Ontslag op staande voet na discussie

Lees in deze blog over ontslag op staande voet na Zwarte Pieten-discussie. 

Leestijd 3 tot 5 minuten   

Ontslag op staande voet na Zwarte Pieten-discussie

Een werknemer moest een discussie over Zwarte Piet bekopen met een ontslagbrief. De werknemer was hevig voorstander van Zwarte Piet terwijl zijn collega daar het zijne van dacht. De discussie liep uit de hand waarbij de werknemer zijn collega toesnauwde dat hij beter Nederland kon verlaten omdat hij niet voor Zwarte Piet was.  

Ontslag op staande voet na Zwarte Pieten-discussie  

De collega voelde zich onheus bejegend en had melding gemaakt van de opmerking van de werknemer. De werknemer werd op non-actief gesteld omdat de werkgever onderzoek wilde doen naar het voorval. Daarbij werd onderzocht of de opmerking van de werknemer ontoelaatbaar was. De werknemer kreeg uiteindelijk een ontslagbrief waarin ontslag op staande voet was aangezegd. De werkgever bepaalde dat de opmerking dusdanig ernstig was dat ontslag op staande voet was gerechtvaardigd.  

Vaststellingsovereenkomst / beëindigingsovereenkomst  

Wij hebben namens de werknemer contact gezocht met de werkgever over het ontslag op staande voet. Door het ontslag met elkaar te bespreken hebben op een zakelijke wijze een vaststellingsovereenkomst opgesteld voor werknemer en werkgever. Hiermee hebben beide partijen het ontslag achter hun kunnen laten waardoor de werkgever een procedure ontloopt en de werknemer WW kon aanvragen.  

Transitievergoeding / ontslagvergoeding  

De werkgever was van mening dat de werknemer zich ernstig verwijtbaar had gedragen en daarom niet in aanmerking zou komen voor de transitievergoeding. De transitievergoeding is sinds 2015 de nieuwe ontslagvergoeding waar een werknemer na twee jaar dienstverband recht op heeft. De werknemer had 15 jaar gewerkt voor de werkgever waardoor hij een fors bedrag aan transitievergoeding had opgebouwd. Door onze tussenkomst hebben wij uitonderhandeld dat de werknemer zijn transitievergoeding heeft gekregen.  

Conclusie  

In zaken als ontslag op staande voet is het altijd verstandig om te kijken of het ontslag kan worden aangevochten. Echter, vanwege de tijd die daarmee gemoeid is, is het verstandig om een arbeidsjurist in te schakelen die een vaststellingsovereenkomst eruit sleept. Hiermee bespaart u tijd en kosten.  

Heeft u vragen over vaststellingsovereenkomsten, transitievergoedingen, ontslagvergoedingen of ontslag op staande voet? Bel dan naar 0202616010. Lees hier meer over ontslag op staande voet.

Ontslag op staande voet na Zwarte Pieten-discussie 

Novum biedt uitkomst

U krijgt een eigen jurist
Uw jurist adviseert u over de mogelijkheden
Geen onverwachte risico’s meer
Snel weten waar u aan toe bent
Geheel vrijblijvend

Disclaimer: Novum juristen deelt algemene informatie over verschillende juridische zaken. Deze informatie is door onze specialisten bijeengebracht en gepubliceerd om zoveel mogelijk mensen te helpen. Omdat iedere zaak anders is en wetten voortdurend veranderen kunnen wij niet garanderen dat alle informatie correct en actueel is. Indien u op het punt staat om beslissingen te nemen is het sterk aanbevolen dat u eerst contact met ons op neemt. Hierdoor kunt u ook vragen stellen aan onze specialisten.

91% van onze klanten beveelt Novum juristen aan.

Persoonlijk

9,1

Snelheid

8,8

Expertise

8,5

Resultaat

8,9