Zon-grap leidt tot ontslag met wederzijds goedvinden

Lees in deze blog de casus ‘Zon-grap’ leidt tot ontslag met wederzijds goedvinden.

Een bedieningsmedewerker van een externe kantine binnen een ziekenhuis maakt een onhandige opmerking over de huidskleur van een collega en moet dat bijna bekopen met ontslag op staande voet.

Arbeidsconflict tussen collega’s

De medewerker en zijn collega zijn net enkele dagen terug van vakantie. Beide waren naar warmere landen vertrokken en genoten van de zon. De grappenmaker gaf aan dat zijn collega het niet nodig zou hebben vanwege de al donkere kleur van zijn huid. De grap valt verkeerd omdat hier racisme bij wordt gehaald. De grappende werknemer distantieert zich van de opmerking en betuigt spijt. Dat mag niet baten wat het slachtoffer meldt het voorval bij de werkgever die met ontslag op staande voet dreigt vanwege een streng personeelsbeleid.

Ontslag op staande voet of ontslag met wederzijds goedvinden?

De werknemer krijgt een uitnodiging om met de werkgever te gaan praten over het voorval. Hij vreest ontslag op staande voet en vindt het middel buitensporig ten opzichte van de grap. Daarom belt hij naar ons voor advies. Omdat wij ook buiten ons kantoor werken gaan wij met hem mee naar het gesprek. Daardoor brachten wij de werkgever aan het twijfelen en konden wij hem overtuigen om het arbeidsconflict op een andere manier op te lossen.

Vaststellingsovereenkomst biedt uitkomst

Wij spraken met de werkgever af dat werknemer een vaststellingsovereenkomst krijgt zodat hij ontslag met wederzijds goedvinden krijgt. Dat is beter dan ontslag op staande voet omdat hij zijn rechten behoudt. De werkgever deed moeilijk over de transitievergoeding en een ontslagvergoeding, maar nadat wij een pittige brief verstuurde veranderde dit snel. De werknemer kon zodoende terugkijken op het meest gunstige ontslag.

Contact

Bel naar 020 261 60 10 als u vragen heeft over arbeidsconflicten, vaststellingsovereenkomsten of andere arbeidsrechtelijke onderwerpen. Onze arbeidsjuristen staan voor u klaar.