Novum ik heb vragen over ontslag deel 35

Novum ik heb vragen over ontslag deel 35

Hieronder leest u waargebeurde verhalen van werknemers die te maken kregen met vragen over arbeidsconflicten, ontslag op staande voet en vaststellingsovereenkomsten en hoe een arbeidsjurist van Novum juristen daarop heeft gereageerd en welke oplossing hij heeft voorgesteld. Hiermee wordt beoogd om juridische zaken als ontslag, arbeidsconflicten en vaststellingsovereenkomsten herkenbaar te maken voor de werknemer. Dit is deel 35 van deze rubriek, klik hier voor deel 34.

Ontslagverhaal 68: Misleiding van buitenlandse werknemer leidt bijna tot onterecht ontslag

Goedendag,

Ik ben zelf niet de werknemer die hulp nodig heeft. Ik treed op als vriend, maar ook als vertaler omdat de werknemer die hulp nodig heeft de Nederlandse taal niet geheel machtig is.

Het gaat over een vriend van mij die nu enkele jaren in Nederland werkzaam is bij een bakkerij. Hij heeft daar werk kunnen krijgen vanwege speciale opleidingen die hij heeft gevolgd in het buitenland en daarom aantrekkelijk werd voor zijn huidige werkgever.

Sinds kort zijn er veel klachten ontstaan op het werk over hem. Hij kreeg altijd veel waardering voor zijn werk en het lijkt erop dat hij te belangrijk is geworden voor de onderneming. Hij wordt nu gepest door zijn collega’s en heeft angst gekregen voor de werkplaats en de collega’s waar hij mee moet samenwerken.

Tegenwoordig slikt hij medicijnen en krijgt angstaanvallen voordat hij naar het werk moet. Hij wordt letterlijk echt kapotgemaakt door zijn werkomgeving en niemand doet er wat aan. Zijn werkgever verstaat hem misschien niet zo goed, maar hij kan echt wel zien dat mijn vriend steeds ongelukkiger is geworden.

De teamleider heeft nu gezegd dat hij maar zelf ontslag moet nemen omdat hij het werk en de Nederlandse bedrijfscultuur niet aankan.

Ik was als vertaler en vriend bij dit gesprek. Ik was echt geschokt toen ik dit te horen kreeg. Daarnaast vind ik het buiten alle perken dat je zoiets kan zeggen tegen een collega die in een misbruikgevoelige positie zit.

19 december is hij gebeld door een casemanager (hij dacht dat het ging om een arboarts). Deze casemanager heeft toen om medische gegevens gevraagd terwijl dit helemaal niet mag. Deze medische gegevens zijn gedeeld met de werkgever.

20 december zijn we samen naar de huisarts gegaan. De huisarts heeft aangegeven dat hij rust zou moeten nemen. Op dezelfde dag kreeg hij een officiële waarschuwing omdat hij zijn werk minder goed uitvoert. Dat is uiteraard logisch met wat er nu gebeurd. Verder wordt er gedreigd met een loonstop.

Ik wil graag hulp voor mijn vriend. Wat kunt u voor hem betekenen?

Werkgever stuurt aan op zelf ontslag nemen: nooit op ingaan!

Wat een heftig verhaal. De werkgever stuurt duidelijk aan op ontslag. Eerst de mededeling dat hij maar zelf ontslag moet nemen omdat hij problemen heeft met de werkvloer en nu met het geven van een officiële waarschuwing. De werkgever is dus duidelijk een dossier aan het opbouwen tegen de werknemer.

Los daarvan lijkt de situatie ook gevolgen te hebben voor zijn gezondheid. Helaas komt dit vaker voor bij een arbeidsconflict. Werknemers delven altijd het onderspit voor de machtige werkgever die vooral geen empathie kan tonen voor een werknemer in nood.

Bescherm uw recht op een WW-uitkering en transitievergoeding

Het is kwalijk dat de werkgever aangeeft dat de werknemer zelf ontslag moet nemen omdat hij dan een transitievergoeding en het recht op een WW-uitkering misloopt. De werkgever weet dit waarschijnlijk ook en denkt daarmee weg te komen omdat de werknemer zich niet goed kan uiten in het Nederlands.

Wij stellen voor dat de werknemer uit dienst gaat met een vaststellingsovereenkomst. Zo krijgen beide partijen wat eigenlijk het beste is: een einde van het arbeidscontract. Alleen zorgen wij er in deze vorm voor dat de werknemer ook een transitievergoeding meekrijgt en een WW-uitkering kan aanvragen.

Vaststellingsovereenkomst zorgt voor een einde van arbeidsconflict

De werknemer was blij met het advies en liet de arbeidsjurist het arbeidsconflict oplossen. De werkgever schrok toen de arbeidsjurist belde omdat hij niet had verwacht dat hij hulp zou zoeken. De werkgever gaf ook openlijk toe dat hij hoopte dat hij zelf ontslag zou nemen. Zo kon hij goedkoop van deze werknemer afkomen.

Arbeidsjurist lost arbeidsconflict op met een vaststellingsovereenkomst

De werkgever zag door de hulp van de arbeidsjurist geen andere keuze dan instemmen met een vaststellingsovereenkomst. Zo werd het recht op WW-uitkering al veiliggesteld. Dat was een enorme geruststelling zo bleek uit het juridisch advies-consult dat kort na het eerste gesprek volgde.

