Ontslag op staande voet wegens gebruik van producten

Ontslag op staande voet wegens gebruik van producten van de werkgever? In deze blog bespreken wij drie zaken waarin werknemers producten van de werkgever hebben gebruikt en daarvoor op staande voet ontslag hebben gekregen.

Leestijd: 10 – 15 minuten.

Terecht ontslag bij Kruidvat

De werknemer werkte bij Kruidvat en had een creme op haar huid aangebracht die voor klanten was bedoeld. De werkgever ontsloeg haar op staande voet en wees daarbij op een reglement dat aangeeft dat eigen producten van welke waarde dan ook niet gebruikt mogen worden door personeel. De werknemer verdedigde zich door zich te beroepen op de waarde van de creme. De creme was namelijk een cadeau dat kosteloos werd gegeven aan klanten bij aankopen van tien euro of meer.

De kantonrechter bepaalde dat het ontslag terecht was omdat de detailhandel (sector van Kruidvat) vaak te maken krijgt met diefstal en frauduleuze zaken. Daarnaast had de werknemer ook een andere baan naast het werk bij Kruidvat. Ook ging het om een kort dienstverband.

Terecht ontslag bij KCS

KCS is de cateraar van luchtvaartmaatschappij KLM. De werknemer werkte daar en nuttigde een zak pinda’s die over was gebleven van een vlucht. KCS werkt met gedragsreglementen waarin duidelijk staat dat dergelijk gedrag tot ontslag op staande voet kan leiden.

De werknemer gaf aan dat eten van een geopende zak pinda’s dermate klein is dat ontslag niet te rechtvaardigen is. De rechter ging hier niet in mee. Hoewel de reden van ontslag klein was ging het hier om een strenge gedragscode waarvan de werknemer op de hoogte was. De kantonrechter vond daarom dat het ontslag op staande voet terecht was.

Onterecht ontslag op KCS

Opnieuw een soortgelijk ontslag bij dezelfde werkgever als hierboven. In dit geval werd het ontslag wel vernietigd. Het ging om een werknemer die een aantal noten had genuttigd uit een zak die was teruggekomen van een vlucht.

In dit geval veegde de kantonrechter het ontslag van tafel en bepaalde dat de persoonlijke omstandigheden van de werknemer een belangrijke rol speelden. De werknemer had twee kinderen en ontslag zou rampzalig zijn voor zijn gezin. Met deze omstandigheden bepaalde de rechter dat het ontslag een te zwaar middel was voor het vergrijp van de werknemer.

Heeft u vragen over ontslag op staande voet? Wilt u een ontslagsituatie aan ons voorleggen? Onze ervaren arbeidsjuristen informeren u verder.  Bel naar 020 261 60 10.