Novum ik heb vragen over ontslag deel 14

Novum ik heb vragen over ontslag (deel 14). Hieronder leest u waargebeurde verhalen van werknemers die te maken kregen met vragen over arbeidsconflicten, ontslag op staande voet en vaststellingsovereenkomsten en hoe een arbeidsjurist van Novum juristen daarop heeft gereageerd en welke oplossing hij heeft voorgesteld. Hiermee wordt beoogd om juridische zaken als ontslag, arbeidsconflicten en vaststellingsovereenkomsten herkenbaar te maken voor de werknemer. Dit is deel 14 van deze rubriek, klik hier voor deel 13.

Ontslagverhaal 27: Vaststellingsovereenkomst na arbeidsconflict met fysiek geweld

Beste jurist.

Ik word op het werk gepest en ben fysiek al een keer aangevallen door een directe collega. Dit heb ik gemeld bij de werkgever, maar die doet niets. Ik heb onderstaande mail naar mijn werkgever gestuurd. Het legt in detail uit wat er is gebeurd op het werk.

“Geachte mevrouw (NAAM HR-medewerker werkgever),

Vanaf 11 juni 2020 heb ik me ziekgemeld. Waarna 23 juni mij gevraagd is naar werk te komen en ik een brief in me handen gedrukt kreeg en dat ik 24 juni nog me spullen mocht komen halen en niet meer welkom was. Het gesprek met (naam leidinggevende) gaf mij weer hoop om het te proberen. Doordat ik zo overspannen ben momenteel door hoe ik behandeld ben en op 1 juli tijdens afspraak met (naam leidinggevende), vooraf aan gesprek kwam (naam collega die mij heeft mishandeld) weer na me toe waarin hij mij weer vies en vuil uitschold waar (naam leidinggevende) bij zat. (die deed alsof zijn neus bloede en er niks gebeurde).

Doordat ik zo word weggepest en alles wat ik zeg word verdraaid valt er geen gezonde werksfeer meer te krijgen. Ik ben fysiek en geestelijk mishandeld op de werkvloer en er word telkens gedaan alsof ik daar de schuldige van ben. En heb inderdaad gevraagd aan jou of je mij naar een “arboarts” kan sturen omdat ik geestelijk dit niet meer trek.

Mijn enige reden dat ik verhaal heb gedaan is doordat jullie mij de optie gaven er over na te denken. Kan momenteel niet meer reeël nadenken en voel mij erg overspannen door de situatie. Ook voel ik mij niet meer veilig op werk doordat het word geaccepteerd dat ik vies en vuil word uitgescholden en dat ik fysiek mishandeld ben is nooit wat mee gedaan.

Met vriendelijke groet,

(NAAM werknemer)”

Reactie van arbeidsjurist na arbeidsconflict

Wat een heftig verhaal. Absoluut onacceptabel dat u door deze omstandigheden overspannen thuis zit. Ik begrijp volkomen dat u niet meer wil werken bij deze werkgever. Mijn advies is om mij een vaststellingsovereenkomst met de werkgever te bespreken zodat u met wederzijds goedvinden ontslag kunt nemen. Ik zal ook een ontslagregeling voor u bedingen met een transitievergoeding en andere vergoedingen. Hiermee heeft u ook het meeste kans op een WW-uitkering. Zelf ontslag nemen is namelijk geen goede oplossing.

Oplossing van arbeidsjurist: vaststellingsovereenkomst

De werknemer ging akkoord omdat hij een oplossing wilde voor het arbeidsconflict. De vaststellingsovereenkomst bleek voor zowel werknemer als werkgever de ideale oplossing, omdat de werkgever geen oplossing had voor het geschil. Hierdoor kwam er snel akkoord over een aantrekkelijke ontslagregeling. De werknemer kreeg een ruime transitievergoeding mee, een vergoeding voor een opleiding voor bijscholing en een ontslagvergoeding voor hetgeen op de werkvloer was voorgevallen.

Ontslagverhaal 28: Niet onderbouwde ontslag op staande voet bij sportschool wordt vaststellingsovereenkomst

Beste Novum jurist,

Ik ben op staande voet ontslagen bij mijn werkgever. Ik werk voor een sportschool. Vandaag kreeg ik de volgende ontslagbrief.

“Geachte (Naam werknemer),

Op dinsdag 28 juni 2020 is onze clubmanager, mevrouw (naam clubmanager), door een klant op de hoogte gebracht van het feit dat u zaken deed voor eigen rekening binnen ons sportcentrum. U heeft zich tegenover klanten negatief uitgelaten over ons voedingsbegeleiding systeem. Dit is een uitgedacht, slim en bewezen systeem. U heeft onze klanten een zelf bedacht voedingsprogramma aangeboden tegen betaling. Wij waren voornemens u op te leiden, zowel intern als extern, tot een volwaardig instructeur met adequate kennis. Van een volwaardig instructeur met adequate kennis is nog lang geen sprake. U heeft onze klanten dus iets aangeboden waarvan niemand weet of dit wel goed is.

Dit is onverantwoord en past niet binnen de kwaliteitsmaatstaven waar (bedrijfsnaam werkgever) naar streeft. Ons klantenbestand kent mensen met b.v. diabetes en schildklieraandoeningen. Wij bieden de mogelijkheden om deze klanten te helpen. Op een verantwoorde manier. U heeft er bewust voor gekozen om tegen alle regels in klanten in gevaar te brengen. Onze klanten heeft u overgehaald om niet verder te gaan met ons voedingsbegeleidingssysteem maar een door u zelf bedacht dieet te volgen. U heeft er extra geld mee verdiend. Daar was het u om te doen. U heeft tegen een klant gezegd dat er meer klanten van (bedrijfsnaam werkgever) een dieet van u volgden. Het heeft ons inmiddels veel gekost om u in te werken. Medewerkers hebben hier overuren voor gedraaid en met u meegelopen. Kortom, door uw handelen heeft (bedrijfsnaam werkgever) schade ondervonden.

Ondanks het feit dat er hele duidelijke afspraken in de arbeidsovereenkomst staan heeft u deze aan uw laars gelapt. Hierdoor heeft onze clubmanager u op 28 juni 2020 op staande voet ontslagen.”

Dit is de ontslagbrief van mijn werkgever. Kan dit zomaar?

Reactie arbeidsjurist op ontslag op staande voet

Ontslag op staande voet is nooit leuk, maar ook nooit kansloos. Het maakt niet uit of het ontslag terecht is. Door een gegeven op staande voet ontslag om te zetten naar een ontslag met wederzijds goedvinden. Hiermee kunt u in ieder geval een WW-uitkering aanvragen en mogelijk kan ik een extra ontslagregeling uitonderhandelen.

Oplossing van arbeidsjurist voor op staande voet gegeven ontslag

Het verleende op staande voet ontslag werd omgezet naar een vaststellingsovereenkomst. De arbeidsjurist ondekte een aantal fouten in het ontslag en stellingen van de werkgever die niet waren onderbouwd. Hiermee kon een ontslagregeling worden veiliggesteld met behoud van een WW-uitkering. De werknemer kon tevreden terugkijken op het arbeidsconflict en zegt te hebben geleerd van het ontslag.

Contact

Heeft u ook vragen over ontslag nemen, ontslag op staande voet of arbeidsconflicten. Bel naar 020 261 60 10 voor een afspraak op dezelfde dag met een van onze arbeidsjuristen.