Novum ik heb vragen over ontslag deel 22

Novum ik heb vragen over ontslag deel 22

Novum, ik heb vragen over ontslag (deel 22). Hieronder leest u waargebeurde verhalen van werknemers die te maken kregen met vragen over arbeidsconflicten, ontslag op staande voet en vaststellingsovereenkomsten en hoe een arbeidsjurist van Novum juristen daarop heeft gereageerd en welke oplossing hij heeft voorgesteld. Hiermee wordt beoogd om juridische zaken als ontslag, arbeidsconflicten en vaststellingsovereenkomsten herkenbaar te maken voor de werknemer. Dit is deel 22 van deze rubriek, klik hier voor deel 21.

Ontslagverhaal 43: Goede vertrekregeling via vaststellingsovereenkomst na ondernemerswens

Goedendag,

Ik ben met mijn werkgever in gesprek geraakt over een einde van mijn dienstverband. Ik heb een lange staat van dienst en wil graag gaan ondernemen. Nu heb ik een goede band met mijn werkgever en dat wil ik graag zo houden. Aan de andere kant hoop ik de transitievergoeding mee te nemen als startkapitaal voor mijn bedrijf.

Is het mogelijk dat u als bemiddelaar kan werken tussen de werkgever en ik? Dat zou prettiger werken en sneller leiden tot een akkoord.

Reactie arbeidsjurist

Het is goed om te horen dat u op goede voet staat met de werkgever. Uiteraard is het mogelijk dat wij namens u bemiddelen om een goede vertrekregeling vast te leggen in een vaststellingsovereenkomst.

In deze situatie is het verstandig om een vaststellingsovereenkomst aan te gaan met een goed transitievergoeding en het verwijderen van het relatiebeding en concurrentiebeding. Zo kunt u vrijuit ondernemen zonder dat dit tot problemen gaat leiden.

Oplossing arbeidsjurist

Een van onze arbeidsjuristen heeft contact opgenomen met de werkgever om een vaststellingsovereenkomst voor te stellen aan de werkgever. De werkgever ging al snel akkoord. De goede relatie bleek een gunfactor te zijn waardoor de werkgever een verhoogde transitievergoeding wilde betalen aan de werknemer. Ook werden de nadelige bedingen zoals het concurrentiebeding weggehaald. Hiermee ontstond een mooi partnerschap tussen beide partijen. Zowel werknemer als werkgever waren tevreden over de afhandeling van de arbeidsjurist.

Ontslagverhaal 44: Ontslag op staande voet wordt opgelost met vaststellingsovereenkomst na het proeven van een roze koek

Hallo, Ik werk bij een grote voedselketen waar ik eten klaarmaak en serveer aan klanten. Bij ons is het zeer gebruikelijk dat eten dat wordt teruggebracht vanwege klachten wordt geproefd door ons. Ik ben tijdens de coronacrisis hiervoor ontslagen. In de ontslagbrief staat ontslag op staande voet vanwege fraude of iets in die richting.

Ik ben het hier zwaar mee oneens. Iedereen doet achterin het restaurant proeven. Sommige collega’s eten zelfs hele gerechten op omdat ze daar gewoon zin in hebben. Dat doe ik dan weer niet!

Ik heb het gevoel dat vanwege de corona eruit wordt gezet. Ook vermoed ik dat sprake is vanwege racisme. Kunt u mij helpen?

Reactie arbeidsjurist

Ontslag op staande voet is zeer ernstig. Ik kan mij voorstellen dat u vol zit met emotie. Het is raadzaam om een arbeidsjurist in de arm te nemen die u door deze periode heen loodst met advies en hulp.

U heeft twee smaken: Procederen bij de kantonrechter om het ontslag te vernietigen of het ontslag oplossen met een schikking. Dat gaat via een vaststellingsovereenkomst.

Reactie werknemer

De werknemer was nog altijd verbolgen over het ontslag en koos uit principe voor een zitting bij de rechter. Hiervoor werd contact gezocht met de rechtbank en de advocaat van de werkgever. Bezwaar tegen ontslag moet binnen twee maanden gebeuren.

Vaststellingsovereenkomst net voor de zitting

De advocaat van de werkgever kwam op de valreep alsnog met een schikking namens de werkgever. De arbeidsjurist van de werknemer had namelijk getuigenverklaringen weten te verzamelen waaruit blijkt dat het normaal is om voedsel voor klanten achterin in het restaurant te proeven of te consumeren. Dit maakte het ontslag zoals gegeven was door de werkgever nogal zwak.

De werkgever bood daarom een dag voor de zitting een ontslagregeling aan met een vaststellingsovereenkomst. De overeenkomst bevatte goede ontslagvoorwaarden die de werkgever aanbood zonder dat de rechter daarover uitspraak hoefde te doen. Daarom werd de rechtszaak geannuleerd en werd het voorstel door de werknemer geaccepteerd.

De werknemer krijgt tot aan volgend jaar salaris, een transitievergoeding en de volledige dekking van juridische kosten door de werkgever.

Contact

Heeft u ook vragen over vaststellingsovereenkomsten, ontslag op staande voet of arbeidsconflicten? Bel dan naar 020 261 60 10 voor meer informatie. Onze arbeidsjuristen zijn vandaag nog bereikbaar.