Ontslag op staande voet en naaktfoto’s 

Twee collega’s (een man en een vrouw) die bij een financiële afdeling werken zijn al jarenlang collega’s. Op een zekere dag verlaat de vrouw haar bureau voor een toiletpauze. Normaal gesproken sluit ze haar scherm via schermvergrendeling. Dit keer vergeet ze dat te doen. Haar collega merkt op dat ze e-mail ontvangt op haar persoonlijke e-mailadres. Eerst negeert hij de berichten totdat hij een bericht ziet verschijnen met het onderwerp ‘foto’s van gisteravond’. Hij kan de interesse niet weerstaan en klikt op de e-mail.  Meld dit meteen bij uw leidinggevende want uw collega krijgt misschien ontslag op staande voet.

Naaktfoto’s

Hij ziet de foto’s op haar scherm en krijgt rode oren. Hij ziet de vrouwelijke collega naakt in verschillende poses. Zijn eerste reflex is om de e-mail met naaktfoto’s naar zichzelf te sturen. De vrouwelijke collega die even later terugkeert naar haar bureau weet op dat moment niets. Zij werkt gewoon door totdat zij weken later te maken krijgt met bepaalde opmerkingen van haar collega’s.

Blijkbaar heeft de mannelijke collega de foto’s aan een derde collega laten zien. Het idee was dat deze collega zich stil zou houden. Dat deed hij niet en binnen enkele weken wist de hele afdeling van de pikante foto’s.

Nadat ze onderzoek had gedaan kwam ze erachter welke collega het bestaan van de foto’s had gelekt. De mannelijke collega die naast haar zat had de foto’s naar zijn eigen mail verzonden, maar was vergeten dat bericht te verwijderen.

De vrouwelijke medewerker was boos op deze collega en stapte naar de directie. De directie wist niet wat ze moesten doen. Aan de ene kant vonden ze het niet slim dat zij haar persoonlijk e-mail opent met haar werkcomputer. Aan de andere kant vonden ze dat de mannelijke collega niets te zoeken had achter de computer van een collega.

Vaststellingsovereenkomst of ontslag op staande voet?

Het bedrijf nam contact met ons op voor juridisch advies. Wij hebben geadviseerd om samen met ons een gesprek aan te gaan met beide partijen. Na het gesprek hebben wij de mannelijke collega op staande voet ontslagen namens het bedrijf. Daarna boden wij hem een vaststellingsovereenkomst aan zodat het bedrijf zeker wist dat hij niet meer in dienst kon komen bij het bedrijf.

Personeelsreglement

Vanwege dit incident hebben wij ook aangegeven dat een personeelsreglement kan helpen in dit soort situaties. Hierdoor weten werknemers hoe ze zich moeten gedragen en de werkgever kan daarmee sneller overgaan tot sancties wanneer een werknemer zich misdraagt.

Neem contact met ons op als u vragen heeft over ontslag op staande voet, vaststellingsovereenkomsten of een personeelsreglement. Bel naar 020 261 60 10. Klik hier voor meer informatie.