Ontslag en PostNL
21 maart 2025
Ontslagen bij PostNL wegens dringende reden, vaststellingsovereenkomst gekregen van PostNL en overig ontslag bij PostNL
Ontslagprofiel PostNL
PostNL is één van de grootste werkgevers van Nederland en is tot stand gekomen door meerdere fusies uit het verleden.
PostNL kent veel werknemers vanwege de grote maatschappelijke positie die PostNL inneemt in Nederland. Onze arbeidsjuristen hebben in hun werk vaak werknemers van PostNL geadviseerd en waar nodig geholpen. De ervaringen van deze arbeidsjuristen worden in dit stuk opgetekend zodat huidige werknemers daar hun voordeel mee kunnen doen.
In dit stuk worden vragen over vaststellingsovereenkomsten, ontslag op staande voet en arbeidsconflicten aan de orde komen. Belt u liever meteen met een arbeidsjurist om uw vragen te stellen? Bel dan naar 0202616010 voor een gesprek met een ervaren arbeidsjurist. Onze juristen zijn vandaag nog bereikbaar.
Vaststellingsovereenkomst en PostNL: vaststellingsovereenkomst na arbeidsconflict en rekbaarheid transitievergoeding
Vaststellingsovereenkomst bij PostNL
De vaststellingsovereenkomst is een contract waarin de werkgever samen met de werknemer het einde van het arbeidscontract afspreekt. Een vaststellingsovereenkomst is een geldige manier om een einde te maken aan het dienstverband. Daarnaast geeft de overeenkomst ruimte om te onderhandelen over de ontslagvoorwaarden zoals de transitievergoeding.
PostNL zal vanwege de grootte van de organisatie vaker een beroep doen op deze overeenkomst om een einde te maken aan een arbeidsconflict, personeel te ontslaan tijdens een reorganisatie of om andere redenen afscheid nemen van een werknemer.
PostNL geeft mij een vaststellingsovereenkomst na een arbeidsconflict. Is dat wel gerechtvaardigd?
Ja, een vaststellingsovereenkomst kan altijd worden aangeboden aan de werknemer. De werkgever hoeft niet te voldoen aan wettelijke voorwaarden om de overeenkomst aan u voor te leggen.
Moet PostNL geen mediation-traject aangaan bij een arbeidsconflict?
Er bestaat geen harde wettelijke regel die een werkgever verplicht tot mediation. Als een werkgever een arbeidsconflict beoordeelt als onoplosbaar, dan kan een vaststellingsovereenkomst worden aangeboden.
Hoe ga ik om een vaststellingsovereenkomst?
Een vaststellingsovereenkomst is uiteindelijk het oplossen van een juridisch verschil van mening over uw dienstbetrekking. Daarom heeft u juridisch advies nodig van een arbeidsjurist.
De arbeidsjurist zal vervolgens de vaststellingsovereenkomst nakijken op het recht op een WW-uitkering. Verder wordt er ook onderhandeld met de werkgever over de ontslagvoorwaarden. De arbeidsjurist zorgt ervoor dat de transitievergoeding hoger uitvalt en dat andere voorwaarden zoals een budget voor outplacement en juridisch advies mogelijk is.
Arbeidsconflicten en PostNL: arbeidsconflicten oplossen of ontslagregeling via vaststellingsovereenkomst
Arbeidsconflict bij PostNL
Een arbeidsconflict is een verschil van mening over werkgerelateerde zaken of persoonlijke zaken met een collega op het werk. Het meningsverschil begint vaak klein en eindigt groot waarbij de werknemer zich moet ziekmelden en te maken krijgt met veel stress.
Arbeidsconflicten komen helaas vaak voor. Zowel kleine werkgevers als grote werkgevers (zoals PostNL) hebben te maken met arbeidsconflicten. Arbeidsconflicten worden vaak beëindigd met een vaststellingsovereenkomst zoals hierboven werd aangegeven.
