Tips over de WAB 

In deze blog geven wij u tips over de WAB.

Leestijd: 3 tot 5 minuten.

Vanaf 1 januari 2020 zal de WAB gaan gelden in het Nederlands arbeidsrecht. Omdat wij zowel particulieren als grote organisaties informeren staan wij in korte bijdragen stil bij de veranderingen die deze wet met zich meebrengt. Vandaag geven wij werkgevers een aantal tips om de overgang naar deze wet te vergemakkelijken.

Voorkom een loonvordering van de oproepkracht. De oproepkracht die twaalf maanden heeft gewerkt heeft op de maand daarop recht op een arbeidsovereenkomst met het gemiddeld aantal uren van de afgelopen twaalf maanden. Wanneer de oproepkracht geen arbeidsovereenkomst krijgt en dus niet wordt opgeroepen voor werk, ontstaat een loonvordering op de werkgever. Informeer uw werknemer over de wetgeving en kom op tijd met een arbeidsovereenkomst.

Breng de oproepovereenkomsten in kaart

Bekijk hoeveel oproepmedewerkers in dienst zijn en bepaal welk urengemiddelde individueel bestaat. Heeft u in 2020 minder werk voor de oproepkrachten? Overweeg dan om de opkrachten minder op te roepen om het urengemiddelde naar beneden te halen.

Lagere WW-premie

Werkgevers kunnen een lagere WW-premie betalen als er sprake is van een vast contract (een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd). Zo nu en dan is sprake van oproepovereenkomsten, mondelinge overeenkomsten of andere soort overeenkomsten die wellicht niet op papier staan. Als hiervan sprake is kunt u overwegen om de overeenkomst om te zetten of vast te leggen in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Hierdoor betaalt u een lagere WW-premie en bespaart u daarop kosten.

Kortom, wees u bewust van de oproepovereenkomsten en andere overeenkomsten die geen vaste contracten zijn en voorkom een loonvordering of een hogere WW-premie.

Heeft u vragen over de WAB of andere zaken met betrekking tot arbeidsrecht. Neem dan contact op met onze arbeidsjuristen. Bel naar 020 261 60 10.