Ontslag op staande voet door WhatsApp-discussie
2 april 2020
Een dag nadat de zogenoemde ‘Slag om Dokkum’ zich had voorgedaan worden de blokkeerfriezen besproken in een WhatsApp-groep van personeelsleden. Veel collega’s zijn te spreken over het blokkeren van de A7. Een kleine minderheid durft daar tegenin te gaan door te wijzen op het gevaar daarvan. Een van de gekleurde collega’s moet het daarom ontgelden bij de meerderheid waarbij een blanke collega hem maant om het land te verlaten. Concreet zei hij ‘rot op naar je eigen land’.
Ontslag op staande voet wegens racisme
Nadat screenshots van het bericht zijn opgestuurd naar de HR-afdeling wordt de collega die de oproep deed op staande voet ontslagen. In de ontslagbrief wordt aangeduid dat hij zijn collega racistisch heeft bejegend.
Arbeidsconflict door onzorgvuldige ontslagbrief
Hoewel het commentaar van de werknemer behoorlijk ongepast was kon zijn oproep om het land te verlaten niet verenigd worden met de reden die in de ontslagbrief stond. Iemand op een ongepaste manier manen om het land te verlaten is namelijk niet racistisch. De werknemer had deze boodschap namelijk ook aan een blanke collega kunnen doorgeven waarbij de toon en aard net zo kwetsend was.
Ontslag met wederzijds goedvinden via vaststellingsovereenkomst
Het ontslag kon niet steunen op de redenen die de werkgever had gegeven. Daarom was het praktisch om het ontslag om te zetten naar in ontslag met wederzijds goedvinden. De werknemer had spijt en vond ook dat hij niet meer bij het bedrijf kon werken. Wij raadde hem daarom een vaststellingsovereenkomst aan. Hiermee zou hij alsnog in aanmerking komen voor een transitievergoeding. De werkgever bood hem ook een ontslagvergoeding aan, maar daar zag hij symbolisch van af.
Contact
Heeft u vragen over ontslag op staande voet of ontslag met wederzijds goedvinden? Bel naar 020 261 60 10. Onze arbeidsjuristen staan voor u klaar.
Meer artikelen
14 december 2024
6 december 2024
29 november 2024
22 november 2024
15 november 2024