Ontslag op staande voet door WhatsApp-discussie 

Ontslag op staande voet door WhatsApp-discussie.

Een dag nadat de zogenoemde ‘Slag om Dokkum’ zich had voorgedaan worden de blokkeerfriezen besproken in een WhatsApp-groep van personeelsleden. Veel collega’s zijn te spreken over het blokkeren van de A7. Een kleine minderheid durft daar tegenin te gaan door te wijzen op het gevaar daarvan. Een van de gekleurde collega’s moet het daarom ontgelden bij de meerderheid waarbij een blanke collega hem maant om het land te verlaten. Concreet zei hij ‘rot op naar je eigen land’. 

Ontslag op staande voet wegens racisme 

Nadat screenshots van het bericht zijn opgestuurd naar de HR-afdeling wordt de collega die de oproep deed op staande voet ontslagen. In de ontslagbrief wordt aangeduid dat hij zijn collega racistisch heeft bejegend.  

Arbeidsconflict door onzorgvuldige ontslagbrief 

Hoewel het commentaar van de werknemer behoorlijk ongepast was kon zijn oproep om het land te verlaten niet verenigd worden met de reden die in de ontslagbrief stond. Iemand op een ongepaste manier manen om het land te verlaten is namelijk niet racistisch. De werknemer had deze boodschap namelijk ook aan een blanke collega kunnen doorgeven waarbij de toon en aard net zo kwetsend was. 

Ontslag met wederzijds goedvinden via vaststellingsovereenkomst 

Het ontslag kon niet steunen op de redenen die de werkgever had gegeven. Daarom was het praktisch om het ontslag om te zetten naar in ontslag met wederzijds goedvinden. De werknemer had spijt en vond ook dat hij niet meer bij het bedrijf kon werken. Wij raadde hem daarom een vaststellingsovereenkomst aan. Hiermee zou hij alsnog in aanmerking komen voor een transitievergoeding. De werkgever bood hem ook een ontslagvergoeding aan, maar daar zag hij symbolisch van af.  

Contact 

Heeft u vragen over ontslag op staande voet of ontslag met wederzijds goedvinden? Bel naar 0202616010. Onze arbeidsjuristen staan voor u klaar. Lees hier meer artikelen.

Ontslag op staande voet door WhatsApp-discussie

Novum biedt uitkomst

U krijgt een eigen jurist
Uw jurist adviseert u over de mogelijkheden
Geen onverwachte risico’s meer
Snel weten waar u aan toe bent
Geheel vrijblijvend
Disclaimer: Novum juristen deelt algemene informatie over verschillende juridische zaken. Deze informatie is door onze specialisten bijeengebracht en gepubliceerd om zoveel mogelijk mensen te helpen. Omdat iedere zaak anders is en wetten voortdurend veranderen kunnen wij niet garanderen dat alle informatie correct en actueel is. Indien u op het punt staat om beslissingen te nemen is het sterk aanbevolen dat u eerst contact met ons op neemt. Hierdoor kunt u ook vragen stellen aan onze specialisten.

91% van onze klanten beveelt Novum juristen aan.

Persoonlijk

9,1

Snelheid

8,8

Expertise

8,5

Resultaat

8,9