Novum ik heb vragen over ontslag deel 18
26 januari 2021
Novum ik heb vragen over ontslag deel 18
Novum ik heb vragen over ontslag (deel 18). Hieronder leest u waargebeurde verhalen van werknemers die te maken kregen met vragen over arbeidsconflicten, ontslag op staande voet en vaststellingsovereenkomsten en hoe een arbeidsjurist van Novum juristen daarop heeft gereageerd en welke oplossing hij heeft voorgesteld. Hiermee wordt beoogd om juridische zaken als ontslag, arbeidsconflicten en vaststellingsovereenkomsten herkenbaar te maken voor de werknemer. Dit is deel 18 van deze rubriek, klik hier voor deel 17.
Ontslagverhaal 35: Escalatie arbeidsgeschil na melding van burnout
Hallo.
Ik hoop dat u mij kunt helpen met het volgende. Wil graag weten hoe eea. juridisch zit. Mijn werkgever is een groot concern waarin ik als verkoopmedewerker ben gegroeid naar een manager. Echter, daar heb ik nooit erkenning voor gekregen van de werkgever. Hij verwacht wel van mij dat ik mijn blijf doorontwikkelen en nieuwe verantwoordelijkheden blijf oppakken. Dat doe ik ook omdat ik mij graag wil bewijzen. Ik merk dat ik mij daardoor tot een slachtoffer heb gemaakt. Daarnaast vind ik wel dat de werkgever ook verantwoordelijk is voor mijn gezondheid.
Door het uitvoeren van nieuwe taken en krijgen van onbekende verantwoordelijkheden heb ik veel geleerd, maar ben daardoor ook in een burnout gekomen. Mijn prestaties zijn langzaamaan minder geworden vanwege de vermoeidheid. Omdat de werkgever blijft pushen en ik niet wil teleurstellen ben ik doorgegaan.
Nu ben ik op het punt gekomen dat ik niet meer verder kan, ik ben op. Mijn werkgever heeft zijn mening over mij opeens met 180 graden gedraaid. Ik ben nu een probleem waar ik eerst zijn beste medewerker was. Ik wil weg bij de werkgever, want ik kan dit arbeidsconflict niet meer oplossen. Hoe pak ik dit aan?
Reactie arbeidsjurist op arbeidsconflict door burnout
Het siert u dat u sterke arbeidsethos kent. Het is nu tijd om terug te komen op dat niveau waar u aan gewend bent.
De meest gunstige vorm van ontslag is ontslag met wederzijds goedvinden. Daarvoor is het nodig dat wij een vaststellingsovereenkomst voorstellen bij de werkgever met een goed ontslagvoorstel. Met onze ervaring en kennis van het arbeidsrecht bedingen wij een goede transitievergoeding en overige vergoedingen voor u. De vaststellingsovereenkomst zal op deze wijze goede ontslagvoorwaarden bevatten waarmee u verder kunt kijken.
Verder kan ik u een burnout-coach aanraden die met u aan de slag gaat om u weer op niveau te krijgen.
Oplossing arbeidsjurist voor arbeidsconflict: vaststellingsovereenkomst
Zowel werknemer als werkgever konden zich vinden in een vaststellingsovereenkomst. Na een aantal uren onderhandelen was er een akkoord over een gunstig ontslagvoorstel. De werknemer kreeg een verhoogde transitievergoeding en een outplacementbudget voor een bijscholing. De werknemer is na een aantal sessies met een bij ons bekende burnoutcoach aan de slag gegaan bij een grote werkgever. Hij is tevreden en heeft het arbeidsconflict op een goede manier kunnen afsluiten.
Ontslagverhaal 36: Werknemer voelt zich uitgeblust na meerdere waarschuwingen
Goedemiddag,
Op mijn werk heb ik al meerder waarschuwingen gehad over mijn functioneren. Ik heb het gevoel dat de werkgever van mij af wilt. Ik voel mij zwaar benadeeld daardoor omdat ik altijd goed werk heb geleverd. Nu ik overwerkt ben en een burnout heb merk ik dat de werkgever klaar met mij is. Deze ondankbaarheid van de werkgever is ongehoord. Hij eist nu dat ik zelf ontslag neem. Ik heb geweigerd en hij zegt dat er vanaf nu een arbeidsconflict is. De werkgever heeft mij verzocht om plaats te nemen bij een gesprek met hem en de HR. Kan ik op staande voet ontslag verwachten?
Reactie arbeidsjurist
Een giftige situatie die ons bekend is. U bent een werknemer die gegijzeld is door de vrees voor ontslag, de spanningen van een arbeidsconflict. Onzekerheid en twijfel vieren dan hoogtij. Al met al een nare situatie waarin u een arbeidsjurist nodig heeft om u te begeleiden naar veilig vaarwater.
Ontslaggesprek bij de werkgever over arbeidsconflict
De arbeidsjurist heeft het gesprek met de werknemer voorbereid. Met een pleitnota zorgde hij ervoor dat de werknemer vooral zijn eigen belangen op de voorgrond kon brengen bij de werkgever. Bij een arbeidsconflict en zeker bij burnoutklachten is de communicatie het eerste slachtoffer. De werkgever bleek alleen geïnteresseerd te zijn in dossieropbouw voor een ontslagprocedure. De arbeidsjurist stak daar een stokje voor en begeleidde het gesprek naar een veilige uitkomst: de werknemer heeft zichzelf niet benadeeld en de werkgever heeft verder geen bewijs kunnen verzamelen voor een ontslagprocedure of ontslag op staande voet.
Vaststellingsovereenkomst zorgt voor opluchting
De werkgever wilde niet naar de werknemer luisteren waardoor de vaststellingovereenkomst gekozen werd als oplossing voor het arbeidsconflict. De arbeidsjurist stelde dit eerst aan de werknemer voor en legde duidelijk uit wat hij kon verwachten; de arbeidsjurist zou onderhandelen en een ontslagvoorstel voorleggen bij de werkgever die recht deed aan de situatie. Daarmee zou de werknemer uit dienst treden met een goede transitievergoeding en ontslagvergoeding voor andere doeleinden.
De werkgever ging akkoord met het ontslagvoorstel en tekende de vaststellingsovereenkomst waardoor het arbeidsconflict werd beëindigd. De werknemer heeft via de arbeidsjurist een burnoutcoach gevonden en kan in alle rust herstellen.
Contact
Heeft u ook vragen over ontslag op staande voet of vaststellingsovereenkomsten? De arbeidsjuristen van Novum juristen zijn vandaag nog bereikbaar op 020 261 60 10.
Meer artikelen
12 oktober 2024
27 september 2024
20 september 2024
13 september 2024
6 september 2024