Ontslag bij Vodafone

Ontslag bij Vodafone: Onderhandelingen bij een vaststellingsovereenkomst, hoogte transitievergoeding en waar let je op bij ontslag?

Ontslagprofiel Vodafone

Vodafone is een Engels bedrijf dat een van de grote spelers is op gebied van telefonie en interne. In Nederland bestaan er tientallen winkels van dit telecombedrijf. Het hoofdkantoor is gevestigd in Maastricht.

De arbeidsjuristen van Novum juristen hebben ook dossiers behandeld en vragen beantwoord van werknemers van Vodafone. Daarom is er een informatiepagina gemaakt voor deze werknemers, maar ook werknemers van andere bedrijven die vergelijkbare vragen hebben.

Vragen over arbeidsconflicten, vaststellingsovereenkomsten en ontslag worden in deze pagina besproken. Stelt u liever direct uw vraag aan een arbeidsjurist? Bel dan naar 020 261 60 10 om vandaag nog juridisch advies te krijgen bij deze onderwerpen.

Vaststellingsovereenkomst ontvangen van Vodafone: onderhandelen en transitievergoeding

Onderhandelen vaststellingsovereenkomst

Met een vaststellingsovereenkomst wordt de arbeidsovereenkomst in samenspraak opgezegd. Er vindt dus een wederzijds ontslag plaats. De werkgever komt zo kostentechnisch makkelijk af van personeel en de werknemer die wordt ontslagen kan een WW-uitkering aanvragen.

Wat veel werknemers niet weten is dat de ontslagvoorwaarden die in deze overeenkomst staan onderhandelbaar zijn. Het is gebruikelijk dat een werknemer dan een arbeidsjurist voor hem laat onderhandelen met de werkgever.

Ik heb een conceptversie gekregen van een vaststellingsovereenkomst. Hoe ga ik hiermee om?

Een conceptversie van deze beëindigingsovereenkomst is een eerste versie daarvan. De eerste versie bevat lage voorwaarden omdat de werkgever zelf altijd begint met een mager voorstel. Het is dan de bedoeling dat de overeenkomst wordt doorgezet naar een arbeidsjurist die de overeenkomst nakijkt op WW-recht en gaat onderhandelen voor een nieuwe versie van de overeenkomst. Daarbij komt het onderhandelen om de hoek kijken.

Welke ontslagvoorwaarden zijn onderhandelbaar bij een vaststellingsovereenkomst?

  • De transitievergoeding: dat is de ontslagvergoeding die u wettelijk opbouwt;
  • Een ontslagvergoeding: dat kan op grond van uw cao zijn, bonusregeling of los uitonderhandeld worden;
  • De vergoeding van juridische kosten: de werkgever geeft u de vaststellingsovereenkomst. Het is dan gebruikelijk dat de werkgever een kostenvergoeding opneemt in de overeenkomst;
  • Outplacementbudget: een outplacementbudget kan worden aangeboden door de werkgever aan de werknemer om een opleiding te volgen. Op deze manier kan een werknemer bepaalde vaardigheden aanleren die nodig zijn voor de volgende stap in zijn carriere na het ontslag.

Moet er ook worden onderhandeld over een WW-uitkering met de vaststellingsovereenkomst?

Nee, dat is niet nodig. Om de WW-uitkering te krijgen moet u voldoen aan de wettelijke voorwaarden die daarvoor gelden. Deze voorwaarden worden getoetst door het UWV. Het UWV toetst de vaststellingsovereenkomst aan de voorwaarden. Daarom moet de vaststellingsovereenkomst worden nagekeken.

Transitievergoeding bij Vodafone: onderhandeling en wettelijk minimum

De transitievergoeding is een ontslagvergoeding die wordt opgebouwd vanaf de eerste werkdag tot de laatste werkdag. De transitievergoeding kan worden berekend via onze arbeidsjuristen. Bel naar 020 261 60 10 voor meer informatie over uw transitievergoeding.

Onderhandelen transitievergoeding

Veel werknemers weten inmiddels door onze hulp dat de transitievergoeding onderhandelbaar is. Dat betekent dat de hoogte daarvan vaak hoger uitvalt dan eigenlijk berekend is.

Voorbeeld: u heeft een transitievergoeding die wettelijke uitvalt op EUR 10.000,-. Met onderhandelingen zou de transitievergoeding verdubbeld kunnen worden met de juiste hulp. Iedere casus staat wel op zichzelf dus in de praktijk kunnen de verhogingen van uw ontslagvergoeding verschillen. Het exact berekenen van de transitievergoeding is daarom fijn, maar onderhandelen is beter.

