Novum ik heb vragen over ontslag deel 11

Beste Novum (deel 11) Vragen over ontslag van een werkgever en werknemer.

In deze bijdrage vertellen arbeidsjuristen van Novum juristen over hun gesprekken met cliënten en oud-cliënten. Hieronder leest u verhalen van deze cliënten en hoe de arbeidsjurist van Novum juristen daarop heeft gereageerd en welke oplossing hij heeft voorgesteld. Hiermee wordt beoogd om juridische zaken als ontslag, arbeidsconflicten en vaststellingsovereenkomsten herkenbaar te maken voor de werknemer. Dit is deel 11 van deze rubriek, klik hier voor deel 10.

Ontslagverhaal 21: Arbeidsconflict wordt opgelost met vaststellingsovereenkomst na klachten over functioneren

Beste heer of mevrouw,

Ik ben functionaris bij een universiteit. Sinds ik lange tijd ziek ben geweest heb ik mijn oude functie weer opgepakt. Dat ging met horten en stoten, mede omdat ik kwakkelde met mijn gezondheid. Mijn werkgever heeft daarom gekozen om mij een andere functie te geven die minder belastend zou zijn. Sinds dat moment merk ik dat mijn werkgever mij eruit wil werken met vileine opmerkingen over mijn functioneren. Ik zou namelijk ‘nergens goed passen’. Tijdens functioneringsgesprekken voel ik mij gekleineerd. Ik heb jarenlang goed werk geleverd en heb diensten gedraaid toen anderen afwezig of ziek waren. Nu voel ik dat ik als oud vuil wordt behandeld. Ik wil een uitweg. Kunt u mij helpen?

Reactie arbeidsjurist op ontslagverhaal

Dat moet een frustrerende gang van zaken zijn voor u. Na een loyale dienst ziek worden en vervolgens geen steun voelen op de momenten dat het echt nodig is. Helaas zijn er werkgevers die de menselijke kant over het hoofd ziek op het moment dat de werknemers in de put zitten. De werknemer wordt dan aan zijn lot overgelaten. Voordat ik een oplossing aandraag moet ik weten of u nog in dienst wil blijven bij de werkgever.

Reactie werknemer

Nee, het kost mij te veel energie om mijn werk te doen. Ik ga met lood in de schoenen naar het werk. Ik voel aan mijn mentale gezondheid dat het tijd is om te vertrekken.

Oplossing arbeidsjurist

Zelf ontslag nemen is altijd een slechte oplossing. Daarom stel ik voor dat ik namens u een vaststellingsovereenkomst ga bedingen bij de werkgever. Hiermee kunt u in goed overleg ontslag nemen waarbij ik de ontslagvoorwaarden kan bepalen. Dat betekent dat u zicht houdt op een WW-uitkering en een transitievergoeding. Ook kan ik onderhandelen voor een ontslagvergoeding. U heeft dan een goede financiële regeling waarmee u in alle rust kunt kijken naar een nieuwe baan.

De werknemer vond de vaststellingsovereenkomst een goed idee. Daarom ging de arbeidsjurist aan de slag en bedong al snel een vaststellingsovereenkomst. De arbeidsjurist wist, mede op grond van zijn ervaring, een riante transitievergoeding uit te onderhandelen. Daarnaast kon de werknemer rekenen op andere vergoedingen waarmee een ontslagvoorstel omgezet werd naar een financieel aantrekkelijke ontslagregeling. De werknemer was tevreden met het resultaat en gaat eerst op vakantie voordat hij een nieuwe baan zoekt.

Ontslagverhaal 22: Vaststellingsovereenkomst na ontslag wegens coronacrisis

Geachte heer of mevrouw,

Ik word ontslagen vanwege de coronacrisis. Er zijn minder opdrachten waardoor mijn werk te duur is geworden. Mijn werkgever heeft mij daarom een vaststellingsovereenkomst gegeven. Ik heb al uitgezocht dat dit helaas mogelijk is. Ik heb advies nodig over deze situatie.

Reactie arbeidsjurist

De coronacrisis leidt tot een verhoogd aantal ontslagaanvragen. Werkgevers kiezen daarom vaak voor de vaststellingsovereenkomst om ontslag met wederzijds goedvinden mogelijk te maken. In uw geval is het mogelijk dat ik als arbeidsjurist contact met uw werkgever contact opneem om een beter ontslagvoorstel te bedingen. Dat betekent dat ik een verhoogde transitievergoeding en, indien van toepassing, een verbeterde ontslagvergoeding kan bedingen bij uw werkgever. Uiteraard zal de vaststellingsovereenkomst, ook wel beëindigingsovereenkomst voor u nakijken op WW-recht.

Oplossing arbeidsjurist

De werknemer koos in deze onzekerheid voor het onderhandelingstraject en liet de vaststellingsovereenkomst nadien nakijken. De vaststellingsovereenkomst werd verbeterd door een nieuw ontslagvoorstel waardoor de transitievergoeding en ontslagvergoeding werden opgevoerd. De werknemer ging daarom met een goede financiële regeling uit dienst.

Contact

Heeft u vragen over ontslag op staande voet, algemeen ontslag of ontslag met wederzijds goedvinden? Bel dan naar 020 261 60 10 zodat u vandaag nog met een arbeidsjurist kan spreken.