Transitievergoeding mislopen door werkgever 

Transitievergoeding mislopen door werkgever? In deze bijdrage bespreken wij een uitspraak van het Hof in Den Haag waarin de vraag is gesteld of een werknemer een werkgever binnen een bepaalde termijn had moeten verzoeken om de transitievergoeding. De werkgever wist dat een transitievergoeding verschuldigd was en gaf dit van tevoren aan, maar liet bewust niets van zich horen omdat hij de vervaltermijn daarvoor wilde laten aflopen. Zo hoopte hij de betaling van de transitievergoeding te vermijden. 

Leestijd 5 – 10 minuten

Ontslag na langdurige ziekte via UWV 

De werknemer werd ontslagen na langdurige ziekte. Dit is mogelijk na twee jaar ziekte. Hiervoor heeft de werkgever een ontslagvergunning gevraagd bij het UWV. Nadat deze vergunning werd afgegeven werd de werknemer ontslagen waarbij hij een ontslagbrief kreeg met alle gegevens. De werkgever noemde alle zaken netjes op: loon en andere emolumenten, maar geen transitievergoeding. De werknemer vroeg naar de juiste eindafrekening en kreeg antwoord nadat de vervaltermijn daarvoor was verstreken. 

Wat is de wettelijke vervaltermijn? 

Wanneer de werkgever weigert om de transitievergoeding te betalen moet de werknemer binnen drie maanden melding doen bij de rechter via een jurist of advocaat. De wettelijke vervaltermijn voor een verzoek tot betaling van transitievergoeding is dus drie maanden. 

In deze zaak gaf de werkgever pas na de vervaltermijn antwoord. Daarom vond de werkgever dat hij geen transitievergoeding hoefde te betalen aan de werknemer. De werknemer zocht juridische hulp en won de zaak bij de kantonrechter. De werkgever tekende hoger beroep aan en verloor opnieuw.  

Uitspraak van het Hof 

Het Hof wijst op het punt dat er geen meningsverschillen waren over het recht op en de hoogte van de transitievergoeding. Verder was de transitievergoeding schriftelijk aan de werknemer beloofd. De werknemer heeft daarop netjes gevraagd waar betaling daarvan bleef.  

Ook is betaling van de transitievergoeding in lijn met de wettelijke zorgplicht van de werkgever naar de werknemer. Een werkgever mag daarom niet bewust een plan uitzetten om betaling van de transitievergoeding onmogelijk te maken.  

Bron

Contact

Heeft u vragen over de transitievergoeding of ander juridisch advies over arbeidsrecht? Bel dan naar 0202616010. Onze arbeidsjuristen staan u graag te woord. Lees hier meer artikelen.

Transitievergoeding mislopen door werkgever

Novum biedt uitkomst

U krijgt een eigen jurist
Uw jurist adviseert u over de mogelijkheden
Geen onverwachte risico’s meer
Snel weten waar u aan toe bent
Geheel vrijblijvend
Disclaimer: Novum juristen deelt algemene informatie over verschillende juridische zaken. Deze informatie is door onze specialisten bijeengebracht en gepubliceerd om zoveel mogelijk mensen te helpen. Omdat iedere zaak anders is en wetten voortdurend veranderen kunnen wij niet garanderen dat alle informatie correct en actueel is. Indien u op het punt staat om beslissingen te nemen is het sterk aanbevolen dat u eerst contact met ons op neemt. Hierdoor kunt u ook vragen stellen aan onze specialisten.

91% van onze klanten beveelt Novum juristen aan.

Persoonlijk

9,1

Snelheid

8,8

Expertise

8,5

Resultaat

8,9