Novum ik heb vragen over ontslag deel 32

Hieronder leest u waargebeurde verhalen van werknemers die te maken kregen met vragen over arbeidsconflicten, ontslag op staande voet en vaststellingsovereenkomsten en hoe een arbeidsjurist van Novum juristen daarop heeft gereageerd en welke oplossing hij heeft voorgesteld. Hiermee wordt beoogd om juridische zaken als ontslag, arbeidsconflicten en vaststellingsovereenkomsten herkenbaar te maken voor de werknemer. Dit is deel 32 van deze rubriek, klik hier voor deel 31.

Ontslagverhaal 62: Grap over corona besmetting leidt tot ontslag op staande voet

Goedendag,

Ik bericht u met een vreemd verhaal. Ik werk als financieel medewerker op een kantoor. In deze coronacrisis ga ik gewoon naar kantoor omdat daarvoor ruimte is en omdat ik dit ook zelf fijn vind.

Ik woon samen met een huisgenoot, dat (was) een vriend van mij. De laatste tijd hebben we een aantal woordenwisselingen gehad waardoor de sfeer thuis minder is geworden. Dat is op zichzelf geen probleem voor het werk wat ik doe.

Tot gisteren. Mijn huisgenoot overtuigde mij dat hij corona heeft. Hiervoor liet hij mij ook een screenshot zien van de test die hij daarvoor had ondergaan. Omdat ik samen met hem woon is het vanzelfsprekend dat ik dacht dat ik ook corona had. Daarom heb ik mijn werkgever hierover geïnformeerd. Mijn werkgever handelde razendsnel en liet mij in quarantaine blijven. Ik heb toen ongeveer twee weken niet gewerkt. Ik bleef wel netjes loon ontvangen.

Mijn huisgenoot liet mij opgegeven moment weten dat het om een grap ging en dat de screenshot va de test die hij had ondergaan nep was. Hij vond het leuk om mij bang te maken bij wijze van een soort grap.

Ik vond de grap ontzettend misplaatst en ben daar zeer boos om. Ik heb mijn werkgever gebeld met dit verhaal. In plaats van begrip kreeg ik boosheid van mijn baas. Hij liet mij weten dat ik ontslagen was en dat ik het loon moet terugbetalen omdat ik onterecht het werk had geweigerd, maar wel salaris had gekregen.

Wat moet ik nu doen?

Screenshot coronatest positief over een collega

Advies arbeidsjurist bij ontslag op staande voet wegens werkweigering

Een zeer aparte situatie die tot ontslag heeft geleid. Uw werkgever stelt dat er sprake is van werkweigering van uw kant waardoor sprake is van een dringende reden voor ontslag op staande voet.

Er is niet altijd sprake van werkweigering

Werkweigering is op zichzelf een geldige reden voor het verlenen van op staande voet ontslag. Echter, ik betwijfel of hier sprake is van werkweigering. Als ik uw verhaal beluister dan heeft u enkel logische dingen gedaan die verwacht mogen worden van een goed werknemer.

Op staande voet ontslag verlenen om werkweigering kan alleen wanneer de werkgever hiervan op de hoogte is en u hiervoor heeft gewaarschuwd. Bij een enkele constatering van werkweigering is ontslag op staande voet te licht en zal niet houdbaar zijn in de ogen van de rechter.

Daarnaast is niet sprake van werkweigering, maar van een quarantaine die niet had gehoeven. U heeft netjes gebeld naar de werkgever met de mededeling dat uw huisgenoot besmet zou zijn met corona. Het is dan logisch om uw werkgever te informeren omdat u mogelijk besmet bent en ook geregeld op kantoor verschijnt. Uw mededeling is dus bedoeld om uw collega’s en anderen tegen uzelf te beschermen. Dat kan u mijns inziens alleen maar sieren.

