Ontslag op staande voet en persoonlijke omstandigheden 

Ontslag op staande voet en persoonlijke omstandigheden? Lees in deze blog er meer over.

Leestijd 5 minuten  

Ontslag op staande voet en persoonlijke omstandigheden

Ontslag op staande voet is tijdloos en komt al sinds jaar en dag voor. Werknemers worden haast iedere dag op staande voet ontslagen vanwege uiteenlopende redenen. Ontslag is heftig voor een werknemer en heeft veel gevolgen op emotioneel en financieel vlak. Bij ons kantoor worden veel zaken aangemeld die over ontslag gaan. Daarom voeren wij met enige regelmaat rechtszaken over ontslag waarbij wij de rechter moeten overtuigen dat het ontslag onterecht is gegeven. Daarom bespreken wij in deze blog een belangrijk onderdeel van de beoordeling van ontslag: de persoonlijke omstandigheden bij ontslag op staande voet.  

Voorwaarden ontslag op staande voet  

Ontslag op staande voet moet voldoen aan vier vereisten. Het ontslag moet per direct gebeuren nadat de dringende reden daarvoor kenbaar is geworden, het ontslag moet per direct worden medegedeeld onder vermelding van diezelfde reden, er moet sprake zijn van een dringende reden en deze moet (bij voorkeur) schriftelijk worden bevestigd met een ontslagbrief.  

De rechter zal het ontslag beoordelen op deze voorwaarden. Daarnaast heeft hij oog voor de persoonlijke omstandigheden die meespelen bij de rechtsgeldigheid daarvan. Het gaat dan om een belangenafweging waarbij de belangen van de werkgever tegenover de belangen van de werknemer worden afgemeten. 

Welke persoonlijke omstandigheden spelen mee? 

  • De rechter let op de volgende zaken die bij de werknemer van toepassing zijn.  
  • Leeftijd; 
  • Zijn kansen op de arbeidsmarkt;  
  • Goede beoordelingen uit het verleden; 
  • Is de werknemer kostwinner in zijn gezin? 

Deze omstandigheden kunnen ertoe leiden dat het ontslag een te zwaar middel is waardoor deze niet rechtsgeldig is. Let wel, er kunnen ook andere omstandigheden spelen die hierboven niet zijn genoemd.  

Heeft u vragen over ontslag op staande voet? Heeft u behoefte aan juridisch hulp in het arbeidsrecht? Bel dan naar 0202616010 of lees hier meer.

Ontslag op staande voet en persoonlijke omstandigheden

Novum biedt uitkomst

U krijgt een eigen jurist
Uw jurist adviseert u over de mogelijkheden
Geen onverwachte risico’s meer
Snel weten waar u aan toe bent
Geheel vrijblijvend
Disclaimer: Novum juristen deelt algemene informatie over verschillende juridische zaken. Deze informatie is door onze specialisten bijeengebracht en gepubliceerd om zoveel mogelijk mensen te helpen. Omdat iedere zaak anders is en wetten voortdurend veranderen kunnen wij niet garanderen dat alle informatie correct en actueel is. Indien u op het punt staat om beslissingen te nemen is het sterk aanbevolen dat u eerst contact met ons op neemt. Hierdoor kunt u ook vragen stellen aan onze specialisten.

91% van onze klanten beveelt Novum juristen aan.

Persoonlijk

9,1

Snelheid

8,8

Expertise

8,5

Resultaat

8,9