Ontslag op staande voet na discriminerende opmerking

Ontslag op staande voet na discriminerende opmerking over Hakim Ziyech.

Leestijd: 3 – 6 minuten.

Hakim Ziyech

Recentelijk maakte de bekende voetballer Hakim Ziyech een transfer van Ajax naar Chelsea. Met de transfer was een hoop geld gemoeid. Dat zou komen omdat Ziyech misschien wel de beste voetballer op de Nederlandse velden is. Tijdens zijn voetbalperiode in Nederland heeft zijn naam wel tot bepaalde discussies geleid zoals het hebben van een dubbele nationaliteit. De voetballer heeft namelijk zowel de Nederlandse als een Marokkaanse nationaliteit. Veel voetbalanalisten hebben gepleit voor de keuze om hem bij het Nederlands elftal te halen. Dit lukte uiteindelijk niet omdat Ziyech voor het Marokkaanse voetbalelftal heeft gekozen.

Ontslagbrief vanwege discriminerende opmerking naar Marokkanen

Tijdens een pauze bij een accountantskantoor vindt een discussie plaats over bovengenoemde transfer. De discussie gaat erover dat Ziyech altijd voor Nederland had moeten kiezen vanwege de kansen die Nederland hem als voetballer heeft gegeven. Vanwege alle faciliteiten en de opleiding die hij hier heeft gehad zou hij moreel verplicht moeten zijn om voor Nederland uit te komen. Zijn collega denkt daar anders over en vindt dat Ziyech de vrijheid heeft om zijn eigen keuze te maken. Een van de accountants zegt op gegeven moment dat veel Marokkanen landverraders zouden zijn en bij de vijfde colonne horen.

Begin van arbeidsconflict

De werkgever loopt op dat moment binnen en reageert geschokt. Hij had beter verwacht van de accountant. Hij stuurt hem boos naar huis waarbij hij op dezelfde dag nog een ontslagbrief krijgt. Daarin staat dat hij zich discriminerend heeft opgesteld. In het kader van diversiteit zou zijn opmerking niet door de beugel kunnen.

Vaststellingsovereenkomst lost ontslag op staande voet op

De accountant heeft spijt van de opmerking, maar vindt dat ontslag te ver gaat. Hij weet dat hij bij ontslag altijd contact met opnemen met een arbeidsjurist. Dat doet hij ook en wij staan hem uiteindelijk te woord. Daarin geven wij aan dat ontslag met wederzijds goedvinden altijd mogelijk is bij ontslag op staande voet. Hij vindt het advies goed en laat ons met de werkgever praten. Daaruit komt voor dat een vaststellingsovereenkomst de beste oplossing is waarbij wij bedingen dat hij een transitievergoeding en een ontslagvergoeding krijgt. Daarmee is een einde gekomen aan het arbeidsconflict.

Contact

Ontslag op staande voet is altijd vervelend, maar nooit kansloos. Neem daarom contact op met een arbeidsjurist. Bel naar 020 261 60 10.