Novum ik heb vragen over ontslag deel 15

Novum ik heb vragen over ontslag deel 15

Novum ik heb vragen over ontslag (deel 15). Hieronder leest u waargebeurde verhalen van werknemers die te maken kregen met vragen over arbeidsconflicten, ontslag op staande voet en vaststellingsovereenkomsten en hoe een arbeidsjurist van Novum juristen daarop heeft gereageerd en welke oplossing hij heeft voorgesteld. Hiermee wordt beoogd om juridische zaken als ontslag, arbeidsconflicten en vaststellingsovereenkomsten herkenbaar te maken voor de werknemer. Dit is deel 15 van deze rubriek, klik hier voor deel 14.

Ontslagverhaal 29: arbeidsconflict over overwerken wordt vaststellingsovereenkomst

Goedenmorgen,

Ik heb een leidinggevende op mijn werk die mij absoluut niet mag. Het komt regelmatig voor dat we moeten overwerken. Nu vind ik overwerken geen probleem, maar ik heb een zoontje van 1.5 jaar die de komende weken geen oppas heeft omdat gastouders en schoonouders op vakantie zijn. We hebben dus geen opvang voor hem. Mijn werktijden zijn van 7 tot 3 en normaal begint mijn vrouw om 3 uur te werken maar die kan komende weken om half 4 beginnen zodat ik tot 3 uur kan werken en dus absoluut niet langer omdat mijn zoontje thuis is.

Nu zit mijn baas te dreigen het met erg moeilijk te gaan maken op het werk als ik niet overwerk en dat hij me wil verplichten om over te werken. En op die manier brengt hij het ook over. Kan dit zomaar en heeft u tips voor mij hoe ik met mijn leidinggevende om moet gaan?

Reactie arbeidsjurist op arbeidsconflict

Het wordt lastig op de werkvloer als een werkgever weinig of geen begrip toont voor de persoonlijke situatie voor een werknemer zoals u.

Naast de verplichting tot overwerk geldt er ook goed werkgeverschap. Dat betekent dat een werkgever zich behoorlijk naar u moet opstellen. Als u een kind thuis heeft dat een oppas nodig heeft, dan is dat reden voor een werkgever om uw persoonlijke omstandigheden in overweging te nemen wanneer hij u verplicht tot overwerken. In dat opzicht vind ik onfatsoenlijk dat een werkgever het overwerken zo aan u heeft overgebracht en nu met een dreigement komt.

Arbeidsjurist zegt: een komend arbeidsconflict zelf oplossen doe je zo

Communicatie is altijd het beste middel om een dreigend arbeidsgeschil op te lossen. Ik raad u aan om uw argumenten en uw thuissituatie kort op papier te zetten en een gesprek aan te gaan met uw leidinggevende of een HR / P&O-manager.

Andere oplossingen: mediation of ontslag met wederzijds goedvinden

Mocht dat niet lukken, dan raad ik u mediation aan als conflictbemiddeling. Wij kunnen optreden als mediator om het probleem op de werkvloer op te lossen. Een andere oplossing is ontslag met wederzijds goedvinden. U heeft dan een arbeidsjurist nodig die tussen u en uw werkgever bemiddelt.

Arbeidsconflict wordt opgelost met een vaststellingsovereenkomst

De werknemer kwam er niet uit met zijn leidinggevende en zat na het gesprek met spanningen thuis. Hij vroeg de arbeidsjurist om de mogelijkheid van ontslag met wederzijds goedvinden te onderzoeken. De arbeidsjurist nam daarom contact op met de werkgever en legde een vaststellingsovereenkomst voor om het arbeidsconflict te beëindigen.

De werkgever ging akkoord en was bereid om het ontslagvoorstel te accepteren van de arbeidsjuristen. De werknemer kreeg een aantal maanden aan loon mee als ontslagvergoeding en de verplichte transitievergoeding. Daarnaast werden de juridische kosten vergoed. De werknemer was tevreden en kon in alle rust naar een nieuwe baan zoeken.

Ontslagverhaal 30: Ontslag op staande voet na klacht over etnisch profileren

Goedendag,

Ik ben een beveilger die een aantal privépanden moet beveiligen. De panden die ik moet beveiligen vallen samen in een soort campus. Ik heb instructies gehad om mensen die daar geen zaken hebben weg te sturen.

Tijdens een van mijn diensten liep een (donkere) jongen in zwarte kleding rond op het campus. Ik vond dat hij er verdacht uitzag omdat het weekend was en de bedrijven die daar staan ingeschreven dicht zijn. Ik ben naar hem toegelopen en heb hem aangesproken op het feit dat het privéterrein betreft. Hij gaf te kennen dat hij daar trainde. Ik heb toen gezegd dat hij er nogal verdacht uitzag. Hij reageerde verontwaardigd omdat hij niet begrijp waarom ik hem verdacht vond. Ik zei toen ‘je ziet er erg donker uit en je bent op privéterrein.’. Ik refereerde naar zijn donkere kleding, maar niet naar zijn huidskleur. Hij vatte het helaas anders op en voelde zich racistisch bejegend. Hij heeft toen een klacht ingediend, waarna ik op staande voet ben ontslagen.

Reactie arbeidsjurist

Een ongelukkige samenloop van omstandigheden is de doodsteek voor nuance. U refereerde naar de kleding van de betrokkene, maar de betrokkene dacht dat u het over zijn huidskleur had. Ik stel voor dat we het ontslag op staande voet gaan opvangen met een ontslagregeling voor ontslag met wederzijds goedvinden. U krijgt dan een vaststellingsovereenkomst met een transitievergoedingen en andere vergoedingen die ter sprake kunnen komen.

Oplossing arbeidsjurist voor verleend op staande voet ontslag

De werknemer vond een vaststellingsovereenkomst een goed idee. Hij wilde vooral dat zijn naam werd gezuiverd omdat hij geen racist is. Dat lukte ook met de ontslagregeling. De vaststellingsovereenkomst gaf namelijk aan dat partijen geen negatieve uitlatingen over elkaar zullen doen. Daarnaast kreeg hij een transitievergoeding mee en kon hij op een goed manier uit dienst.

Contact

Ontslag op staande voet of vaststellingsovereenkomsten zijn vaak vervelend, maar nooit kansloos. Bel naar 020 261 60 10 voor de arbeidsjuristen van Novum juristen. Wij zijn vandaag nog bereikbaar.