Ontslag bij Coolblue
14 december 2024
Ontslag bij Coolblue: ontslagen bij Coolblue door mededeling op staande voet ontslag of reorganisatie en vaststellingsovereenkomst krijgen van Coolblue.
Ontslagprofiel Coolblue
Coolblue is een marktleider op gebied van consumentenelektronica in Nederland. Het bedrijf is opgericht in Nederland en heeft het hoofdkantoor in Rotterdam. Met meer dan tien vestigingen is deze Nederlandse keten goed vertegenwoordigd in de Nederlandse markt. De hoeveelheid vestigingen geeft aan dat er veel werknemers zijn die werkzaam zijn voor Coolblue.
Onze arbeidsjuristen hebben in het verleden, maar ook recentelijk, werknemers bijgestaan die bij dit bedrijf werkzaam zijn. Dat ging vooral over vaststellingsovereenkomsten, arbeidsconflicten en ontslag op staande voet.
Daarom hebben onze arbeidsspecialisten deze blog opgesteld zodat huidige werknemers, maar ook werknemers van andere bedrijven hun voordeel kunnen doen met de problemen van werknemers en de wijze waarop onze juristen deze problemen hebben opgelost.
Belt u liever meteen met een arbeidsjurist om uw vragen te stellen? Bel dan naar 020 261 60 10 voor een gesprek met een ervaren arbeidsjurist. Onze juristen zijn vandaag nog bereikbaar.
Op staande voet ontslag krijgen bij Coolblue
Ontslag op staande voet is het per direct stopzetten van de arbeidsovereenkomst zonder toestemming van de werknemer, UWV of kantonrechter. De werkgever mag deze ontslagvorm gebruiken wanneer er sprake is van dringende redenen.
Er bestaan meerdere varianten van dringende redenen, maar de essentie is dat het onmogelijk is geworden voor de werkgever om in de werknemer te vertrouwen. In artikel 7:678 BW wordt opgesomd wat dringende redenen kunnen zijn. Denk daarbij aan diefstal of bedreiging.
Coolblue heeft mij op staande voet ontslag medegedeeld. Wat moet ik nu doen?
Ontslag op staande voet kent in de praktijk twee oplossing: een rechtsgang naar de kantonrechter of het afspreken van ontslag met wederzijds goedvinden. Daarvoor heeft u twee maanden, dus u moet snel in actie komen. In beide gevallen heeft u een arbeidsjurist nodig.
Onze specialisten raden altijd aan om de mogelijkheden te laten onderzoeken van ontslag met wederzijds goedvinden. Dat betekent dat het op staande voet gegeven ontslag wordt ingetrokken. Uit ervaring weten zij dat veel werkgevers bereid zijn om deze ontslagvorm af te spreken zodat het op staande voet gegeven ontslag komt te vervallen. Graag nodigen wij u uit om uw casus voor te leggen aan onze specialisten. Bel naar 020 261 60 10.
Nadelen aanzegging op staande voet ontslag
Op staande voet ontslag krijgen betekent in de praktijk:
- Geen loon;
- Onmiddellijk verlies van werk;
- Slechte referentie;
- Geen WW-uitkering;
- Geen transitievergoeding.
Wanneer u het ontslag laat intrekken vallen deze nadelen (grotendeels) weg. Het intrekken van ontslag wordt opgevolgd door ontslag met wederzijds goedvinden. Dat betekent dat uw arbeidsjurist een vaststellingsovereenkomst afspreken met de werkgever of deze overeenkomst van de werkgever controleren.
In deze overeenkomst kunnen ontslagvoorwaarden zoals extra loon en een transitievergoeding worden afgesproken. Verder kunt u met deze overeenkomst wel een WW-uitkering aanvragen. Op deze wijze komt een werknemer dus toch goed uit een op staande aangezegd ontslag.
Wat is het verschil tussen een arbeidsconflict en een op staande voet ontslag?
Een arbeidsconflict betekent dat er een (heftig) meningsverschil bestaat tussen de werknemer en de werkgever. De arbeidsrelatie bestaat dus nog wanneer sprake is van een arbeidsconflict.
Bij op staande voet medegedeeld ontslag komt de arbeidsrelatie meteen tot een einde. De werknemer moet het werk stilleggen en onmiddellijk huiswaarts keren.
