Ontslagvergoeding en slapend dienstverband 

In deze blog gaan we de ontslagvergoeding en slapend dienstverband behandelen. In deze bijdrage bespreken wij een uitspraak van een kantonrechter over slapende dienstverbanden. Daarnaast zullen wij het hebben over de nieuwe wet die slapende dienstverbanden tegen zal gaan. 

Leestijd 5 – 10 minuten  

Casus slapend dienstverband  

De uitspraak ging over een werknemer die in dienst was bij Menzis. Door ziekte raakte zij volledig en duurzaam arbeidsongeschikt. Omdat zij sinds 1984 werkzaam was bij de werkgever vroeg zij de werkgever om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. De beëindiging zou leiden tot recht op de ontslagvergoeding (transitievergoeding). De ontslagvergoeding viel tamelijk hoog uit waardoor de werkgever niet van plan was om dit bedrag aan haar uit te keren. 

Kort geding bij kantonrechter  

De werknemer heeft daarom via kort geding aan de rechter gevraagd om haar werkgever te verplichten tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst. De rechter vond van belang dat de werknemer binnenkort de pensioengerechtigde leeftijd zou bereiken. Juridisch zou dit tot gevolg hebben dat de arbeidsovereenkomst automatisch beëindigd wordt door het behalen van die leeftijd waarbij de transitievergoeding niet uitbetaald hoeft te worden. De werknemer zou daarmee een gigantische ontslagvergoeding mislopen. 

Uitspraak kantonrechter 

De rechter oordeelde dat de werkgever geen belang had bij het behouden van de arbeidsovereenkomst waardoor beëindiging wel plaats moest vinden.

Daarnaast was van belang dat de werknemer ziek en eenzaam was waardoor zij nog meer belang had bij de ontslagvergoeding. Kortom, de rechter bepaalde dat het bewust niet willen beëindigen van de arbeidsovereenkomst en het niet uitbetalen van de ontslagvergoeding in strijd is met goed werkgeverschap. Hierdoor werd de werkgever verplicht gesteld om beëindiging van de arbeidsovereenkomst te verzoeken bij het UWV en de ontslagvergoeding aan de werknemer uit te keren.  

Heeft u hulp nodig met slapende dienstverbanden? Weet u niet wat u moet doen met een werkgever die weigert om over te gaan tot betaling van de transitievergoeding? Bel dan naar 0202616010 voor meer informatie. Onze arbeidsjuristen willen u graag helpen. Klik hier voor meer informatie.

  Ontslagvergoeding en slapend dienstverband

Novum biedt uitkomst

U krijgt een eigen jurist
Uw jurist adviseert u over de mogelijkheden
Geen onverwachte risico’s meer
Snel weten waar u aan toe bent
Geheel vrijblijvend

Disclaimer: Novum juristen deelt algemene informatie over verschillende juridische zaken. Deze informatie is door onze specialisten bijeengebracht en gepubliceerd om zoveel mogelijk mensen te helpen. Omdat iedere zaak anders is en wetten voortdurend veranderen kunnen wij niet garanderen dat alle informatie correct en actueel is. Indien u op het punt staat om beslissingen te nemen is het sterk aanbevolen dat u eerst contact met ons op neemt. Hierdoor kunt u ook vragen stellen aan onze specialisten.

91% van onze klanten beveelt Novum juristen aan.

Persoonlijk

9,1

Snelheid

8,8

Expertise

8,5

Resultaat

8,9