Ontslag op staande voet en fraude 

Ontslag op staande voet en fraude? Bedrijven worden steeds vaker het slachtoffer van fraude. Meestal zit de dader buiten het bedrijf en probeert met listige ICT-trucs geld afhandig te maken van het bedrijf. Soms zit de dader dichterbij. De dader kan namelijk gewoon een werknemer zijn die toegang heeft tot financiële informatie of bevoegdheden heeft waarmee hij zichzelf kan verrijken.

Leestijd: 2 tot 5 minuten.

Is er sprake van fraude?

Ontslag wegens fraude begint haast altijd met een vermoeden. De werkgever kijkt naar de boekhouding en ziet onregelmatigheden die niet verklaard kunnen worden. Omdat een werknemer verantwoordelijkheden kan hebben met betrekking tot de boekhouding is hij een ‘verdachte’. Echter, dat maakt een werknemer niet meteen schuldig. Eerst moet er onderzoek worden gedaan naar de vermeende fraude.

Daarnaast is ontslag op staande voet het strengste middel voor ontslag. Deze vorm van ontslag mag alleen in de ergste situaties worden toegepast. Een dergelijk ontslag moet ook kunnen bouwen op feiten en omstandigheden die duidelijk bewijzen dat de werknemer schuldig is aan fraude.

Onderzoek door een specialist

Het is verstandig om eerst onderzoek te doen naar de vermeende fraude. Hiermee wordt het mogelijk om verdachten aan te wijzen, maar ook om de onschuld van andere werknemers vast te stellen. Vervolgens kunt u voor het onderzoek naar de dader een derde partij inschakelen om het bewijs tegen de verdachte te vergroten. Wij kunnen u bijvoorbeeld doorschakelen naar een dergelijke specialist.

Non-actief stellen van de verdachte werknemer

Het is verstandig om de werknemer die verdacht is op non-actief te stellen. Dit betekent dat de werknemer gedurende het onderzoek geen werkzaamheden kan verrichten en ook niet op kantoor aanwezig kan zijn. Hiervoor moet u wel een goede reden hebben.

Ontslag op staande voet

  • Ontslag op staande voet is mogelijk wanneer is sprake is van een dringende reden. Als fraude komt vast te staan is dat in de regel een dringende reden.
  • Het ontslag moet per direct aan de medewerker worden meegedeeld.
  • Het ontslag op staande voet moet per direct gebeuren. Dit betekent dat het ontslag meteen volgt nadat de mededeling daartoe is gedaan.
  • Het is aangeraden om het ontslag schriftelijk vast te leggen.

Vragen over ontslag op staande voet en fraude?

Heeft u vragen over ontslag op staande voet, fraude of andere vragen op gebied van arbeidsrecht? Bel dan naar 020 261 60 10. U krijgt onze arbeidsjuristen aan de lijn die over heel Nederland werken. Klik hier voor meer informatie.