Verspreking geeft aanzet tot ontslag met wederzijds goedvinden

Lees in deze blog over de casus ‘Verspreking geeft aanzet tot ontslag met wederzijds goedvinden’.

Een financieel medewerker en een collega die een vakantie bespreken raken ongewild en onbewust verstrikt in een arbeidsconflict over vermeend homo-onvriendelijk gedrag. De collega waarmee hij het gesprek voerde gaf aan dat hij een duikvakantie heeft gehad in Egypte.

Toen hij de collega enkele uren later buiten zag in de pauze riep hij ‘Hey Flipper’ naar de collega die op duikvakantie was geweest. Echter, naast de collega was er nog een andere collega die homoseksueel is en dacht ‘Hey Flikker’ gehoord te hebben.

Ontslag op staande voet om homofobie

De werknemer kreeg aan het einde van de dag een ontslagbrief waarin hem ontslag op staande voet was aangezegd vanwege zijn homo-onvriendelijke opmerking. De collega wist niet wat hij meemaakte en belde boos zijn werkgever op. De werkgever was koppig en bleef volharden in een diversiteitsbeleid en dat zijn opmerking in dat kader niet door de beugel kon.

Ontslag op staande voet leidt tot ontslag met wederzijds goedvinden

De werknemer had geen kans tegen de onvermurwbare werkgever en belde naar ons voor juridisch advies. Wij bespraken het ontslag met de werkgever en als snel zag hij in dat het hier om een ernstige vergissing ging. Omdat hij de werkgever ook wezen op de gevolgen van een onjuist ontslag kregen wij hem zover om mee te denken over een vaststellingsovereenkomst.

Hiermee konden wij het ontslag op staande voet omzetten naar een ontslag met wederzijds goedvinden. In eerste instantie wilde de werknemer zijn baan terug, maar zoals dat vaak bij arbeidsconflicten gaat wilde hij niet meer voor de werkgever werken.

Door onze ondersteuning kon hij WW aanvragen totdat hij een nieuwe baan had gevonden.

Contact

Bel naar 020 261 60 10 als u vragen heeft over arbeidsconflicten, vaststellingsovereenkomsten of andere arbeidsrechtelijke onderwerpen. Onze arbeidsjuristen staan voor u klaar.