Novum ik heb vragen over ontslag deel 20

Beste Novum, ik heb vragen over ontslag (deel 20). Hieronder leest u waargebeurde verhalen van werknemers die te maken kregen met vragen over arbeidsconflicten, ontslag op staande voet en vaststellingsovereenkomsten en hoe een arbeidsjurist van Novum juristen daarop heeft gereageerd en welke oplossing hij heeft voorgesteld. Hiermee wordt beoogd om juridische zaken als ontslag, arbeidsconflicten en vaststellingsovereenkomsten herkenbaar te maken voor de werknemer. Dit is deel 20 van deze rubriek, klik hier voor deel 19.

Ontslagverhaal 39: Vaststellingsovereenkomst voor meerdere werknemers na privacybreuk in geheime WhatsApp-groep

Goedemiddag,

ik heb een vraag voor juridisch advies. Ik had samen met een aantal andere collega’s een besloten WhatsApp groep. In deze WhatsApp groep bespraken wij ieder dingen die ons dwars zaten over het werk. Ook (haat)uitspraken die bijvoorbeeld eigenlijk niet kunnen, maar het groepje was tussen ons. Dus het zou niet zo veel uitmaken, dachten wij. Ook waren er een aantal afbeeldingen verstuurd vanaf de computer vanaf de zaak, waarin de email open en bloot stond. Nu is mijn werkgever er achter gekomen dat deze groep bestond. Hij heeft tegen mijn minderjarige collega, waarvan hij weet dat zij de zwakste is, geschreeuwd om haar mobiele telefoon inclusief code af te geven. Dit is haar mobiele telefoon voor privé gebruik. Op deze manier heeft hij elk detail wat wij als werknemers in onze Whatsapp groep zeiden, kunnen lezen. Ook heeft hij screenshots genomen van de gesprekken en naar zijn eigen telefoon gestuurd. In een gesprek dat volgde, hebben zij gezegd ons, of in ieder geval mij, te willen aanklagen voor de dingen die in de groep gezegd zijn, en de afbeeldingen die verstuurd zijn.

Graag vraag ik uw advies hierover, want onze werkgever wilt ons aanklagen voor privacyschending etc. Maar de eerste privacy die geschonden werd, was de mobiele telefoon van mijn minderjarige collega, die onder druk werd gezet. Het is geen zakelijke telefoon waar het om gaat. Het gaat om haar mobiele telefoon. Het kan toch niet zo zijn dat een 30+er tegen een 17 jarige schreeuwt om haar mobiel af te geven met alle gevolgen van dien.

Ik mag niet meer terugkomen naar het werk. Ben ik op staande voet ontslagen?

Reactie arbeidsjurist

Een ongelooflijk verhaal. Uw werkgever heeft een minderjarige collega onder druk gezet om inzage te krijgen in een besloten WhatsApp-groep. Vervolgens wordt het u kwalijk genomen dat u daarin uitspraken heeft gedaan over de giftigheid van de werkvloer.

Het lijkt erop dat u op staande voet bent ontslagen. Ik stel daarom voor dat we het ontslag oplossen met een neutrale ontslagvorm. Daarmee bedoel ik ontslag met wederzijds goedvinden. Het voordeel hiervan is dat we ontslagvoorwaarden kunnen stellen en schriftelijk vastleggen in een vaststellingsovereenkomst. Ook kunt u een WW-uitkering aanvragen en is het mogelijk om de transitievergoeding en andere ontslagvoorwaarden vast te leggen. Bent u akkoord met deze oplossing voor het ontslag?

Oplossing arbeidsjurist

Zoals gebruikelijk was een vaststellingsovereenkomst bespreekbaar voor de werkgever. Omdat de arbeidsjurist vrij rap belde met de werkgever was er welwillendheid om mee te werken aan deze ontslagvorm. Vervolgens kwam er ook een akkoord over de ontslagvoorwaarden. De werknemer kreeg een transitievergoeding mee en een ontslagvergoeding in de vorm van een aantal maanden aan loon. Op deze manier was er een einde gekomen aan het arbeidsconflict en hoefde de werkgever ook geen ontslagbrief te laten opstellen.

Deze ontslagregeling werd ook getroffen voor de andere collega’s die op deze manier werden ontslagen.

Ontslagverhaal 40: Glazenwasser op staande voet ontslagen na ‘valse corona-ziekmelding’

Hallo,

Er is een probleem. Ik ben op staande voet ontslagen nadat ik een fout heb gemaakt over een ziekmelding met betrekking tot corona. Ik werk als glazenwasser waarbij ik een vaste collega heb. Deze collega sprak erover dat hij laatst op een feest was waarbij hij de volgende dag snotterig was geworden. Hij was bang dat hij corona had opgelopen. Omdat ik al een tijdje met hem werk werd ik bang, en besloot ik mijzelf te testen. Ik kreeg na de test een e-mail van de GGGD (waar ik werd getest). In de e-mail werd mij een informatiedocument toegestuurd met als titel ‘Positief getest op corona, wat nu’.

Hierdoor dacht ik dat ik het testresultaat binnen had gekregen en dat ik dus positief was getest op het virus. Dat bleek dus niet het geval te zijn, omdat het ging om een informatiedocument ter informatie. Later kreeg ik als testresultaat dat ik negatief was getest.

Echter, ik dacht mij als een goed werknemer te gedragen. Want het eerste wat ik deed na het krijgen van de informatiepagina was mijn werkgever bellen om te zeggen dat ik positief was getest. Ik meldde mij daarom ziek. Later op de dag heb ik weer gebeld om te vertellen dat ik mij had vergist in de titel van de informatiepagina.

De werkgever werd zo boos dat ik een brief kreeg voor op staande voet ontslag. Ik heb echt een fout gemaakt, maar ik vind ontslag onterecht. Wat nu?

Reactie arbeidsjurist

Een apart verhaal waarin er een onterecht ontslag is gegeven. Ik raad u aan om het ontslag op te vangen met een vaststellingsovereenkomst zodat wij al uw rechten kunnen redden. Daarnaast kan ik ontslagvoorwaarden stellen zoals een transitievergoeding en een ontslagvergoeding. De juridische kosten worden vaak gecompenseerd door de werkgever.

Oplossing arbeidsjurist

De arbeidsjurist nam op dezelfde dag nog contact op met de werkgever en legde een vaststellingsovereenkomst voor aan de werkgever. De werkgever was door de diplomatieke houding van de arbeidsjurist geneigd om akkoord te gaan. Omdat de proceskansen van de werkgever waren gesloken ging hij akkoord met een vaststellingsovereenkomst en gunde de werknemer ook nadere ontslagvoorwaarden. De werknemer kreeg een transitievergoeding waardoor hij genoeg tijd had om een andere baan te vinden. Hij was tevreden over de snelle en effectieve oplossing van de vaststellingsovereenkomst.

Contact

Heeft u ook vragen over vaststellingsovereenkomsten, ontslag op staande voet of arbeidsconflicten? Bel dan naar 020 261 60 10 voor meer informatie. Onze arbeidsjuristen zijn vandaag nog bereikbaar.