Een arbeidsconflict is dus geen op staande voet ontslag, maar kan wel ontslag op staande voet opleveren wanneer een werknemer een dringende reden geeft aan de werkgever voor ontslag.
Vaststellingsovereenkomst en Coolblue: vaststellingsovereenkomst krijgen van Coolblue
Een vaststellingsovereenkomst wordt gehanteerd door de werkgever om de arbeidsovereenkomst te beëindigen met weinig kosten en moeite. De ondertekening van de werknemer betekent dat de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd onder de ontslagvoorwaarden die daarin zijn vermeld.
Belangrijke ontslagvoorwaarden zijn de transitievergoeding en opzegtermijn. Overige zaken zoals niet-verwijtbaarheid inzake het ontslag zijn ook van belang voor het recht op een WW-uitkering. De arbeidsovereenkomst wordt op deze wijze als het ware afgekocht door de werkgever.
Hoe reageer ik op een vaststellingsovereenkomst?
In ieder geval is de tip om nooit meteen de overeenkomst te ondertekenen. De overeenkomst moet namelijk worden gecontroleerd op fouten en het recht op een WW-uitkering. Daarnaast is het mogelijk om te onderhandelen over de ontslagvoorwaarden. De werkgever zal dit nooit aan u mededelen, maar een ervaren arbeidsjurist weet dit wel en kan de beste voorwaarden uit de overeenkomst halen. Bel daarvoor naar 020 261 60 10.
Mijn werkgever garandeert mij een WW-uitkering. Hoef ik de vaststellingsovereenkomst dan nog te laten nakijken?
Jazeker, geen werkgever kan volledige garantie geven op een WW-uitkering. Alleen het UWV heeft daarover het hoogste woord. Bij een vaststellingsovereenkomst krijgt de werknemer altijd de mogelijkheid om de overeenkomst te laten nakijken.
Ook worden de kosten hiervan vaak gedekt door de werkgever. Er bestaat altijd risico op fouten, laat daarom de overeenkomst nakijken, zeker als dat op kosten van de werkgever kan!
Hoe weet ik welke ontslagvoorwaarden beter uitonderhandeld kunnen worden in de vaststellingsovereenkomst?
Uw arbeidsjurist analyseert uw vaststellingsovereenkomst niet alleen op verbeterpunten, maar ook op het doen van een tegenbod op het eerste ontslagvoorstel. Daarbij berekent hij het minimumbedrag aan transitievergoeding en creëert hij argumenten om dit bedrag op te drijven. Haast iedere werkgever is bereid om de ontslagvergoedingen zoals de transitievergoeding te verhogen. Bel naar 020 261 60 10 om uw mogelijkheden te laten onderzoeken.
Reorganisatie bij Coolblue: massaontslag binnen Coolblue en groepsontslag
Een reorganisatie is niet meer dan een procedure waarin bepaalde werknemers boventallig worden verklaard vanwege (meestal) financiële redenen. De werkgever moet een bedrijfsonderdeel of het gehele bedrijf redden van een flink financieel verlies door banen te schrappen.
Als sprake is van massaontslag of groepsontslag dan moet de Wet Melding Collectief Ontslag worden gevolgd (WMCO). De werkgever moet dan handelen volgens de richtlijnen van deze wet en ook het UWV informeren over het voornemen van ontslag. Het kan ook zijn dat de ondernemingsraad hierover geïnformeerd moet worden.
Rechtshulp bij collectief ontslag bij Coolblue
Het bijzondere is dat uiteindelijk een vaststellingsovereenkomst wordt aangeboden aan alle werknemers zodat het arbeidscontract voortijdig beëindigd kan worden. Op dat punt kan onderhandeld worden door een arbeidsjurist namens de werknemer, maar ook namens meerdere werknemers.
Met een collectief bestaat er een sterke onderhandelingspositie waardoor ieder lid uit de groep op goede ontslagvoorwaarden kan rekenen. Denk daarbij aan de ontslagvergoeding en transitievergoeding.
Onze juristen kunnen u (en uw collega’s) vandaag nog helpen met een collectieve procedure. Bel naar 020 261 60 10 voor hulp bij een reorganisatie, vaststellingsovereenkomst of ontslag op staande voet.
Meer artikelen
6 december 2024
29 november 2024
22 november 2024
15 november 2024
8 november 2024