinees zal bestellen.

Ontslag op staande voet wegens racisme

De werkgever krijgt lucht van de bijdragen van de werknemer in de WhatsApp-groep en besluit de werknemer op staande voet te ontslaan wegens racistische uitingen. De werknemer wordt opgeroepen voor een gesprek en krijgt dan zijn ontslagbrief. Hij gelooft zijn ogen niet en geeft aan dat het om een grap gaat in een WhatsApp-groep waarin nog meer dubieuze opmerkingen worden gemaakt. De werknemer vermoedt dat hij door een collega is verlinkt.

Bezwaar tegen ontslag helpt

De opmerkingen in de chatgroep waren niet handig, maar uit screenshots bleek dat daarin ergere zaken zoals porno werden gedeeld door collega’s en onbestraft bleven door de werkgever. Hoewel de werknemer zich bedenkelijk had geuit was ontslag niet houdbaar. Daarom konden wij bezwaar maken en een vaststellingsovereenkomst uitonderhandelen met de werkgever. De werknemer kreeg een transitievergoeding en een ontslagvergoeding waarmee het arbeidsconflict werd beëindigd.

Contact

Arbeidsconflict? Los het op met een arbeidsjurist. Ontslag met wederzijds goedvinden kan altijd. Bel naar 020 261 60 10.