Faillissement aanvragen

Wij helpen u graag verder

Faillissement is een status die aangevraagd kan worden voor een persoon, maar ook voor een bedrijf zoals een BV wegens een structureel tekort aan financiële middelen om schulden te betalen.  

Heeft u hulp nodig? Dan kunt u ons bellen op 0202616010.

Kosteloos intakegesprek

Gratis intake
Direct contact met een jurist
Duidelijkheid over uw situatie

Ondernemingsrecht en faillissement

Wat is een faillissement 

Faillissement is een status die aangevraagd kan worden voor een persoon, maar ook voor een bedrijf zoals een BV wegens een structureel tekort aan financiële middelen om schulden te betalen.  

Faillissement aanvragen voor mezelf 

Kan ik mijn eigen faillissement aanvragen? 

Ja, dat kan zeker. U kunt uw eigen faillissement aanvragen op grond van de volgende voorwaarden. 

  • U heeft minimaal twee schulden. Een van deze schulden moet opeisbaar zijn. Dat betekent dat de betalingstermijn van de schuld is verstreken (vaak staat deze termijn op een factuur);
  • U heeft minimaal twee schuldeisers;
  • U heeft uw betalingen aan uw schuldeisers gestaakt. 

U kunt uw faillissement wellicht voorkomen dan wel uitstellen door te laten onderzoeken of u surseance van betaling of een schuldsaneringstraject kan aanvragen.  

Hoe vraag ik faillissement aan voor mijzelf? 

Een aanvraag faillissement voor uzelf wordt aangevraagd bij de rechtbank die verbonden is aan uw woonadres. Daarvoor moet u een formulier invullen dat bij ons kan worden opgevraagd. Let op dat uw levenspartner (getrouwd of geregistreerd partnerschap) ook moet accorderen wanneer het gaat om een vof of een eenmanszaak.  

Faillissement aanvragen voor mijn BV 

Bij het besturen van een rechtspersoon (BV of een NV), moeten aandeelhouders akkoord zijn met het faillissement. Als bestuurder van bijvoorbeeld een BV moet u aandeelhouders hierover informeren. 

Heb ik een advocaat nodig bij een aanvraag faillissement voor mijzelf? 

Nee, u moet wel op de zitting aanwezig zijn. De rechtbank stuurt u een brief met een uitnodiging met de benodigde informatie zoals datum en tijd. Als u het prettig vindt om een adviseur of jurist ondernemingsrecht mee te nemen naar de zitting dan kunt u ons daarvoor inschakelen. 

Faillissement aangevraagd door schuldeiser 

Kan ik faillissement aanvragen voor een BV of een particulier persoon?

U kunt als schuldeiser het faillissement aanvragen van een cliënt die geen betalingen aan u doet na verschillende herinneringen en aanmaningen. Hiervoor is nodig dat u de schuldeiser bent en de cliënt de debiteur. Faillissement aanvragen voor uw cliënt kan met de volgende voorwaarden.  

  • De cliënt heeft minimaal twee schulden. Een van deze schulden moet opeisbaar zijn. Dat betekent dat de betalingstermijn van de schuld is verstreken (vaak staat deze termijn op een factuur);
  • De cliënt heeft minimaal twee schuldeisers;
  • De cliënt komt zijn betalingsverplichting niet na. 

Een faillissement kan, naast de schuldeisers, worden aangevraagd door de aandeelhouders van een BV of een NV, de rechtbank en het Openbaar Ministerie.  

Ik ben het oneens met de aanvraag van faillissement door een schuldeiser. Wat zijn mijn rechten bij de faillissementsaanvraag? 

Het is mogelijk om via een jurist ondernemingsrecht bezwaar te maken tegen de faillissementsaanvraag van een schuldeiser. Uw jurist zal samen met u de rechter moeten overtuigen met argumenten dat uw schulden wel betaald kunnen worden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat uw bedrijf is getroffen door de coronacrisis en dat versoepeling van de RIVM-richtlijnen zullen leiden tot stijging van omzet in uw bedrijf.  

Contact

Heeft u vragen over uw eigen faillissement of het faillissement van een BV/NV. Onze juristen en adviseurs ondernemingsrecht zijn doorlopend bereikbaar voor overleg. Bel naar 0202616010 voor meer informatie. Lees hier ook onze blogs.

Ondernemingsrecht en faillissement

Disclaimer: Novum juristen deelt algemene informatie over verschillende juridische zaken. Deze informatie is door onze specialisten bijeengebracht en gepubliceerd om zoveel mogelijk mensen te helpen. Omdat iedere zaak anders is en wetten voortdurend veranderen kunnen wij niet garanderen dat alle informatie correct en actueel is. Indien u op het punt staat om beslissingen te nemen is het sterk aanbevolen dat u eerst contact met ons op neemt. Hierdoor kunt u ook vragen stellen aan onze specialisten.

Beoordeling

Wat zeggen onze klanten?

We kunnen natuurlijk zelf vertellen over onze dienstverlening, maar dit kunnen onze klanten beter. Onze klanten beoordelen onze juridische dienstverlening met een 8,8 gemiddeld.

91% van onze klanten beveelt Novum juristen aan.

Persoonlijk

9,1

Snelheid

8,8

Expertise

8,5

Resultaat

8,9

Kosteloos intakegesprek

Gratis intake
Direct contact met een jurist
Duidelijkheid over uw situatie