Daarnaast bleek werkgever ook bereid om extra geld te betalen voor een einde van het dienstverband. Hierdoor was een goede transitievergoeding mogelijk. De doorbetaling van het salaris met daarbij opgeteld de opzegtermijn gaf een ruime periode voor de werknemer om te herstellen van het conflict en om toekomstplannen te maken.

Ontslagverhaal 69: Dreigend ontslag wordt arbeidsconflict, maar wordt opgelost met vaststellingsovereenkomst

Beste meneer, mevrouw,

Helaas lijkt het dat ik een arbeidsconflict heb met mijn werkgever, nadat ik mij ziek heb gemeld in oktober en weer ben gaan opbouwen qua werk vanaf december.

Vandaag zou een gesprek (1 op 1) met de werkgever plaatsvinden, nadat in december een 3-gesprek is geweest met een “onafhankelijk” persoon van Zorg van de Zaak (de arbo van mijn werkgever).

In de voorbereidende mail vanuit mijn werkgever staat het volgende bericht, waarmee hij afsluit: ” en … ik ben bang dat we zo’n ideale situatie niet meer gaan bereiken; we hebben deze constateringen eerder gehad en voldoende pogingen gedaan maar zonder succes. We spreken gewoonweg niet dezelfde taal – ik ben heel erg van tempo, concrete acties afspreken, vastleggen, snelheid, pragmatisch, monitoren & alles nakomen (en lukt dat laatste niet, netjes rapporteren) en dit mis ik eerlijk gezegd bij jou en dat gaat steeds vaker ‘tussen ons instaan’.”

Ik denk dat hij van mij af wil en ik zou graag advies in willen winnen wat de stappen zijn en wat ik wel / niet moet doen.

Ik vind dit heel zwaar na 6 jaar trouwe dienst en waarin ik veel heb gedaan om het bedrijf een succes te maken.

Met hartelijke groet,

Advies bij een arbeidsconflict

De arbeidsjurist ontving deze e-mail van deze cliënt. Het leek erop dat na trouwe dienst en goede prestaties ontslag kon verwachten. Dat was voor deze werknemer een bittere pil na flink wat jaren waarin hij had bijgedragen aan de groei van de werkgever.

De werkgever gebruikt in de verhaal subtiele taal waarin hij voorsorteert op een einde van de arbeidsrelatie omdat u als werknemer niet bij de onderneming past. U zou volgens dit verhaal bijvoorbeeld niet uw afspraken nakomen.

Uw werkgever vindt dat u disfunctioneert

De werkgever lijkt te suggereren dat u niet voldoende functioneert. Dat betekent dat u uw werk onvoldoende goed doet. Dat is vanzelfsprekend zwaar om te horen, zeker als u voor uw ziekte goed heeft gefunctioneerd. Op zulke momenten verwacht u meer steun van de werkgever.

De werkgever zou dan een verbetertraject moeten opstarten om u weer zoveel mogelijk op het wenselijke niveau te krijgen. Uw werkgever lijkt daar geen zin in te hebben en forceert met deze woorden een breuk. Communicatie is belangrijk in een arbeidsconflict, en uw geval zijn er harde woorden gevallen.

Geen verbetertraject bij disfunctioneren is vaststellingsovereenkomst

De werknemer gaf toestemming aan de arbeidsjurist om contact met de werkgever op te nemen. De werkgever had zoals verwacht wel oren naar een beëindiging van de arbeidsrelatie. De werknemer was daarop voorbereid door de arbeidsjurist en kon daarom omgaan en leven met deze beslissing.

De volgende stap is belangrijk voor de werknemer omdat het ontslag wel in wederzijds overleg moet gebeuren. Hiermee wordt het recht op een WW-uitkering geborgd en kan er onderhandeld worden over de verdere ontslagvoorwaarden.

Ontslagvoorwaarden in de vaststellingsovereenkomst

De ontslagvoorwaarden zijn belangrijk omdat het vooral financiële afwikkelingen zijn van het arbeidscontract. De werkgever is dan verplicht om een transitievergoeding te betalen aan de werknemer. Hierover kwam de arbeidsjurist te spreken met de werkgever. Vanwege zijn eerdere prestaties werd er een hoger bedrag bedongen door de arbeidsjurist. Ook werd zijn ziekte meegenomen in de ontslagvoorwaarden. Dat kreeg vorm met een opleidingsbudget die de werknemer kon besteden aan bijscholing.

De arbeidsjurist kwam tot een compromis ten aanzien van de schade. De werknemer was al bereid om de schade te betalen, en dat gebeurde ook. Daartegenover gold wel dat hij rechten had opgebouwd zoals het recht op een transitievergoeding. Daarbij was ook het geval dat hij een goede reputatie had opgebouwd en gerespecteerd was in zijn vak. Dat werd vertaald naar een goede ontslagvergoeding waardoor de werknemer uiteindelijk van een situatie die hem geld zou moeten kosten naar een situatie ging waarin hij wegliep met meer geld dan gedacht.

Contact

Dit was de blog Novum ik heb vragen over ontslag (deel 35). Heeft u ook hulp nodig bij ontslag op staande voet. Neem snel contact op met ons via 020 261 60 10. Onze arbeidsjuristen zijn vandaag nog bereikbaar, geen wachtrijen!