Ontslag op staande voet na Zwarte Pieten-discussie

Lees in deze blog over ontslag op staande voet na Zwarte Pieten-discussie.

Leestijd: 3 tot 5 minuten.

Een werknemer moest een discussie over Zwarte Piet bekopen met een ontslagbrief. De werknemer was hevig voorstander van Zwarte Piet terwijl zijn collega daar het zijne van dacht. De discussie liep uit de hand waarbij de werknemer zijn collega toesnauwde dat hij beter Nederland kon verlaten omdat hij niet voor Zwarte Piet was.

De collega voelde zich onheus bejegend en had melding gemaakt van de opmerking van de werknemer. De werknemer werd op non-actief gesteld omdat de werkgever onderzoek wilde doen naar het voorval. Daarbij werd onderzocht of de opmerking van de werknemer ontoelaatbaar was. De werknemer kreeg uiteindelijk een ontslagbrief waarin ontslag op staande voet was aangezegd. De werkgever bepaalde dat de opmerking dusdanig ernstig was dat ontslag op staande voet was gerechtvaardigd.

Vaststellingsovereenkomst / be√ęindigingsovereenkomst

Wij hebben namens de werknemer contact gezocht met de werkgever over het ontslag op staande voet. Door het ontslag met elkaar te bespreken hebben op een zakelijke wijze een vaststellingsovereenkomst opgesteld voor werknemer en werkgever. Hiermee hebben beide partijen het ontslag achter hun kunnen laten waardoor de werkgever een procedure ontloopt en de werknemer WW kon aanvragen.

Transitievergoeding / ontslagvergoeding

De werkgever was van mening dat de werknemer zich ernstig verwijtbaar had gedragen en daarom niet in aanmerking zou komen voor de transitievergoeding. De transitievergoeding is sinds 2015 de nieuwe ontslagvergoeding waar een werknemer na twee jaar dienstverband recht op heeft. De werknemer had 15 jaar gewerkt voor de werkgever waardoor hij een fors bedrag aan transitievergoeding had opgebouwd. Door onze tussenkomst hebben wij uitonderhandeld dat de werknemer zijn transitievergoeding heeft gekregen.

Conclusie

In zaken als ontslag op staande voet is het altijd verstandig om te kijken of het ontslag kan worden aangevochten. Echter, vanwege de tijd die daarmee gemoeid is, is het verstandig om een arbeidsjurist in te schakelen die een vaststellingsovereenkomst eruit sleept. Hiermee bespaart u tijd en kosten.

Heeft u vragen over vaststellingsovereenkomsten, transitievergoedingen, ontslagvergoedingen of ontslag op staande voet? Bel dan naar 020 261 60 10.