Geen akkoord op vaststellingsovereenkomst

Cumulatieontslag: geen akkoord op vaststellingsovereenkomst?

Kort gezegd gaat het erom dat vanaf 2020 werkgever meerdere onvoldragen ontslaggronden met elkaar mogen combineren om de arbeidsovereenkomst te laten ontbinden. Voorheen moest de werkgever een ontslaggrond kiezen en hierop zijn ontbindingsverzoek indienen bij de rechter.  

In deze blog wordt besproken hoe het uitblijven van een akkoord op een vaststellingsovereenkomst wordt gezien bij cumulatieontslag.  

Gronden voor cumulatieontslag  

Cumulatieontslag heeft betrekking op de volgende ontslaggronden die in het arbeidsrecht worden genoemd.    

  1. Regelmatig verzuim;  
  2. Ongeschiktheid van de werknemer tot het verrichten van de arbeid;  
  3. Verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer;  
  4. Werkweigering door ernstig gewetensbezwaar;  
  5. Een verstoorde arbeidsverhouding;  
  6. Andere redenen.

Geen akkoord duidt op verstoorde arbeidsverhouding 

Als u als werkgever geen akkoord kunt bereiken met de werknemer voor een vaststellingsovereenkomst dan zal dit een onvoldragen ontslaggrond opleveren voor een verstoorde arbeidsverhouding. In de eerste plaats zijn de andere ontslaggronden niet van toepassing. In de tweede plaats duidt het uitblijven van een handtekening op het bestaan van een geschil dan wel een arbeidsconflict.  

Daarom kan een stroperig onderhandelingstraject over de vaststellingsovereenkomst gezien worden als een verstoorde arbeidsverhouding. Dit kan worden meegenomen in cumulatieontslag. 

Contact

Heeft u vragen over de cumulatieontslag of over de WAB? Bel dan naar 02026106010 voor meer informatie. Onze arbeidsjuristen hebben ruime ervaring met ontslagzaken. Lees hier meer artikelen.

Geen akkoord op vaststellingsovereenkomst

Novum biedt uitkomst

U krijgt een eigen jurist
Uw jurist adviseert u over de mogelijkheden
Geen onverwachte risico’s meer
Snel weten waar u aan toe bent
Geheel vrijblijvend
Disclaimer: Novum juristen deelt algemene informatie over verschillende juridische zaken. Deze informatie is door onze specialisten bijeengebracht en gepubliceerd om zoveel mogelijk mensen te helpen. Omdat iedere zaak anders is en wetten voortdurend veranderen kunnen wij niet garanderen dat alle informatie correct en actueel is. Indien u op het punt staat om beslissingen te nemen is het sterk aanbevolen dat u eerst contact met ons op neemt. Hierdoor kunt u ook vragen stellen aan onze specialisten.

91% van onze klanten beveelt Novum juristen aan.

Persoonlijk

9,1

Snelheid

8,8

Expertise

8,5

Resultaat

8,9