Rechtshulp bij ontslag vanwege werkweigering

U heeft twee mogelijkheden om een ontslagsituatie op te lossen. Dat geldt dus ook voor werkweigering. U kunt naar de kantonrechter om het ontslag te laten toetsen. De kans dat deze zaak wordt gewonnen is naar mijn idee aanwezig. Er is geen sprake van werkweigering, de werkgever heeft overhaast gehandeld en had ook voor lichtere maatregelen kunnen kiezen.

Verder kunt u ook kiezen voor het laten intrekken van ontslag op staande voet en een ontslag met wederzijds goedvinden. Wij vervangen het een dan voor het ander. U gaat dan met uw werkgever in goed overleg uit elkaar in plaats van dat het ontslag op staande voet blijft bestaan. Het voordeel hiervan is dat u een WW-uitkering kunt aanvragen en dat ik kan onderhandelen voor een transitievergoeding en verdere financiële voorwaarden van het ontslag. Vaak worden ook de juridische kosten gedekt door de werkgever. Dit wordt allemaal vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst.

Oplossing arbeidsjurist werkt: ontslag op staande voet wordt ingetrokken

De werknemer gaf toestemming om te beginnen met de vaststellingsovereenkomst. Dat betekent dat de werknemer dus niet naar de rechter wilde gaan, maar uitsluitend ontslag met wederzijds goedvinden wilde. Dat gebeurde ook nadat de arbeidsjurist contact opnam met de werkgever en het ontslag met hem doornam.

De werkgever was boos en emotioneel over het ontslag, maar dat zakte nadat de arbeidsjurist contact met hem opnam. Hierdoor kon het ontslag zakelijk worden besproken. De werkgever ging dan ook snel akkoord met de vaststellingsovereenkomst waardoor het ontslag terug werd gedraaid.

Toch transitievergoeding en ontslagvergoeding na ontslag op staande voet

De werknemer kreeg met de vaststellingsovereenkomst toch een transitievergoeding en een ontslagvergoeding van de werkgever. Dat werd schriftelijk vastgelegd zodat de werkgever daaraan was gebonden. Daarbij werden de juridische kosten van de werknemer ook gecompenseerd. Zo kwam er toch een goed einde na het ontslag van de werknemer.

De werknemer werkt inmiddels bij een ander bedrijf omdat hij door onze inspanningen genoeg tijd en geld had om de periode naar een nieuwe baan kon overbruggen.

Ontslagverhaal 63: Vaststellingsovereenkomst omdat werkgever belofte niet nakomt over toegezegde functie

Goedendag,

Ik heb te maken met een vreemde situatie die nu als gevolg heeft dat ik volstrekt andere functie heb gekregen dat mij in eerste instantie is voorgehouden.

Ik werkte recentelijk voor een ander bedrijf. Bij deze ex-werkgever was ik een verkoper. Ik werkte bij een dealer van een bekend Frans automerk. Omdat ik meer mensen ken ik dit wereldje werd ik benaderd door een concurrent. Deze concurrent liet mij weten dat ik meer kon dan alleen verkopen. Hij zag in mij ook een vestigingsmanager en een opleider van nieuwe verkopers.

Dat was allemaal erg vleiend en aantrekkelijk. Bij mijn ex-werkgever kreeg ik deze kansen niet, hoewel ik mijn werk wel leuk vond.

Ik ben toen uiteindelijk ingegaan op het aanbod van de concurrent. Er gold verder geen concurrentiebeding of andere contractuele beperkingen om bij deze nieuwe werkgever aan de slag te gaan. Daarom kon ik veilig ontslag nemen en een arbeidscontract tekenen.

Hierdoor kon ik meteen beginnen, maar vanwege drukte en te weinig personeel is mij eerst gevraagd of ik als verkoper kon werken. Daar ging ik mee akkoord want mij werd beloofd dat dit tijdelijk was en dat ik later weer vestigingsmanager kon worden. Daarnaast kon ik zo mijn nieuwe collega’s leren kennen en respect opbouwen als ik uiteindelijk vestigingsmanager zou worden.

