Ontslag op staande voet na kritiek
14 mei 2020
Leestijd: 2 – 4 minuten.
Een facilitair medewerker beklaagt zich tijdens pauzes over de invoering van halalvoedsel in de kantine. Hij vond vroeger alles beter en verlangt terug naar de tijd dat een broodje beenham nog mogelijk was. Door de multiculturele samenleving is dat allemaal veranderd en het menu tijdens de pauzes is een slachtoffer daarvan. Daarom klaagt hij steen en been tegenover zijn collega’s. Zij gaan graag het gesprek met hem aan en tonen begrip. Daarbij wordt wel aangegeven dat tijden ook veranderen en dat hij dat moet accepteren. Daar heeft hij het lastig mee.
Ontslaggesprek na islam-kritiek
De medewerker blijft zich storen aan het halalvoedsel. Daartegenover staat dat een aantal collega’s zich aan hem beginnen te storen. Daardoor ontstaat er frictie tussen twee groepen werknemers: de werknemers die voor Nederland zijn en de werknemers die voor islamisering zouden zijn. Dat is een proces waarbij zaken zoals voedsel en cultuur steeds meer islamitische vormen begint aan te nemen.
De werkgever hoort hiervan en onderneemt actie. Hij nodigt een aantal medewerkers uit voor een gesprek, waaronder de facilitair medewerker. De werkgever trekt in dat gesprek de conclusie dat hij de kwade genius zou zijn achter de tweespalt binnen de werknemers. Daarom geeft hij in een persoonlijk gesprek te kennen dat hij op staande voet ontslag krijgt vanwege discriminerende opmerkingen.
Vaststellingsovereenkomst om arbeidsconflict te beëindigen
De medewerker zoekt naar advies en krijgt een van onze arbeidsjuristen aan de lijn. Onze arbeidsjurist adviseert altijd bezwaar te maken en te kijken naar de mogelijk om met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan. De medewerker neemt het advies over en laat onze arbeidsjurist contact opnemen met de werkgever. Dat blijkt een goede zet te zijn: de werknemer komt in aanmerking voor een vaststellingsovereenkomst waarmee partijen kunnen kiezen voor ontslag met wederzijds goedvinden. De medewerker krijgt een transitievergoeding en een ontslagvergoeding zodat hij de tijd krijgt om naar nieuw werk te zoeken.
Contact
Ontslag op staande voet? Altijd een arbeidsjurist bellen. Bel daarom naar 020 261 60 10.
Meer artikelen
14 december 2024
6 december 2024
29 november 2024
22 november 2024
15 november 2024