Ontslag op staande voet gekregen tijdens corona

Leestijd: 3 – 6 minuten.

U bent tijdens de coronacrisis op staande voet ontslagen. Ontslag op staande voet moet blijven voldoen aan de eisen die hierboven zijn genoemd. De uitbraak van het coronavirus maakt de invulling van deze criteria niet anders.

Hierbij een aantal tips voor de werknemer:

  • Heeft u een ontslagbrief gekregen? Lees dan goed wat de werkgever daarin aanvoert.
  • Zet puntsgewijs op papier wat uw visie is over het ontslag.
  • Geef argumenten waarom u niet ontslagen zou moeten worden. Denk daarbij aan uw staat van dienst (altijd op tijd gekomen, de lengte van uw dienstverband, prestaties op de werkvloer, bijdrage aan successen van de werkgever etc.)
  • Bel een arbeidsjurist en bespreek het ontslag. U kunt ons bereiken op 020 261 60 10.

Middelen tegen ontslag op staande voet gedurende coronacrisis

Er staan in principe twee middelen open tegen ontslag op staande voet. Door de coronacrisis valt een middel af en blijft er maar één over: de vaststellingsovereenkomst. De vaststellingsovereenkomst betekent dat het ontslag op staande voet omgezet kan worden naar ontslag met wederzijds goedvinden. Het voordeel is dat WW-recht en andere vergoedingen zoals de transitievergoeding en een ontslagvergoeding gaan herleven en uit te onderhandelen zijn.

Aanvechten ontslag op staande voet tijdens coronavirus?

De andere mogelijkheid om ontslag op staande voet aan te vechten is door de kantonrechter te vragen om een uitspraak. Hiervoor heeft u ook een arbeidsjurist nodig die een verzoekschrift voor u schrijft. Daarmee kan het ontslag worden aangevochten. Echter, de rechtbanken zijn momenteel gesloten door de uitbraak van het virus. Daarom raden wij aan om een arbeidsjurist in de arm te nemen die een vaststellingsovereenkomst kan bedingen met de werkgever die u op staande voet heeft ontslagen.

Contact

Heeft u vragen over arbeidsrechtelijke kwesties zoals vaststellingsovereenkomsten, ontslag op staande voet, werkweigering etc. in relatie tot corona? Bel dan naar 020 261 60 10.