Ontslag bij KPN

Ontslag bij KPN: Intrekking ontslag op staande voet en de rol van de vaststellingsovereenkomst bij individueel en collectief ontslag.

Ontslagprofiel KPN

KPN is een bekend Nederlands bedrijf dat zich richt op internet en telefonie. Ook levert het bedrijf andere diensten zoals televisie en ICT. Het bedrijf is goed vertegenwoordigd in Nederland en kent veel werknemers.

Deze werknemers en ook andere werknemers hebben contact opgenomen met onze arbeidsjuristen in verband met juridisch advies over vaststellingsovereenkomsten, ontslag en reorganisaties. Vanwege de hoeveelheid rechtsvragen hebben onze juristen deze vragen op een rij gezet voor andere werknemers.

Heeft u vragen over de beëindiging van uw arbeidsovereenkomst, vaststellingsovereenkomst of ontslag op staande voet bij KPN? Bel naar 020 261 60 10. Ook werknemers van andere bedrijven zijn welkom.

Ontslag op staande voet bij KPN: ontslag met wederzijds goedvinden als oplossing en bemiddeling

Een aanzegging voor op staande voet ontslag is het ergste wat een werknemer kan overkomen. De arbeidsovereenkomst eindigt onmiddellijk zonder perspectief op werk, loon en een WW-uitkering. Ook de opgebouwde transitievergoeding komt in gevaar.

Bemiddeling bij ontslag op staande voet

De reflexreactie die werknemers geven is dat er bezwaar moet volgen. Een juridische procedure is zeker mogelijk, maar een bemiddelingstraject is veel makkelijker en levert het meeste op.

Onze arbeidsjuristen kunnen namens een ontslagen medewerker contact opnemen met de werkgever en het op staande voet aangezegd ontslag laten intrekken. De intrekking wordt opgevolgd met een ontslag met wederzijds goedvinden. U kunt dat zien als een ontslag om neutrale redenen zodat het WW-recht weer gaat herleven.

Ontslag met wederzijds goedvinden als oplossing voor op staande voet opgelegd ontslag

Ontslag met wederzijds goedvinden gaat via een vaststellingsovereenkomst. Zoals de naam al doet vermoeden gaat het om een contract waarin het ontslag juridisch is geregeld. Naast het feit dat het ontslag niet meer op staande voet is gegeven worden daarin ontslagvoorwaarden opgesteld waaronder een transitievergoeding en een vergoeding van juridische kosten.

Gaat er een lange periode overheen bij het bemiddelen bij op staande voet ontslag?

Nee, in de regel kunnen wij een ontslag dat op staande voet is gegeven binnen 1 á 2 weken omdraaien in een wederzijds ontslag.

Kan ik een WW-uitkering aanvragen na een op staande voet gecommuniceerd ontslag?

Ja, maar de uitkering zal niet worden verstrekt. Het UWV zal oordelen dat u verwijtbaar werkloos bent geworden wanneer sprake is van een ontslag op staande voet. Daarom zult u geen uitkering krijgen. Het advies is om een arbeidsjurist eerst het ontslag te laten omzetten naar een ontslag met wederzijdse instemming zodat u wel een WW-uitkering kunt aanvragen. Bel naar 020 261 60 10 voor onze arbeidsjuristen. Zij zijn specialisten en vandaag nog bereikbaar.

Is een transitievergoeding mogelijk na een op staande voet bepaald ontslag?

Ja, maar werkgevers zijn vanwege emotionele gronden of andere redenen niet geneigd om deze aan u uit te betalen. Een transitievergoeding kan op zichzelf wel worden geweigerd wanneer sprake is van ernstig verwijtbaar gedrag. Echter, de dringende reden voor op staande voet ontslag hoeft niet altijd ernstig verwijtbaar te zijn. Vaak bestaat er dus wel recht op deze vorm van ontslagvergoeding. Bel naar onze juristen voor advies en hulp (020 261 60 10).

Vaststellingsovereenkomst bij KPN: individueel ontslag en reorganisatie

Vaststellingsovereenkomst bij individueel ontslag

De vaststellingsovereenkomst kan in meer situaties worden gegeven dan alleen ontslag op staande voet. Het is mogelijk om deze overeenkomst te sluiten na een arbeidsconflict, reorganisatie of wanneer werknemer en werkgever op een vreedzame manier een einde maken aan de arbeidsrelatie.

Vaststellingsovereenkomst bij een reorganisatie

De vaststellingsovereenkomst kan ook worden gegeven bij een reorganisatie. Een reorganisatie houdt in dat de werkgever banen moet opofferen voor het behoud van de gehele onderneming. Banen moeten dus worden geschrapt zodat een onderdeel of de hele onderneming niet failliet gaat.

Vaststellingsovereenkomst bij collectief ontslag

Collectief ontslag vindt plaats bij een reorganisatie. Er worden dan twintig of meer banen geschrapt om het bedrijf economisch gezond te houden. Deze procedure wordt aanhangig gemaakt bij het UWV.

Naast het UWV zal de werkgever ook een vaststellingsovereenkomst aan u en uw collega’s aanbieden om het ontslag zonder het UWV (of een rechter) af te spreken.

Een vaststellingsovereenkomst is toegestaan bij ontslag in groepsverband. Het is dan van belang om de overeenkomst na te kijken en te onderhandelen voor betere voorwaarden. Het UWV zal dit niet voor u en uw collega’s doen. Novum juristen heeft ervaring met het bijstaan van werknemers in groepsverband en haalt via het collectief de beste ontslagvoorwaarde uit iedere vaststellingsovereenkomst.

Bel naar 020 261 60 10 voor hulp bij collectief ontslag. Onze juristen staan u en uw collega’s bij en leggen vandaag nog uit wat de mogelijkheden zijn.

Wat zijn mijn rechten en plichten bij een vaststellingsovereenkomst?

  • U heeft recht om een arbeidsjurist in te schakelen bij een vaststellingsovereenkomst;
  • U mag de overeenkomst laten nakijken zodat u weet dat u recht hebt op een WW-uitkering;
  • Het is mogelijk om de arbeidsjurist te laten onderhandelen over verhoogde ontslagvoorwaarden die in de overeenkomst staan. De meest bekende ontslagvoorwaarde is de transitievergoeding.

Moet ik vragen of juist wachten totdat ik een vaststellingsovereenkomst krijg?

Dat hangt van de situatie af. Bij ontslag op staande voet moet u juist niet wachten. U heeft maar twee maanden om het ontslag aan te vechten. Een arbeidsjurist moet dan contact opnemen met de werkgever om het ontslag om te zetten naar ontslag via een vaststellingsovereenkomst.

Het heeft de voorkeur om te wachten op een vaststellingsovereenkomst wanneer het gaat om een arbeidsconflict of reorganisatie. Afwachten is dus het beste advies bij alle ontslagsituaties met uitzondering van ontslag op staande voet.

Contact

Bel naar 020 261 60 10 om vandaag nog juridisch advies te krijgen bij ontslag bij KPN. Ook werknemers van andere werkgevers die te maken hebben met ontslag of collectief ontslag zijn welkom.

Meer artikelen