Ontslag op staande voet voor barista door gezagsondermijnend gedrag 

Ontslag op staande voet voor barista door gezagsondermijnend gedrag.

Leestijd: 4 tot 8 minuten 

Een barista werkt naast zijn studie bij een café als bijbaan. Dat doet hij voornamelijk in het weekend. Omdat in het weekend niet veel klanten naar het café komen, luistert hij vaak naar muziek via zijn telefoon. Hij verveelt zich en kijkt ook af en toe op zijn telefoon. Als er dan een klant naar koffie wil bestellen, is de muziek luisterende barista het eerste wat hij ziet. Na enige tijd beginnen klanten zich te irriteren en maken melding van deze barista. Hij zou er ongeïnteresseerd uitzien wanneer hij met zijn telefoon en muziek bezig is.  

Herhaaldelijk negeren instructies 

De werkgever nodigt hem uit voor een gesprek op kantoor en geeft aan wat de klachten zijn. De werknemer ontkent niet en begrijpt dat mensen zo denken. Daarentegen stelt hij dat er in het weekend haast geen klanten komen en dat hij zich verveelt. Hij kan ook schoonmaken of artikelen fatsoeneren, maar dan staat hij niet op zijn plek. Als de klant ziet dat er geen barista’s zijn zullen ze niet eens binnenkomen. Daarom vindt de barista dat de werkgever hiervoor begrip moet tonen. De werkgever toont echter geen begrip en verwacht dat hij zonder muziek en telefoon zijn diensten draait.  

De klachten houden aan waardoor de werkgever tot de conclusie komt dat de werknemer zijn houding niet heeft veranderd. Daarom stuurt hij een ontslagbrief naar hem op waarin hem ontslag op staande voet is aangezegd. Daarin wordt duidelijk dat de werkgever hem herhaaldelijk werkinstructies heeft gegeven om zijn houding te verbeteren. Deze instructies zijn alleen niet opgevolgd door de barista waardoor ontslag gerechtvaardigd zou zijn.  

Bezwaar tegen ontslag loont 

De barista is ontstemd over de gang van zaken en belt voor advies naar een arbeidsjurist. Hij komt bij ons uit en kiest ervoor om zijn belangen door ons te laten behartigen. Dat gebeurt in twee stappen. Eerst vindt er bezwaar plaats tegen het ontslag via een juridisch onderbouwd aangetekend schrijven. Vervolgens wordt een gesprek gepland tussen ons en de werkgever. In dat gesprek wordt duidelijk dat de werkgever wil meewerken aan een vaststellingsovereenkomst. Dat is een overeenkomst waarmee beide partijen de arbeidsovereenkomst opzeggen met wederzijds goedvinden. Hierdoor krijgt de barista een WW-uitkering en een transitievergoeding. Het ontslag op staande voet is daarmee van tafel. 

Contact 

Ontslag op staande voet is altijd vervelend, maar nooit kansloos. Bel altijd naar een arbeidsjurist. Bel naar 0202616010. Lees hier meer artikelen.

Ontslag op staande voet voor barista

Novum biedt uitkomst

U krijgt een eigen jurist
Uw jurist adviseert u over de mogelijkheden
Geen onverwachte risico’s meer
Snel weten waar u aan toe bent
Geheel vrijblijvend
Disclaimer: Novum juristen deelt algemene informatie over verschillende juridische zaken. Deze informatie is door onze specialisten bijeengebracht en gepubliceerd om zoveel mogelijk mensen te helpen. Omdat iedere zaak anders is en wetten voortdurend veranderen kunnen wij niet garanderen dat alle informatie correct en actueel is. Indien u op het punt staat om beslissingen te nemen is het sterk aanbevolen dat u eerst contact met ons op neemt. Hierdoor kunt u ook vragen stellen aan onze specialisten.

91% van onze klanten beveelt Novum juristen aan.

Persoonlijk

9,1

Snelheid

8,8

Expertise

8,5

Resultaat

8,9