Novum ik heb vragen over ontslag deel 19
6 februari 2021
Novum ik heb vragen over ontslag deel 19
Beste Novum, ik heb vragen over ontslag (deel 19). Hieronder leest u waargebeurde verhalen van werknemers die te maken kregen met vragen over arbeidsconflicten, ontslag op staande voet en vaststellingsovereenkomsten en hoe een arbeidsjurist van Novum juristen daarop heeft gereageerd en welke oplossing hij heeft voorgesteld. Hiermee wordt beoogd om juridische zaken als ontslag, arbeidsconflicten en vaststellingsovereenkomsten herkenbaar te maken voor de werknemer. Dit is deel 19 van deze rubriek, klik hier voor deel 18.
Ontslagverhaal 37: Vaststellingsovereenkomst geeft rust na een burn-out en arbeidsconflict met leidinggevende
Goedendag,
Ik heb een burn-out gehad op mijn werk. Mijn werkgever verwacht zoveel van mij en ik heb trouw alle verantwoordelijkheden op mij genomen. Het probleem was dat niemand anders deze taken kon uitvoeren. Nu ik helemaal opgebrand ben, heeft de werkgever een nieuwe werknemer aangenomen. Ik was woest. Hij had meerdere mensen kunnen aannemen om mij te ondersteunen. Als hij dat had gedaan, zat ik nooit in deze nare situatie.
Na een aantal gesprekken te hebben gevoerd met P & O weet ik het zeker. Ik wil weg bij dit bedrijf en moet een ander baan zoeken. Anders herstel ik nooit.
Wat kan ik nu doen? Ik hoop dat u mijn kunt adviseren.
Reactie arbeidsjurist
De werkvloer kan zeer giftig zijn voor ijverige werknemers. U heeft dat helaas aan den lijve ondervonden. Als ik naar uw situatie kijk kan ontslag wellicht herstellend werken, maar heeft dat financieel ook ander gevolgen. De enige manier om op een goede manier ontslag te nemen is het aangaan van een vaststellingsovereenkomst.
Het werkt als volgt: ik zal namens u contact gaan zoeken met de werkgever om te bemiddelen voor een einde van het dienstverband. Gezien de situatie is de kans groot dat de werkgever akkoord gaat met een vaststellingsovereenkomst. Vervolgens wisselen wij ontslagvoorstellen met elkaar uit. Ik zal zo gunstig mogelijke ontslagvoorwaarden voor u bedingen. Daarbij kunt u denken aan de transitievergoeding en een ontslagvergoeding. Uiteindelijk komen we tot een akkoord en kunt u op deze manier veilig uit dienst gaan. Ontslag met wederzijds goedvinden is dus het beste. Zelf ontslag nemen wordt altijd sterk afgeraden.
Oplossing arbeidsjurist
De vaststellingsovereenkomst bleek een ideale oplossing. De arbeidsjurist bedong goede ontslagvoorwaarden zoals een hoge transitievergoeding en een budget voor een opleiding. De werknemer werd ook enige tijd doorbetaald terwijl hij de opleiding kon volgen zodat hij niet meteen een baan hoefde te zoeken. De werknemer kon op deze manier herstellen en zich richten op een nieuwe stap in zijn carrière.
Ontslagverhaal 38: Mediator stelt vaststellingsovereenkomst voor na arbeidsconflict
Hallo,
Ik heb na een slepend arbeidsconflict over mijn privé en werk een vaststellingsovereenkomst gekregen. Deze is afkomstig van een mediator. Ik kom er al na een aantal maanden niet uit met mijn werkgever. Een mediator heeft geprobeerd te bemiddelen, maar ook hem is het niet gelukt om tot een oplossing te komen. De mediator geeft zelf aan dat mijn werkgever gewoonweg niet luistert naar mijn bezwaren.
Ik zit nu thuis na het zoveelste gesprek. Ik ben er wel klaar mee. Hoe kom ik het beste uit deze vaststellingsovereenkomst? Weet u bijvoorbeeld ook of er meer mogelijk is?
Reactie arbeidsjurist
Dank voor uw bericht. Heel vervelend wat u allemaal heeft meegemaakt. Gelukkig zijn wij gespecialiseerd op deze vraagstukken en kunnen wij u op dezelfde dag helpen. De arbeidsjurist werkt als volgt voor u: hij kijkt de vaststellingsovereenkomst na op WW-recht en bedingt vervolgens een verbeterde vaststellingsovereenkomst bij de werkgever. Dat doet hij door een nieuw ontslagvoorstel te doen bij de werkgever waarbij de ontslagvoorwaarden aantrekkelijker worden gemaakt voor u als werknemer. U kunt dan verwachten dat u een verhoogde transitievergoeding krijgt en een ontslagvergoeding die uitgegeven kan worden aan andere zaken zoals een opleiding.
Oplossing arbeidsjurist
De arbeidsjurist nam op dezelfde dag nog contact op met de werkgever. Door aanpassingen door te voeren in de vaststellingsovereenkomst werd zijn WW-recht veiliggesteld. Vervolgens deed hij een beter ontslagvoorstel met een hogere transitievergoeding en vergoedingen voor andere doeleinden. Dit ontslagvoorstel werd geaccepteerd en in de vaststellingsovereenkomst geplaatst. Hierdoor kreeg de werknemer een hogere transitievergoeding, een vergoeding voor een opleiding en een vergoeding voor coaching voor zijn burn-out.
Contact
Heeft u ook vragen over vaststellingsovereenkomsten, ontslag op staande voet en arbeidsconflicten? Bel naar 020 261 60 10 voor onze arbeidsjuristen. Zij staan vandaag nog klaar om u te woord te staan.
Meer artikelen
6 september 2024
30 augustus 2024
25 augustus 2024
10 augustus 2024
12 juli 2024