Novum ik heb vragen over ontslag deel 28

Novum ik heb vragen over ontslag deel 28. Hieronder leest u waargebeurde verhalen van werknemers die te maken kregen met vragen over arbeidsconflicten, ontslag op staande voet en vaststellingsovereenkomsten en hoe een arbeidsjurist van Novum juristen daarop heeft gereageerd en welke oplossing hij heeft voorgesteld. Hiermee wordt beoogd om juridische zaken als ontslag, arbeidsconflicten en vaststellingsovereenkomsten herkenbaar te maken voor de werknemer. In deze volume wordt een ontslagaanvraag besproken van een werkgever en een slepend arbeidsconflict. Dit is deel 28 van deze rubriek, klik hier voor deel 27.

Ontslagverhaal 54: Ontslag op staande voet na uitlekken scorelijst vrouwelijk personeel

Geachte Novum Juristen,

Wij maken onderdeel uit van een grote werkgever op gebied van luchtvaart. Een vrouwelijk personeelslid heeft ons benaderd met het verhaal dat zij een aantal mannelijke collega’s heeft betrapt op met maken van een fotocollage van vrouwelijke collega’s. In deze collage worden cijfers gegeven aan het personeel met een toelichting die vooral seksueel getint is.

Wij zijn van plan om de makers van deze collage te ontslaan. Wij willen graag de mogelijkheid laten onderzoeken tot ontslag op staande voet. Naar ons mening moet dit mogelijk zijn, maar we willen graag begeleiding krijgen in het proces. Kunt u dit doen?

Met vriendelijke groet,

(Bedrijfsnaam werkgever, vertegenwoordiger werkgever)

Ontslag op staande voet wegens seksueel getint wangedrag

De arbeidsjurist besprak op dezelfde dag een praktisch uitvoerbaar plan met de werkgever om deze groep collega’s te ontslaan vanwege ‘werkstuk’.

De arbeidsjurist gaf aan dat de personeelsleden apart opgeroepen moesten worden voor een gesprek waarin iedere werknemer tekst en uitleg moest geven over de collage. Hiermee kon de werkgever hoor- en wederhoor toepassen alvorens het ontslag zou worden gegeven.

De werknemers hadden zoals verwacht geen goede verklaring voor het maken van de collage. Daarop heeft de werkgever volgens de opzet van de arbeidsjurist ontslag op staande medegedeeld wegens seksueel getint wangedrag. Ook lukte het om de collage digitaal te krijgen waardoor er bewijs bestond van het bestaan daarvan.

Kort na het mededelen van het ontslag is het ontslag ook schriftelijk bevestigd via een ontslagbrief. Daarin werden de feiten en omstandigheden keurig beschreven door de arbeidsjurist.

Vaststellingsovereenkomst om ontslag veilig te stellen

Na het geven van het ontslag aan de groep werknemers hebben zij daaropvolgend een vaststellingsovereenkomst aangeboden gekregen. Hiermee werd beoogd om het ontslag sluitend te maken zodat de kansen op een ontslagprocedure verkleind werden. De werknemers gingen na beraad akkoord met de vaststellingsovereenkomst waardoor deze misdragende werknemers succesvol werden ontslagen.

Ontslagverhaal 55: Langdurend arbeidsconflict wordt beëindigd met een beëindigingsovereenkomst

Goedendag,

Ik ben al een tijdje in gesprek met mijn werkgever over de ziekelijke sfeer op de werkvloer. Ik lig momenteel in bed nadat ik mij heb ziekgemeld. Ik heb zoveel spanningen in mijn lichaam en kan mij totaal niet concentreren.

Nadat ik heb aangekaart waar ik allemaal mee zit heb ik uitvoerig gesproken met mijn leidinggevende en HR-afdeling, maar zonder resultaat. Uiteindelijk moest er een mediator aan te pas komen. Dat ging goed totdat de mediator (misschien op verzoek van de werkgever) aangaf geen heil meer te zien in een oplossing. Volgens de mediator moet er een andere oplossing komen en gaan wij er niet meer uitkomen.

De mediator heeft een beëindigingsovereenkomst voorgesteld om zo uit elkaar te gaan. Mag dit zo en kunt u mij hiermee helpen? Ik ben niet meer bij machte om alles te begrijpen wat er om mij heen gebeurt.

Reactie arbeidsjurist

Een heftig verhaal. Arbeidsconflicten zijn er in alle maten, maar ze blijven vervelend en dat went nooit. Een beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst is een middel waarmee een einde komt aan het dienstverband. Ontslag met wederzijds goedvinden is een vaak gehanteerde methode om uit een arbeidsconflict te komen. Gezien de lengte van het conflict is het dan ook niet gek dat een vaststellingsovereenkomst aan u is aangeboden.

Nooit zelf ontslag nemen tijdens een arbeidsconflict

Vanuit de vaststellingsovereenkomst kunnen wij kijken hoe u het beste uit dit wederzijdse ontslag kan komen. Dat doen wij als volgt: eerst kijken wij of u recht behoudt op een WW-uitkering. Het is namelijk niet de bedoeling dat u na het ontslag zonder inkomen zit. Vandaar dat wij altijd aanraden om nooit zelf ontslag te nemen bij een arbeidsconflict. Anders loopt een WW-uitkering mis. Daarnaast hoeft de werkgever ook geen transitievergoeding aan u uit te betalen. Neem daarom nooit zelf ontslag, maar kies voor een vaststellingsovereenkomst.

Oplossing arbeidsjurist: hogere transitievergoeding en ontslagvergoeding voor werknemer

De werknemer koos voor een van onze arbeidsjuristen en kreeg meteen resultaat. Hij zorgde er namelijk voor dat er een verbeterd ontslagvoorstel werd gedaan door de werkgever. Ook de werkgever zat in zijn maag met het arbeidsconflict waardoor een verbeterd voorstel mogelijk was.

Na het doen van een tegenvoorstel ging de werkgever akkoord. De werknemer kreeg een verhoogde transitievergoeding en een langere termijn van doorbetaling van loon. Verder werden de juridische kosten van de werknemer ook gedekt door de werkgever.

Contact

Dit was de blog Novum ik heb vragen over ontslag (deel 28). Heeft u ook hulp nodig bij ontslag op staande voet. Neem snel contact op met ons via 020 261 60 10. Onze arbeidsjuristen zijn vandaag nog bereikbaar, geen wachtrijen!