Uiteindelijk bleef ik twee maanden verkoper in plaats van dat ik na twee weken vestigingsmanager zou moeten worden. Ik heb toen aan de bel getrokken bij de HR. De HR-afdeling wist helemaal niets af van deze situatie en het leek erop dat mijn casus in de doofpot moest.

De situatie bleef zich aanhouden. Ik was dus nog altijd geen vestigingsmanager terwijl dit wel beloofd was. Ook staat het als zodanig op mijn arbeidsovereenkomst. Ik ben toen naar huis gestuurd zodat de werkgever de tijd had om een oplossing te vinden. Deze ‘oplossing’ was uiteindelijk dat ik een nieuwe arbeidsovereenkomst kreeg voor bepaalde tijd om als VERKOPER te werken. De reden was dat de positie van vestigingsmanger niet meer vervuld kon worden omdat dit niet meer nodig was. Uiteindelijk heeft de werkgever dus voor een ander gekozen voor deze functie die mij wel beloofd was.

Ik was kwaad en eiste een betere oplossing. Tot op heden heb ik niets van mijn werkgever gehoord. Ik ben ten einde raad. Hoe kunt u mij helpen?

Reactie arbeidsjurist

Een curieuze gang van zaken. Een potentieel nieuwe werkgever doet u een mooi aanbod om voor een beter salaris en mooiere positie werkzaamheden te gaan verrichten waar u al reeds ervaring in heeft opgedaan. Volstrekt logisch dat u in bent gegaan op dit aanbod. Vervolgens kan deze nieuwe werkgever zijn eigen belofte niet waarmaken en blijft u werken onder dezelfde arbeidsvoorwaarden die u had bij uw ex-werkgever.

Hulp bij een arbeidsconflict

We kunnen wel stellen dat dit geschil is verworden tot een arbeidsconflict. Jullie komen er simpelweg niet uit en u eist iets (rechtmatig) op wat de werkgever niet meer kan leveren. Er moet een oplossing komen om uit deze impasse te komen. Bemiddeling kan een optie zijn, maar de arbeidsrelatie is dusdanig verslechterd dat dit onmogelijk is geworden.

Het voorstel is door met een vaststellingsovereenkomst een einde te maken aan deze arbeidsovereenkomst. Hiermee kunnen jullie op een goede manier uit elkaar gaan en kunt u zoeken naar een nieuwe baan. U kunt dan ook een WW-uitkering aanvragen en recht houden op de transitievergoeding. De financiële voorwaarden zijn altijd onderhandelbaar waardoor wij een goede ontslagregeling op tafel krijgen voor onze cliënten.

Vaststellingsovereenkomst maakt een einde aan het arbeidsconflict

De werknemer ging akkoord met een vaststellingsovereenkomst omdat verdere voortzetting van de samenwerking onmogelijk was geworden. Niet alleen was de relatie tussen hem en de werkgever verstoord. De werkgever kon inmiddels zijn eigen toezegging niet meer waarmaken. Ontslag met wederzijds goedvinden was daarom de beste optie.

Vaststellingsovereenkomst met verhoogde transitievergoeding vanwege gedrag werkgever

De werknemer kreeg een vaststellingsovereenkomst met een verhoogde transitievergoeding, een ontslagvergoeding om de tijd te overbruggen naar een nieuwe baan en een compensatie van juridische kosten. De werknemer had namelijk niet gevraagd om deze situatie, maar werd daarin gedwongen omdat de werkgever hem onder valse voorwendselen zelf ontslag had laten nemen bij zijn ex-werkgever.

De werknemer was tevreden over het resultaat om kon zich in alle rust beraden op zijn toekomst.

Contact

Dit was de blog Novum ik heb vragen over ontslag (deel 32). Heeft u ook hulp nodig bij ontslag op staande voet. Neem snel contact op met ons via 020 261 60 10. Onze arbeidsjuristen zijn vandaag nog bereikbaar, geen wachtrijen!