Ontslag op staande voet na opmerking

Leestijd: 3 – 6 minuten.

Antisemitische opmerking

Een verkoopmedewerker van een groot retailbedrijf is niet spreken over de goede prestaties van voetbalclub Ajax. Hij is zelf Feyenoord-fan en praat daarom liever niet over de succesvolle club uit Amsterdam. Tijdens een discussie in de groepschat van collega’s is hij het zat. Er lopen te veel Ajax-fans rond binnen het bedrijf die te gelukkig zijn met hun club. Daarom zegt hij in de groepschat dat ‘de Joden wel een toontje lager zongen tijdens de Tweede Wereldoorlog.’. Veel collega’s reageren verbolgen op de opmerking. Zeker omdat Rotterdam, de stad waar Feyenoord vandaan komt, het flink te verduren had tijdens de oorlog.

Ontslag op staande voet na gesprek met de leidinggevende

Het duurt niet lang voordat zijn opmerking ook bij zijn leidinggevende terecht komt. HIj krijgt screenshots te zien van de opmerking en is kwaad op de verkoopmedewerker. Er volgt een gesprek op kantoor waarin de verkoopmedewerker moet uitleggen wat hem bezielde. Hij legt uit dat zijn frustraties gericht waren op randzaken zoals voetbal en dat hij het niet zo bedoelde. Hij probeerde slechts Ajax-fans uit de tent te lokken en niet Joodse mensen te kwetsen.

Ontslagbrief is belangrijk

De werkgever geeft de werknemer een ontslagbrief mee waarin de redenen van het ontslag worden aangegeven. Daarin wordt onder meer aangegeven dat de werknemer zich zeer negatief heeft opgesteld in de recente periode. Dat is uiteraard apart omdat de reden van het ontslag in eerste instantie beargumenteerd werd door zijn opmerking. Daarmee klopte de ontslagbrief niet.

Arbeidsjurist bellen loont

De verkoopmedewerker vindt dat hij verkeerd heeft gehandeld, maar is van mening dat ontslag te zwaar is. Hoewel zijn opmerking laakbaar is heeft de werknemer 14 jaar gewerkt voor de werkgever zonder dat er problemen waren. Het vermeende negatieve gedrag is nooit met hem besproken. De werkgever lijkt dat erbij te hebben gehaald om het ontslag overtuigender te maken. Onze arbeidsjurist kan daarom bezwaar maken en bespreekt de mogelijkheid tot een vaststellingsovereenkomst.

Vaststellingsovereenkomst beëindigt arbeidsovereenkomst op een nette manier

Met de vaststellingsovereenkomst komt er een einde aan het arbeidsgeschil. Beide partijen kunnen uit elkaar waarbij de werknemer krijgt waar hij recht op heeft. De werknemer krijgt een transitievergoeding en de tijd om naar nieuw werk te zoeken.

Contact

Ontslag op staande voet is altijd vervelend, maar nooit kansloos. Neem contact op met onze arbeidsjuristen. Bel naar 020 261 60 10.

Meer artikelen