Novum ik heb vragen over ontslag deel 27

Novum ik heb vragen over ontslag (deel 27). Hieronder leest u waargebeurde verhalen van werknemers die te maken kregen met vragen over arbeidsconflicten, ontslag op staande voet en vaststellingsovereenkomsten en hoe een arbeidsjurist van Novum juristen daarop heeft gereageerd en welke oplossing hij heeft voorgesteld. Hiermee wordt beoogd om juridische zaken als ontslag, arbeidsconflicten en vaststellingsovereenkomsten herkenbaar te maken voor de werknemer. In deze volume wordt een aparte e-mail van een werknemer over zijn werkgever besproken en een ontslag op staande voet via WhatsApp. Dit is deel 27 van deze rubriek, klik hier voor deel 26.

Ontslagverhaal 52: Vreemd ontslag op staande voet wordt met schikking opgelost

Beste jurist,

Ik heb te maken met een vreemd verhaal. Mijn werkgever heeft mij een ontslagbrief voor op staande voet ontslag gegeven. Deze brief is naar mij gestuurd nadat de werkgever mij een e-mail heeft gestuurd waarin ze stelt dat ik zelf ontslag heb genomen. Het vreemde is nu dat ik helemaal geen ontslag heb genomen. Ik zit juist prima op mijn plaats. Ik heb het ernstige gevoel dat de werkgever door de coronacrisis heel goedkoop van mij af wil. Kan dit zomaar?

Met vriendelijke groet,

(Naam werknemer)

Reactie arbeidsjurist verkeerde arbeidsvoorwaarden

Nee, ontslag op staande voet moet steunen op een dringende reden, meteen aan u worden meegedeeld bij het kennisnemen van die reden en onder vermelding van die reden. Zelf ontslag nemen staat niet gelijk aan een dringende reden. Als uw werkgever stelt dat u zelf ontslag heeft genomen terwijl dat niet zo is, dan is dat ook geen reden voor ontslag op staande voet.

Ontslagbrief klopt niet

De arbeidsjurist stelde voor om de ontslagbrief na te kijken op verdere feiten en omstandigheden. Daaruit blijkt dat een arbeidsconflict de werknemer in de schoenen wordt geschoven. De werknemer erkende dat er eerder meningsverschillen waren over het werk wat zij doet op kantoor.

Meerdere meningsverschillen is geen reden voor ontslag op staande voet

Nadat de arbeidsjurist contact met de werkgever zocht werd duidelijk dat de werkgever meerdere meningsverschillen opvoerde als reden voor het ontslag. De arbeidsjurist gaf daarop aan dat dit geen reden is voor ontslag, maar wel een reden kan zijn om een vaststellingsovereenkomst tussen partijen te sluiten.

Arbeidsconflict opgelost met ontslagregeling: vaststellingsovereenkomst

De arbeidsjurist maakte voor beide partijen een vaststellingsovereenkomst. Omdat hij de werkneemster vertegenwoordigde plaatste hij daarin ontslagvoorwaarden die gunstig waren voor de werkneemster. De werkgever was daar niet blij mee, maar begreep door de zakelijke houding van de arbeidsjurist dat hij deze situatie zelf had veroorzaakt.

De werkneemster kreeg ongeveer acht maanden aan salarisuitbetaling mee, een verhoogde transitievergoeding en een vergoeding van de juridische kosten. Zij volgt nu op kosten van de werkgever een opleiding en bekijkt haar kansen op de arbeidsmarkt.

Ontslagverhaal 53: Thuiswerkontslag (ontslag op staande voet) na gemiste Teams-vergadering

Hallo,

Ik heb al een tijdje wat problemen op mijn werk. Ik heb officiële waarschuwingen gehad waar ik het niet mee eens ben. Dat ging over mijn functioneren. Deze waarschuwingen waren al voor de Coronatijd.

Tegenwoordig werken wij thuis (ook vanwege Corona). Nu is het zo dat je je thuissituatie moet combineren met het werk. Dat betekent dat ik ook mijn ontbijt en andere zaken thuis moet klaarmaken en vervolgens weer moet werken. Ook heb ik twee kleine kinderen thuis waar ik voor moet zorgen. Daardoor ben ik soms wel eens van mijn kantoor.

Vandaag was er een vergadering gepland via Teams (dat is een programma waar het personeel onderling met elkaar communiceert). Je kan daarmee vergaderingen op afstand houden en berichten naar elkaar toezenden. Omdat ik het fornuis in de gaten moest houden en ook met mijn kinderen bezig was had ik een call gemist via Teams. Het ging om een vergadering. Voor mijn leidinggevende was de maat vol en heeft hij mij op staande voet ontslagen.

Kunt u mij verder helpen?

Ontslag op staande voet is vaak emotioneel geladen

De arbeidsjurist gaf aan dat hij met de werkgever contact zoekt om het ontslag op een nette manier af te wikkelen. De werkneemster was te emotioneel om contact met de werkgever te zoeken en de werkgever liet weten dat zij niks met de werkneemster te maken willen hebben.

Het ontslag was onterecht. De arbeidsjurist wist de werkgever tot bedaren te brengen en legde uit dat deze nieuwe thuiswerksituatie lastig is voor veel mensen. Het missen van een vergadering was gezien de omstandigheden zeker mogelijk en kan meerdere mensen overkomen. Verder waren de eerdere waarschuwingen gebaseerd op haar functioneren en waren enige tijd geleden gegeven. Deze waarschuwingen konden daarom geen gewicht in de schaal leggen voor een mogelijk terecht ontslag.

Ontslag wordt opgelost met vaststellingsovereenkomst

Het ontslag op staande voet werd uiteindelijk opgelost met een vaststellingsovereenkomst. De arbeidsjuristen maakte zo van het op staande voet ontslag een ontslag met wederzijds goedvinden. De werkneemster kon rekenen op een WW-uitkering, een transitievergoeding en een budget voor bijscholing. Daarmee had zij de mogelijkheid om zich aantrekkelijk te maken op de arbeidsmarkt en een financiële buffer waarop zij kon steunen.

Contact

Dit was de blog Novum ik heb vragen over ontslag (deel 27). Heeft u ook hulp nodig bij ontslag op staande voet. Neem snel contact op met ons via 020 261 60 10. Onze arbeidsjuristen zijn vandaag nog bereikbaar, geen wachtrijen!