Ik heb een arbeidsconflict bij PostNL, hoe ga ik hiermee om?
Een arbeidsconflict kan worden opgelost op twee manieren. In principe is het eerste advies om altijd na te denken over uw toekomst bij de werkgever. Kunt u op deze voet verder werken of is een vertrek bij de werkgever het beste? Hieronder leggen wij dat verder aan u uit.
Ik wil aanblijven als werknemer bij een arbeidsconflict
U heeft te maken met een arbeidsconflict, maar gaat wel voor baanbehoud. Het is dan belangrijk om netjes te blijven en een goed werknemer te zijn. U mag open zijn over het conflict. Het is aangeraden om dit met een HR-manager te bespreken, een vertrouwenspersoon en uiteindelijk met de collega waarmee het arbeidsgeschil bestaat.
Mochten deze interne middelen niet werken, probeer dan de werkgever te overtuigen van het effect van mediation.
Ik wil niet blijven bij PostNL door het arbeidsgeschil
Een vertrekregeling is gebruikelijk bij een werkgerelateerd geschil. De bovengenoemde vaststellingsovereenkomst zal dan worden gebruikt om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.
In dat geval is het verstandig om te wachten op de vaststellingsovereenkomst en een arbeidsjurist in te schakelen die het arbeidsconflict kan omzetten naar een goede ontslagregeling met een aantrekkelijke transitievergoeding.
Heeft het arbeidsconflict invloed op de ontslagvergoeding van Post NL?
Juridisch gezien heeft het bestaan van een arbeidsconflict geen invloed op een transitievergoeding of ontslagvergoeding. De transitievergoeding die vanaf 2015 de ontslagvergoeding heeft vervangen is gekoppeld aan een eigen berekeningsformule.
Echter, tijdens onderhandelingen bij een vaststellingsovereenkomst kan het bestaan van het conflict wel worden omgezet naar een argument om de transitievergoeding te verhogen. Daarvoor heeft u wel een ervaren arbeidsjurist nodig.
Krijg ik wel een WW-uitkering na een arbeidsconflict?
Een arbeidsconflict heeft in principe geen invloed op het recht op een WW-uitkering. Als u na een arbeidsconflict op staande voet wordt ontslagen, dan is dat anders. Dan heeft u zeer waarschijnlijk geen recht op een WW-uitkering. Dat is ook het geval wanneer u zelf ontslag neemt.
Een WW-uitkering na een arbeidsconflict (ook binnen PostNL) is altijd mogelijk wanneer sprake is van een goede vaststellingsovereenkomst die het recht op de uitkering garandeert. Daarvoor heeft u een specialist vaststellingsovereenkomst nodig. Bel daarvoor naar 0202616010 voor meer informatie.
Ontslag op staande voet en PostNL: ontslagen bij PostNL met dringende reden en beste oplossing tegen aanzegging voor ontslag op staande voet
Op staande voet ontslag krijgen bij PostNL
Een werkgever kan een werknemer niet zomaar ontslaan. Daarvoor is toestemming nodig van ofwel de werknemer, kantonrechter of het UWV. Alleen bij op staande voet ontslag kan de werkgever zonder toestemming van alle partijen ontslag verlenen aan een werknemer.
Hiervoor geldt wel dat de werkgever een dringende reden moet hebben om een werknemer te ontslaan. Dringende redenen zijn argumenten die dusdanig zwaar wegen dat de werknemer geen moment langer kan aanblijven als werknemer. Daarbij kan gedacht worden aan bedreiging, fraude etc.
Krijg ik een transitievergoeding na ontslag dat op staande voet is gegeven?
In principe moet dat wel gebeuren, maar niet iedere werkgever is daartoe bereid vanwege de emotie bij ontslag op staande voet.
