Non-actiefstelling wordt ontslag met wederzijds goedvinden

Non-actiefstelling wordt ontslag met wederzijds goedvinden. Lees in deze blog meer.

De werknemer is een verkoopmedewerker bij een groot retailbedrijf. Hij is verantwoordelijk voor het klantencontact en moet de winkel netjes houden. De verkoopmedewerker functioneert al jaren naar behoren totdat een kortingsactie wordt aangekondigd in de winkel. Op dezelfde dag komen familieleden toevallig langs om daar spullen te kopen. De medewerker laat weten dat binnenkort een kortingsactie wordt ingezet en adviseert zijn familie om dan terug te komen. Zo kunnen zij geld besparen op hun aankopen. De manager van de winkel staat enkele rijen achter hem en hoort het gesprek tussen de werknemer en zijn familieleden.

Arbeidsconflict en non-actiefstelling

De manager is woedend en vindt dat de werknemer de winkel van omzet heeft beroofd. Hij vraagt de werknemer waarom hij klanten heeft ‘weggejaagd’. De werknemer is zich van geen kwaad bewust en geeft enkel aan dat hij zijn familie wilde wijzen op een kortingsactie. De manager is onverbiddelijk en vindt het onacceptabel dat hij ‘kortingen weggeeft’ aan zijn familie. De manager stuurt hem boos naar huis en laat op dreigende toon weten dat hij de gevolgen van zijn handelen nog zal voelen.

Bent u op non-actief gesteld?

Ontslagbrief?

De werknemer belt huilend naar ons op en is boos op de manier waarop hij naar huis is gestuurd. Hij vindt dat klanten recht hebben op informatie over kortingsacties en daarom zo heeft gehandeld. De werknemer stelde zich op het standpunt dat hij zijn werk deed en daarom geen fouten heeft gemaakt.

Vaststellingsovereenkomst

Werknemer stuurt naar eigen zeggen een ontslagbrief naar ons op. Dat blijkt een brief te zijn waarop is aangegeven dat hij op non-actief is gesteld tot nadere orde. Omdat non-actiefstelling vaak leidt tot ontslag op staande voet hebben wij meteen bezwaar gemaakt tegen de beslissing van de werkgever. Daarop heeft telefonisch contact gevolgd waarbij wij een vaststellingsovereenkomst bedongen tussen werknemer en werkgever.

De werknemer kreeg naast de vaststellingsovereenkomst ook een excuusbrief van de leidinggevende. Hij had achteraf te fel gereageerd op de werknemer. De werknemer was alsnog boos, maar wel tevreden omdat hij een transitievergoeding kreeg en een budget voor outplacement. Hierdoor werd een rechtszaak vermeden waarmee een ontslagvergoeding in de vorm van een billijke vergoeding onnodig werd.

Contact

Heeft u vragen over ontslag op staande voet, vaststellingsovereenkomsten of non-actiefstellingen? Bel dan naar 020 261 60 10.