Hoe verloopt een onderhandeling voor de transitievergoeding?

Hiervoor is nodig dat u een arbeidsjurist inschakelt die niet alleen naar de transitievergoeding kijkt, maar ook de gehele vaststellingsovereenkomst controleert. De transitievergoeding is één van de vele ontslagvoorwaarden die daarin worden vastgelegd. Onze arbeidsjuristen kijken ook naar de mogelijkheid om een opleiding te volgen op kosten van de werkgever (outplacement) en overige ontslagvoorwaarden zodat u financieel goed uit het ontslag komt.

Gaan werkgevers akkoord met een verhoogde transitievergoeding?

Ja, in de regel is een verhoging altijd mogelijk wanneer een arbeidsjurist daarom vraagt. Onze juristen kennen de juridische onderbouwing om dit mogelijk te maken.

Hoeveel tijd neemt het onderhandelen over een transitievergoeding in de vaststellingsovereenkomst in beslag?

Wij nemen altijd snel contact op met u, maar ook met de werkgever om de vaststellingsovereenkomst en de transitievergoeding zo goed mogelijk vorm te geven. Het ligt er vooral aan hoe snel uw werkgever reageert op ons ontslagvoorstel dat wij namens u doen. Gemiddeld genomen neemt een onderhandelingstraject anderhalve tot twee werkweken in beslag.

Ontslag met wederzijds goedvinden bij Vodafone: minnelijke regeling en wanneer geef je als werknemer akkoord?

Ontslag met wederzijds goedvinden

Een wederzijds ontslag is niet meer dan een afspraak om de arbeidsovereenkomst samen te beëindigen. Let wel, dat betekent dus geen zelf ontslag nemen. Wij raden zelf ontslag nemen altijd af.

Een ontslag met wederzijds goedvinden gaat met de zojuist genoemde vaststellingsovereenkomst. Daarin spreken werknemer en werkgever af dat ze afscheid van elkaar nemen. In de overeenkomst wordt genoemd dat u bedrijfseigendommen retourneert, een transitievergoeding krijgt en een getuigschrift krijgt van de werkgever. Ontslag met wederzijds goedvinden impliceert dus dat de werkgever u een vaststellingsovereenkomst gaat geven.

Soms spreekt een werkgever ook van een beëindigingsovereenkomst. Dat is hetzelfde als een vaststellingsovereenkomst.

De werkgever heeft het na een arbeidsconflict over een minnelijke regeling voor ontslag. Wat is dat?

Een minnelijke regeling betekent een regeling zonder een rechter of een andere partij zoals het UWV. Als je het ontslag minnelijk wil regelen als werkgever, dan gebruik je daarvoor een vaststellingsovereenkomst. Een minnelijke regeling is dus een synoniem voor een vaststellingsovereenkomst of een beëindigingsovereenkomst.

Wanneer teken je een vaststellingsovereenkomst? Mijn werkgever heeft mij namelijk een deadline gegeven?

U dient pas te tekenen nadat de overeenkomst is gecontroleerd en er is onderhandeld over de ontslagvoorwaarden. Zowel het nakijken als het onderhandelen wordt gedaan door een arbeidsjurist. Het meteen tekenen van de vaststellingsovereenkomst is het riskeren van een te lage transitievergoeding (dat doen veel werkgevers bewust) en het mislopen van een WW-uitkering.

Ik heb de vaststellingsovereenkomst getekend bij Vodafone. Kan ik daarna nog onderhandelen over de transitievergoeding?

Nee, maar u kunt wel eerst de vaststellingsovereenkomst ontbinden. Dat kan binnen twee weken na ondertekening van de overeenkomst. Daarvoor heeft u een arbeidsjurist nodig die een ontbindingsbrief stuurt naar de werkgever. Daarna moet de vaststellingsovereenkomst opnieuw worden gesloten en kan er opnieuw worden onderhandeld door een arbeidsjurist.

Contact

Met de hulp van de arbeidsjuristen van Novum juristen kunt u altijd het beste ontslagvoorstel uitonderhandelen met de werkgever. Ga voor de hoogste transitievergoeding, ga voor Novum juristen. Bel ons vandaag nog voor een eerste gesprek op 020 261 60 10.

Meer artikelen