Iedere werknemer recht op een transitievergoeding na beëindiging van het dienstverband. De wet biedt wel ruimte voor een aantal uitzonderingen op dat recht. Naast de uitzondering van zelf ontslag nemen geldt ook dat een werkgever geen transitievergoeding hoeft te betalen wanneer sprake is van ernstig verwijtbaar gedrag van de werknemer.
Hier gaat het vaak mis: de werkgever verenigt het bestaan van een dringende reden met ernstig verwijtbaar gedrag. Ernstig verwijtbaar gedrag is niet hetzelfde als een dringende reden. Bij ontslag op staande voet bestaat daarom meestal wel recht op een transitievergoeding. Bel daarom altijd een arbeidsjurist bij ontslag op staande voet (0202616010).
Moet je als werknemer altijd naar de rechter om ontslag aan te vechten?
Ontslag aanvechten kan via de rechter, maar kan ook worden opgelost tussen partijen zelf. Een arbeidsjurist kan daarvoor zorgen. Hierboven werd al eerder gesproken over de vaststellingsovereenkomst. Een arbeidsjurist kan met de vaststellingsovereenkomst ervoor zorgen dat het ontslag wordt ingetrokken door de werkgever en dat daarvoor in de plaats een ontslag met wederzijds goedvinden wordt bedongen.
Hiermee wordt het mogelijk om een WW-uitkering aan te vragen en betaling van de transitievergoeding te forceren bij de werkgever. Zo kan er op een laagdrempelige manier een einde worden gemaakt aan het ontslag op staande voet waarbij de werknemer op een nette manier en onder de beste ontslagvoorwaarden uit dienst kan gaan.
Collectief ontslag door PostNL: massaontslag bij PostNL en hulp bij ontslag van meerdere werknemers door PostNL
Massaontslag PostNL
Bij een grote werkgever is collectief ontslag, massaontslag of groepsontslag altijd mogelijk. Collectief ontslag gaat meestal om financiële redenen. De werkgever is niet meer in staat om een bedrijfstak of een afdeling te onderhouden waardoor dit gedeelte van het bedrijf wordt afgesloten. De afsluiting van het bedrijfsonderdeel gaat vanzelfsprekend gepaard met het einde van de dienstverbanden van de werknemers die daar hun werk uitvoeren.
In geval van collectief ontslag worden meer twintig of meer werknemers ontslagen binnen hetzelfde arbeidsgebied. De werkgever (PostNL) dient hiervoor een procedure te volgen om het groepsontslag in goede banen te leiden.
Hulp bij vaststellingsovereenkomst van PostNL (collectief ontslag PostNL)
Wanneer het ontslag concreet wordt kan een vaststellingsovereenkomst worden verwacht. Dit is een belangrijk moment voor de werknemer, omdat het ondertekenen daarvan een einde van de dienstbetrekking betekent. Daarnaast is het zo dat er onderhandeld kan worden over de ontslagvoorwaarden met de werkgever. Wanneer het ontslag wordt behandeld door het UWV, zal deze mogelijkheid wegvallen.
Het advies is daarom om een arbeidsjurist te benaderen met de mededeling dat sprake is van collectief ontslag. Onze arbeidsjuristen zijn namelijk gespecialiseerd in collectief ontslag, waardoor niet alleen de individuele werknemer, maar meerdere werknemers in één kunnen worden bijgestaan. Dit leidt tot een groot onderhandelingsproces waarbij iedere werknemer profiteert van deze onderhandelingen. Iedere werknemer kan op deze wijze rekenen op de hoogst mogelijke transitievergoeding en andere financiële voorwaarden die mogelijk zijn.
Contact
Bel naar 0202616010 voor meer informatie bij ontslag, vaststellingsovereenkomsten en arbeidsconflicten. Onze specialisten zijn vandaag nog bereikbaar en kunnen zowel u als meerdere collega’s bijstaan.
Meer artikelen
28 maart 2025
26 maart 2025
14 december 2024
6 december 2024
29 november 2024