Ontslag op staande voet voor barista door gezagsondermijnend gedrag

Leestijd: 4 tot 8 minuten.

Een barista werkt naast zijn studie bij een café als bijbaan. Dat doet hij voornamelijk in het weekend. Omdat in het weekend niet veel klanten naar het café komen, luistert hij vaak naar muziek via zijn telefoon. Hij verveelt zich en kijkt ook af en toe op zijn telefoon. Als er dan een klant naar koffie wil bestellen, is de muziek luisterende barista het eerste wat hij ziet. Na enige tijd beginnen klanten zich te irriteren en maken melding van deze barista. Hij zou er ongeïnteresseerd uitzien wanneer hij met zijn telefoon en muziek bezig is.

Herhaaldelijk negeren instructies

De werkgever nodigt hem uit voor een gesprek op kantoor en geeft aan wat de klachten zijn. De werknemer ontkent niet en begrijpt dat mensen zo denken. Daarentegen stelt hij dat er in het weekend haast geen klanten komen en dat hij zich verveelt. Hij kan ook schoonmaken of artikelen fatsoeneren, maar dan staat hij niet op zijn plek. Als de klant ziet dat er geen barista’s zijn zullen ze niet eens binnenkomen. Daarom vindt de barista dat de werkgever hiervoor begrip moet tonen. De werkgever toont echter geen begrip en verwacht dat hij zonder muziek en telefoon zijn diensten draait.

De klachten houden aan waardoor de werkgever tot de conclusie komt dat de werknemer zijn houding niet heeft veranderd. Daarom stuurt hij een ontslagbrief naar hem op waarin hem ontslag op staande voet is aangezegd. Daarin wordt duidelijk dat de werkgever hem herhaaldelijk werkinstructies heeft gegeven om zijn houding te verbeteren. Deze instructies zijn alleen niet opgevolgd door de barista waardoor ontslag gerechtvaardigd zou zijn.

Bezwaar tegen ontslag loont

De barista is ontstemd over de gang van zaken en belt voor advies naar een arbeidsjurist. Hij komt bij ons uit en kiest ervoor om zijn belangen door ons te laten behartigen. Dat gebeurt in twee stappen. Eerst vindt er bezwaar plaats tegen het ontslag via een juridisch onderbouwd aangetekend schrijven. Vervolgens wordt een gesprek gepland tussen ons en de werkgever. In dat gesprek wordt duidelijk dat de werkgever wil meewerken aan een vaststellingsovereenkomst. Dat is een overeenkomst waarmee beide partijen de arbeidsovereenkomst opzeggen met wederzijds goedvinden. Hierdoor krijgt de barista een WW-uitkering en een transitievergoeding. Het ontslag op staande voet is daarmee van tafel.

Contact

Ontslag op staande voet is altijd vervelend, maar nooit kansloos. Bel altijd naar een arbeidsjurist. Bel naar 020 261 60 10.