Beste Novum, ik heb vragen over ontslag (deel 17)  

Novum ik heb vragen over ontslag (deel 17). Hieronder leest u waargebeurde verhalen van werknemers die te maken kregen met vragen over arbeidsconflicten, ontslag op staande voet en vaststellingsovereenkomsten en hoe een arbeidsjurist van Novum juristen daarop heeft gereageerd en welke oplossing hij heeft voorgesteld. Hiermee wordt beoogd om juridische zaken als ontslag, arbeidsconflicten en vaststellingsovereenkomsten herkenbaar te maken voor de werknemer. (Dit is deel 17 van deze rubriek, klik hier voor deel 16).

Ontslagverhaal 33: Vaststellingsovereenkomst na burnout-klachten bij werknemer  

Goedendag, 

Het volgende zou ik graag willen weten? 

Ik ben al langer dan een jaar ziek als gevolg van een burnout opgelopen bij de werkgever. Er speelt ook een arbeidsconflict op de achtergrond (te lang voor e-mail). 

Volgens mijn burnoutcoach is het beter dat ik uit dienst ga bij mijn werkgever. Maar ik denk dat zelf ontslag niet handig is. Heeft u hier advies over? 

Zou het vervelend vinden als er door verkeerde stap van alles op straat zou komen of dat het vervelende consequenties heeft. 

Reactie arbeidsjurist op arbeidsconflict door burnout 

Werknemers moeten tegenwoordig meerdere klappen kunnen opvangen en dat is jammer. In uw geval heeft u te maken met een burnout en een arbeidsconflict. Uw coach heeft het kennelijk over ontslag nemen.  

Volgens specialisten en werknemers die een burnout hebben gehad is het goed om afstand te nemen van de plaats waar deze is opgelopen. In uw geval is dat de werkvloer. Omdat ook sprake is van een arbeidsconflict, is ontslag met wederzijds goedvinden wellicht de beste oplossing. Dat betekent dat u via een vaststellingsovereenkomst uit dienst gaat en op deze manier verdere invulling kunt geven aan uw carrière.  

Oplossing arbeidsjurist op arbeidsconflict: vaststellingsovereenkomst 

De werknemer kon het niet meer opbrengen om voor de werkgever te werken. Zowel zijn spanningsklachten als het arbeidsgeschil waren hiervoor de redenen. De arbeidsjurist ging snel te werk en belde de werkgever op met het verzoek om in wederzijds overleg tot een einde te komen van de arbeidsovereenkomst. De werkgever ging akkoord met het ontslagvoorstel van de arbeidsjurist waardoor er snel overeenstemming was over de ontslagvoorwaarden. De werknemer kreeg een transitievergoeding mee en een extra vergoeding waarmee hij een periode thuis kon herstellen van het arbeidsconflict. De vaststellingsovereenkomst werd binnen enkele dagen na het eerste contact met de arbeidsjurist getekend.  

Ontslagverhaal 34: Verhoogde spanningsklachten na vrees voor ontslag op staande voet 

Goedenmorgen, 

Ik heb al geruime tijd last van spanningsklachten. Ik heb een veeleisende manager die naar en betuttelend omgaat met mij en mijn collega’s. Ik heb hierdoor spanningen in mijn lichaam die verergeren. Niemand binnen het bedrijf wil naar mij luisteren en mij serieus nemen. Ik ben nu ziek gemeld, en mijn werkgever wil opeens met mij praten over mijn functioneren.   

Ik zou graag willen dat een jurist met mij meegaat naar dit gesprek. 

Reactie arbeidsjurist 

De werkvloer is vaak veilig in Nederland, maar dat geldt niet altijd voor de werkrelatie tussen werknemer en leidinggevende. Daardoor kunnen in eerste instantie onzichtbare klachten ontstaan bij de werknemer. Een cocktail van vrees, stress en de wil om het werk goed uit te voeren blijken dan vijanden van de gezondheid van de werknemer. U heeft dit jammerlijk ook gemerkt.  

Ontslaggesprek bij de werkgever? 

De arbeidsjurist heeft snel een kort script opgeschreven zodat de werknemer dit kon voordragen in het gesprek met de werkgever. Daarnaast zorgde hij ervoor dat de werknemer zichzelf niet kon benadelen door onnodige informatie aan de werkgever te geven. De werkgever stelde suggestieve vragen waarin al werd uitgegaan van de fouten van de werknemer. 

Het gesprek liep met een sisser af. De werkgever leek niet blij te zijn met de aanwezigheid van de jurist, maar de werknemer was wel tevreden. Een mogelijk ontslag op staande voet werd namelijk afgewend en de spanningsklachten van de werknemer zijn voldoende aan bod gekomen in het gesprek.  

Vaststellingsovereenkomst met goed ontslagvoorstel 

De arbeidsjurist hield toezicht en controle over de zaak. De werkgever moest namelijk met een eerlijk gespreksverslag komen waarin de besproken punten werden beschreven. Dat bleek moeilijk te zijn voor de werkgever waardoor er uiteindelijk een vaststellingsovereenkomst werd aangeboden door de werkgever. Omdat de werknemer het niet meer zag zitten om nog te werken voor deze leidinggevende, werd er een tegenbod gedaan op het ontslagvoorstel. De werkgever ging uiteindelijk akkoord met een verhoogde transitievergoeding en ontslagvergoeding. De werknemer heeft via de arbeidsjurist een burnoutcoach gevonden en kan in alle rust herstellen. 

Contact

Heeft u ook vragen over ontslag op staande voet of vaststellingsovereenkomsten? De arbeidsjuristen van Novum juristen zijn vandaag nog bereikbaar op 0202616010. Lees hier meer artikelen.

Novum ik heb vragen over ontslag (deel 17)

Novum biedt uitkomst

U krijgt een eigen jurist
Uw jurist adviseert u over de mogelijkheden
Geen onverwachte risico’s meer
Snel weten waar u aan toe bent
Geheel vrijblijvend
Disclaimer: Novum juristen deelt algemene informatie over verschillende juridische zaken. Deze informatie is door onze specialisten bijeengebracht en gepubliceerd om zoveel mogelijk mensen te helpen. Omdat iedere zaak anders is en wetten voortdurend veranderen kunnen wij niet garanderen dat alle informatie correct en actueel is. Indien u op het punt staat om beslissingen te nemen is het sterk aanbevolen dat u eerst contact met ons op neemt. Hierdoor kunt u ook vragen stellen aan onze specialisten.

91% van onze klanten beveelt Novum juristen aan.

Persoonlijk

9,1

Snelheid

8,8

Expertise

8,5

Resultaat

8,9