Ontslag op staande voet wegens werkweigering

Ontslag op staande voet wegens werkweigering wordt vaststellingsovereenkomst.

Leestijd: 2 – 4 minuten.

Het begin van een arbeidsconflict

Een baliemedewerker heeft als taak om het klanten zo aangenaam mogelijk te maken die wachten op hun afspraak. Daarnaast moet hij de telefoon opnemen en afspraken inplannen voor nieuwe klanten. Ook meldt hij de aanwezigheid van afspraken aan collega’s die boven in het gebouw van de werkgever zitten. Er zijn geen klachten over de werkzaamheden van de baliemedewerker.

Werkweigering

Daar komt verandering in zodra de werkgever de baliemedewerker vraagt om andere werkzaamheden uit te voeren naast zijn gewoonlijke werkzaamheden. Daaronder vallen het legen van prullenbakken en het schoonmaken van de wachtruimte. De werknemer voelt zich hier niet prettig bij en vindt dat daar andere collega’s voor zijn. Daarnaast vindt hij dat deze werkzaamheden niet bij de taken passen die in zijn arbeidsovereenkomst staan. De werknemer laat in een gesprek weten niet van plan te zijn om deze voorgestelde werkzaamheden uit te voeren. De werkgever reageert gepikeerd en vindt dat de werknemer gehoor moet geven aan de instructies die hem worden gegeven. Hiermee ontstaat een arbeidsconflict op grond van vermeende werkweigering.

Ontslag op staande voet wordt opgelost door arbeidsjurist

De werknemer blijft volharden bij zijn standpunt om de nieuwe werkzaamheden niet uit te voeren. Dat leidt tot irritatie bij de werkgever. De werkgever is het zat en deelt een ontslagbrief uit met daarin de mededeling dat werkweigering ten grondslag ligt aan het ontslag. De werknemer is ontstemd en zoekt naar juridische hulp. Een ex-collega die al eerder een arbeidsconflict heeft gehad met dezelfde werkgever raadt Novum juristen aan. De baliemedewerker wordt geadviseerd door een van onze arbeidsjuristen. De baliemedewerker weet dat ontslag lastige materie is en geeft de zaak uit handen.

De arbeidsjurist maakt succesvol bezwaar tegen het ontslag en bespreekt de mogelijkheid van ontslag met wederzijds goedvinden. Daardoor komt een vaststellingsovereenkomst aan de orde.

Contact

Werkweigering? Dat is het begin van een arbeidsconflict. Laat u altijd adviseren. Bel naar 020 261 60 10.