Ontslag op staande voet leidt tot grote ontslagvergoeding
26 februari 2020
Ontslag op staande voet leidt tot grote transitievergoeding en ontslagvergoeding. Lees in deze blog meer.
Een werkneemster van een grote winkelketen wordt verdacht van diefstal omdat zij volgens de ontslagbrief een aantal sloffen sigaretten had meegenomen uit de winkel. Omdat zij als caissière werkte op een vaste plek was zij de enige die bij de plek van de gestolen sigaretten kon. In de ontslagbrief werd aan haar medegedeeld dat op camerabeelden zichtbaar was dat zij de sigaretten had meegenomen. Ze werd een dag na de beweerde diefstal gebeld door een bedrijfsjurist van de werkgever met de mededeling dat ze op staande voet was ontslagen en dat ze haar ontslagbrief binnenkort zou ontvangen. De werkneemster was in alle staten en belde boos en verdrietig op naar ons kantoor.
Bezwaar tegen ontslag op staande voet loont
Wij schreven het bezwaar tegen de ontslagbrief. De brief was warrig opgesteld en bleek onderbouwd te zijn door camerabeelden die volgens de werkneemster nooit konden bestaan en nog nooit door iemand waren gezien. Als reactie zagen wij dat de werkgever heel terughoudend omging met de camerabeelden. Gewoonlijk bieden werkgevers de mogelijkheid aan de werknemer om de beelden te bekijken. Daarvan was in dit verhaal geen sprake.
Ontslaggesprek met de werkgever
De werkgever nodigde ons (arbeidsjurist en de werknemer) uit voor een gesprek. Wij waren in de veronderstelling gebracht dat wij de beelden mochten bekijken. In plaats daarvan volgende een soort kruisverhoor waarbij de werkgever aanstuurde op een bekentenis van de werknemer. De arbeidsjurist greep in en nam het gesprek met de werkgever over. De werkgever was hier niet van gediend, maar ons werk was het belang van de werknemer.
Ontslag met wederzijds goedvinden
De werkgever wist niet meer wat ze moesten doen. Ontslag op staande voet was niet meer mogelijk en tijdens het ontslaggesprek faalde de werkgever om een belastende verklaren bij de werknemer te ontlokken. De werkgever bood daarom een ontslagvoorstel aan in de vorm van een vaststellingsovereenkomst. Op deze manier kond ontslag met wederzijds goedvinden plaatsvinden.
Oneens met vaststellingsovereenkomst
De werknemer, onze cliënt, was nog altijd boos op de werkgever. Ze werkte al 12 jaar bij de werkgever zonder problemen. Door het ontslag op staande voet dat nergens op was gebaseerd was ze het vertrouwen in haar werkgever definitief kwijtgeraakt. Daarom kon ze ook voor haar gevoel niet meer terug naar de werkgever. Ze voelde daarom dat de vaststellingsovereenkomst haar enige keus was. Ze had hier gelijk in omdat de camerabeelden niet bestonden. Daarnaast bleek later dat de werkgever heeft gegokt dat zij schuldig zou zijn aan de diefstal omdat zij bij de gestolen sigaretten een vaste werkplek had. Uiteraard is dit niet voldoende voor ontslag en heeft de werkgever de vaststellingsovereenkomst gebruikt om alsnog ontslag mogelijk te maken.
Vaststellingsovereenkomst met betere voorwaarden
Doordat de werkgever zelf het initiatief nam tot het geven van de vaststellingsovereenkomst konden wij een zeer hoge transitievergoeding uitonderhandelen en een ontslagvergoeding in de vorm van een groot aantal maanden. Daarmee kwam een eind aan het ontslag en werd een vreemde ontslagbrief op een goede manier afgewikkeld. De werknemer is nog altijd boos op haar werkgever, maar de wijze waarop wij de vaststellingsovereenkomst hebben uitonderhandeld geeft haar goed gevoel.
Contact
Heeft u vragen over ontslag op staande voet, vaststellingsovereenkomsten, ontslag met wederzijds goedvinden of heeft u een ontslagbrief ontvangen? Bel dan naar 020 261 60 10.
Meer artikelen
12 oktober 2024
27 september 2024
20 september 2024
13 september 2024
6 september 2024