Novum ik heb vragen over ontslag deel 6

Beste Novum, ik heb vragen over ontslag (deel 6).

In deze bijdrage vertellen arbeidsjuristen van Novum juristen over hun gesprekken met cliënten en oud-cliënten. Hieronder leest u verhalen van deze cliënten en hoe de arbeidsjurist van Novum juristen daarop heeft gereageerd en welke oplossing hij heeft voorgesteld. Hiermee wordt beoogd om juridische zaken als ontslag, arbeidsconflicten en vaststellingsovereenkomsten herkenbaar te maken voor de werknemer. Dit is deel 6 van deze rubriek, klik hier voor deel 5.

Ontslagverhaal 11: Ontslag op staande voet na gebruik van auto van de zaak

Ik heb zojuist te horen gekregen dat ik op staande voet ben ontslagen door mijn werkgever.

De reden is dat ik een werkbus heb gebruikt voor privégebruik. Dit heb ik niet zomaar uit me zelf gedaan. Heb namelijk zelf altijd een auto Vd zaak gehad en er werd verteld dat mensen met een auto Vd zaak wel een bus mogen gebruiken. Want of je nu brandstof in een bus doet of in je auto Vd zaak. Dit was geen verschil vertelde de directeur.

Verder werd mij medegedeeld dat ik fraude zou hebben gepleegd met uren registratie. Ik heb een all in contract, dus krijg nergens meer uren of iets dergelijks. Heb sinds de Corona crisis meer chauffeurs werk gedaan dan mijn eigen werk als wagenparkbeheerder. Ben veel weekenden, feestdagen en avonden of nachten aan het rijden geweest. Ook dit was gewoon voor mijn vaste loon. Alleen het werk op feestdagen en weekenden werd wel een een dag gecompenseerd.

Reactie van arbeidsjurist

Jammer om te horen dat u op staande voet ontslag heeft gekregen van de werkgever. Deze ontslagvorm is het zwaarste middel dat de werkgever heeft om de arbeidsovereenkomst op te zeggen. Daarom moet de werkgever ook zwaarwegende redenen hebben om deze vorm van ontslag toe te passen. In uw verhaal gaat het om twee ontslagredenen, gebruik van een bedrijfsauto en vermeende fraude.

U kunt twee kanten op met het verleende op staande voet ontslag. We kunnen het ontslag laten toetsen door de kantonrechter. Er heerst veel ontslagbescherming en werkgevers hebben in de praktijk moeite om het ontslag voldoende te onderbouwen. Daarom liggen er altijd wel kansen bij de rechter. Nog kansrijker is het aangaan van een vaststellingsovereenkomst met de werkgever. Dat betekent dat we ontslag op staande voet laten vervangen met ontslag met wederzijds goedvinden. U gaat met finale kwijting, een transitievergoeding en een aantal maanden aan loon weg bij de werkgever.

Oplossing van arbeidsjurist

De klant ging in dit geval akkoord met de tweede optie. Hij koos dus voor een vaststellingsovereenkomst. De arbeidsjurist onderhandelde met de werkgever voor goede ontslagvoorwaarden. De klant kreeg een transitievergoeding, een ontslagvergoeding, kon een WW-uitkering aanvragen en de kosten van de arbeidsjurist werden vergoed.

Ontslagverhaal 12: Onterecht ontslag op staande voet na drinken blikje cola

Goedemiddag, graag zou ik willen informeren naar de totale kosten als ik gebruik zou maken van uw diensten. Ik ben op staande voet ontslagen wegens het nuttigen van een blik cola van de werkgever bij de Makro. Hier werk ik al een aantal maanden en ben in een sfeer terechtgekomen waar het als normaal is om na sluitingstijd iets te kunnen benutten wanneer het anders toch vernietigd wordt. Ik ben zelf is heel erg geschrokken van de beschuldiging dat ik een dief ben en de opmerking dat ik ook wel een jas van 300 euro kan stelen. Ik ben geschorst en ziek naar huis gegaan. Ze wilde dat ik de volgende dag op gesprek zou komen, maar ik voelde me zich zo ziek dat ik me heb afgemeld. Ze zijn daarna overgegaan naar ontslag op staande voet. De collega’s leven met mij mee en vinden het heel oneerlijk. Als ik zou willen stelen dan zou ik het niet recht onder de camera’s drinken. Makro zit vol camera’s. Ik zou toch graag een UWV-uitkering willen aanvragen. Helaas kan ik op dit moment niet echt een advocaat betalen, aangezien het loon in 2018 hoger dan de maximale was.

Reactie arbeidsjurist

Ontslag is altijd naar. In uw geval is dat geen uitzondering. Ontslag op staande voet vanwege het nuttigen van levensmiddelen die voor verkoop zijn bestemd kan geldig zijn. Wel zie ik in uw verhaal dat deze regel heel los wordt toegepast: het is blijkbaar een gewoonte om iets te eten of te drinken, omdat dit wordt weggegooid. Uw ontslag beoordeel ik dan ook niet als houdbaar. Ik kan u helpen met het aanvechten van het ontslag. Omdat u niet beschikt over voldoende financiële middelen kunnen wij een vaststellingsovereenkomst uitonderhandelen met uw werkgever. Dit pakt vaak kosteloos uit voor de werknemer.

Een vaststellingsovereenkomst betekent dat het ontslag op staande voet wordt weggenomen voor ontslag met wederzijds goedvinden. Hiermee wordt de aanvraag van een WW-uitkering waarschijnlijker. Daarnaast kan ik uitonderhandelen dat u extra salaris krijgt, uw juridische kosten worden vergoed en dat u een transitievergoeding krijgt van de werkgever. Vindt u dit een goede oplossing?

Oplossing van arbeidsjurist

De klant keurde het voorstel voor de vaststellingsovereenkomst goed. Daarom heeft de arbeidsjurist een vaststellingsovereenkomst bedongen bij de werkgever. Het ontslag op staande voet werd daarmee weggenomen en maakte plaats voor ontslag met wederzijds goedvinden. De klant was tevreden: zij kreeg drie maandsalarissen en een transitievergoeding, kon WW aanvragen en kon daarmee verder solliciteren zonder dat de reden van het ontslag bekend zou worden bij een nieuwe werkgever. Momenteel zit zij bij een nieuwe werkgever en is tevreden over de afwikkeling van het ontslag.

Contact

Heeft u ook vragen over ontslag, ontslag op staande voet en vaststellingsovereenkomsten? Bel naar 020 261 60 10 voor meer informatie. Onze arbeidsjuristen zijn vandaag nog bereikbaar.