Novum ik heb vragen over ontslag deel 21

Novum, ik heb vragen over ontslag (deel 21). Hieronder leest u waargebeurde verhalen van werknemers die te maken kregen met vragen over arbeidsconflicten, ontslag op staande voet en vaststellingsovereenkomsten en hoe een arbeidsjurist van Novum juristen daarop heeft gereageerd en welke oplossing hij heeft voorgesteld. Hiermee wordt beoogd om juridische zaken als ontslag, arbeidsconflicten en vaststellingsovereenkomsten herkenbaar te maken voor de werknemer. Dit is deel 21 van deze rubriek, klik hier voor deel 20.

Ontslagverhaal 41: Arbeidsconflict door ongeïnteresseerde rayonmanager met vaststellingsovereenkomst als oplossing

Hallo,

Ik werk al 12 jaar bij dezelfde werkgever. Sinds twee jaar heb ik een nieuwe leidinggevende. Het gaat om een manager die in opleiding is. Mijn werkgever biedt namelijk een traject waarin jonge managers zich kunnen ontwikkelen. Sinds hij de leidinggevende is van mij is er feedback op mijn werk en bepaalde veranderingen in taken en verantwoordelijkheden. Ik heb daar nogal moeite mee en besproken met deze manager. Ik kan hem niet veel verwijten omdat hij zichzelf in deze functie leert kennen. Om deze reden heb ik ook een soort haat-liefde verhouding met hem.

Los van het feit dat hij niet schuldig is, voel ik mij wel slecht. Het werkplezier is weg en spanningen zijn merkbaar. Ik heb een-op-een gesproken met de manager, maar dat heeft niet veel geholpen. Vervolgens heb ik HR een brief gestuurd waarin ik eerlijk heb aangegeven hoe ik mij voel. Dat heeft geleid tot een gesprek met HR, maar niet tot een oplossing. Uiteindelijk heeft mijn werkgever een mediator ingeschakeld. De mediator is tot de conclusie gekomen dat wij het beste uit elkaar kunnen gaan met een vaststellingsovereenkomst. Tijdens de gesprekken is uitgekomen dat de rayonmanager al bijna 1,5 jaar wist van dit arbeidsconflict, maar niets heeft gedaan. Hij gaf toe dat de cijfers belangrijker waren dan de mensen die achter de nummers zitten.

Kunt u mij verder helpen?

Reactie arbeidsjurist

Een spijtige situatie. Als ik uw verhaal lees is er alles aan gedaan om het arbeidsconflict op te lossen. Dat is helaas niet gebeurd. Een vaststellingsovereenkomst is dan een logisch gevolg. Het is dan belangrijk voor de werknemer om te vertrekken met een goede ontslagregeling. Als u een vaststellingsovereenkomst heeft gehad doen wij een nieuw ontslagvoorstel waarin nadere en verbeterde ontslagvoorwaarden worden gesteld. Hiermee beogen wij het vertrek bij de werkgever financieel zo goed mogelijk op te vangen. Bent u akkoord dat wij deze werkzaamheden voor u gaan uitvoeren?

Oplossing voor vaststellingsovereenkomst

De arbeidsjurist maakte een afspraak met de werknemer op kantoor en legde de werkwijze van hierboven in persoon uit. Dat vond de werknemer prettig. De arbeidsjurist belde naar de werkgever om het conflict te bespreken en deed een nieuw ontslagvoorstel op basis van de situatie. Het arbeidsconflict gaf veel redenen om een verbeterde ontslagvoorwaarden. Hiermee kwam er een verbeterde vaststellingsovereenkomst op tafel die paste bij de situatie.

De werknemer kreeg een verbeterde transitievergoeding, een vergoeding voor opleidingskosten, vergoeding van juridische kosten en loondoorbetaling van een ongeveer een jaar.

De werknemer was tevreden met het resultaat en kon zich in alle rust beraden op de toekomst.

Ontslagverhaal 42: Vaststellingsovereenkomst na spanningsklachten door arbeidsconflict

Goedenmiddag,

Ik werk als administratiemedewerker bij een groot vastgoedkantoor. Ik heb al een tijdje onenigheid met mijn leidinggevende die mij vreemde taken geeft en vreemd aankijkt. Ik heb het gevoel dat hij zijn privéproblemen op mij afreageert. Ik heb begrepen dat zijn huwelijk niet helemaal goed loopt en dat hij vindt dat ik op zijn vrouw lijkt.

Hij geeft mij soms vreemde taken zoals het halen van koffie. Dit heb ik eerder nooit gedaan. De laatste keer moest ik zijn bureau schoonmaken terwijl hij toekeek. Ik merkte dat hij het prettig vond om een soort macht op mij uit te oefenen.

Door dit en overige incidenten met deze leidinggevende heb ik mijn eigen ziekgemeld. Ik heb namelijk last van spanningen door alles wat er is gebeurd. Ik durf hem ook niet meer onder ogen te komen. Hoe ga ik hiermee verder?

Reactie arbeidsjurist

Dat moet een nare situatie zijn. Het arbeidsconflict is behoorlijk geëscaleerd als u zich ziek heeft gemeld. Heel spijtig om te vernemen dat u ook met spanningen zit. Wij kunnen een coach aanraden die u daarmee verder kan helpen.

Voor het juridische gedeelte is het goed om een vertrek te overwegen bij de werkgever via een vaststellingsovereenkomst. Deze overeenkomst biedt een voordelige uitweg uit iedere arbeidsconflict en geeft zicht op een WW-uitkering en goede ontslagvoorwaarden. Gelukkig zijn de arbeidsjuristen van Novum juristen ervaren genoeg om deze overeenkomst te bedingen bij de werkgever.

Oplossing arbeidsjurist

De arbeidsjurist maakte een afspraak met de werknemer op kantoor en legde de werkwijze in persoon uit. De werknemer voelde steun en ging akkoord met een ontslagregeling. De arbeidsjurist heeft daarom de werkgever aangeschreven om het arbeidsconflicten vanuit het perspectief van de werknemer te schetsen.

Het bleek dat de overkoepelende manager schrok van het gedrag van de leidinggevende van de werknemer. Hij bood aan om de situatie op te lossen en stuurde aan op baanbehoud. Dat bleek te laat te zijn. De werknemer was het zat en wilde vertrekken omdat de arbeidsrelatie ernstig was bekoeld.

De werkgever besloot mee te werken met het opstellen van een vaststellingsovereenkomst. Na het uitwisselen van ontslagvoorstellen bleek de werkgever welwillend om de werknemer een hogere transitievergoeding te geven en een vergoeding voor outplacement. Hiermee kon zij een opleiding volgen. Ook werden de kosten van de jurist betaald. Hiermee kwam er alsnog een eind aan het arbeidsconflict.

Contact

Heeft u ook vragen over vaststellingsovereenkomsten, ontslag op staande voet of arbeidsconflicten? Bel dan naar 020 261 60 10 voor meer informatie. Onze arbeidsjuristen zijn vandaag nog bereikbaar.