Ondernemingsrecht en joint venture

Wij helpen u graag verder

Een joint venture is een samenwerkingsvorm voor ondernemers. Specifiek gaat het om twee bedrijven die samen een nieuw bedrijf oprichten waarmee ondernemende activiteiten worden uitgezet met als doel om daaruit winsten te behalen en verliezen samen worden gedragen. De samenwerkende bedrijven die de joint venture aangaan blijven zelfstandig bestaan.  

Heeft u hulp nodig? Dan kunt u ons bellen op 0202616010.

Kosteloos intakegesprek

Gratis intake
Direct contact met een jurist
Duidelijkheid over uw situatie

Ondernemingsrecht en joint venture

Hieronder vindt u meer informatie over het onderwerp: ondernemingsrecht en joint venture.

Wat is een joint venture? 

Ondernemingsrecht en joint venture.

Een joint venture is een samenwerkingsvorm voor ondernemers. Specifiek gaat het om twee bedrijven die samen een nieuw bedrijf oprichten waarmee ondernemende activiteiten worden uitgezet met als doel om daaruit winsten te behalen en verliezen samen worden gedragen. De samenwerkende bedrijven die de joint venture aangaan blijven zelfstandig bestaan.  

Hoe ziet een joint venture eruit? 

Een joint venture is een samenwerkingsvorm die vorm krijgt in een vof (vennootschap onder firma), cv (commanditaire vennootschap) of een bv (besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid). De samenwerkende bedrijven kunnen dus kiezen uit een aantal vormen om in samen te werken. Hiervoor wordt een samenwerkingsovereenkomst opgesteld die ook wel joint venture overeenkomst wordt genoemd.  

Wat mag geregeld worden in een joint venture? 

In Nederland geldt contractsvrijheid en dat is voor de joint venture overeenkomst niet anders. De samenwerkende partijen kunnen dus haast alles afspreken met elkaar. Vanwege de samenwerking en het vertrouwen tussen partijen, is het verstandig om de joint venture overeenkomst zo bondig en duidelijk te formuleren. Een grote overeenkomst kan verlammend werken op de andere partij waardoor samenwerking niet gerealiseerd kan worden.  

Voordelen van joint venture 

Elkaar geen concurrentie aandoen op een vruchtbare markt 

De samenwerkende partijen kunnen gezamenlijk een vruchtbare markt aanboren en/of voorzien van een product dat tot winst zal leiden. Door samen te werken delen ze de winsten in plaats van elkaar weg te concurreren.  

Specifieke kwaliteiten in één onderneming 

Door een joint venture op te richten worden de specifieke kwaliteiten van de samenwerkende partijen onder één dak gebracht. Hiermee kan de joint venture uitgroeien tot een grote onderneming op de markt die daarvoor is opgericht.  

Bedrijven die met elkaar samenwerken blijven bestaan 

Een joint venture is een eigen zelfstandige onderneming. Dat betekent dat de activiteiten van de joint venture losstaan van de activiteiten van de bedrijven die met elkaar samenwerken. Als de activiteiten van de joint venture stil komen te staan of worden beëindigd, dan kunnen partijen altijd terugvallen op hun eigen bedrijf.  

Nadelen van een joint venture 

Een joint venture kan conflictgevoelig zijn. Waar partijen namelijk samenwerken, kunnen conflicten altijd bestaan. Daarnaast kunnen belangen van het eigen bedrijf beslissingen binnen de joint venture beïnvloeden. Is dat te verhelpen? Ja, door een sterke conflictregeling op te nemen bij de joint venture overeenkomst kunnen conflicten op een nette manier worden opgelost.  

Voorbereiding op de joint venture  

Voordat u begint aan een joint venture is het goed om afspraken te maken over een aantal zaken. Hieronder worden een aantal daarvan opgesomd.  

  • Welke rechtsvorm is het beste voor de joint venture? 
  • Welke zaken of kwaliteiten worden ingebracht door de samenwerkende partijen? 
  • Waarom zal de joint venture een succes worden? 
  • Welke verdeelsleutel gaat u hanteren?
  • Welk product of dienst wordt op de markt gebracht? 

Adviseur en juristen ondernemingsrecht bij joint ventures 

Joint ventures leunen op vertrouwen en een goede joint venture overeenkomst. Daarom is het noodzakelijk om een jurist ondernemingsrecht in te schakelen om dat mogelijk te maken. Onze adviseurs en juristen ondernemingsrecht zijn vandaag nog beschikbaar voor een gesprek. Bel daarom naar 0202616010 voor meer advies en informatie over ondernemingsrecht. Lees hier ook onze blogs.

Ondernemingsrecht en joint venture 

Disclaimer: Novum juristen deelt algemene informatie over verschillende juridische zaken. Deze informatie is door onze specialisten bijeengebracht en gepubliceerd om zoveel mogelijk mensen te helpen. Omdat iedere zaak anders is en wetten voortdurend veranderen kunnen wij niet garanderen dat alle informatie correct en actueel is. Indien u op het punt staat om beslissingen te nemen is het sterk aanbevolen dat u eerst contact met ons op neemt. Hierdoor kunt u ook vragen stellen aan onze specialisten.

Beoordeling

Wat zeggen onze klanten?

We kunnen natuurlijk zelf vertellen over onze dienstverlening, maar dit kunnen onze klanten beter. Onze klanten beoordelen onze juridische dienstverlening met een 8,8 gemiddeld.

91% van onze klanten beveelt Novum juristen aan.

Persoonlijk

9,1

Snelheid

8,8

Expertise

8,5

Resultaat

8,9

Kosteloos intakegesprek

Gratis intake
Direct contact met een jurist
Duidelijkheid over uw situatie