Ontslag bij Ernst en Young

Ontslag bij Ernst en Young: ontslag op staande voet, vaststellingsovereenkomsten en arbeidsconflicten.

Ontslaggronden voor vaststellingsovereenkomst bij EY

EY is een bedrijf dat advies geeft met als specialisme accountany en ander advies zoals belastingen. Het bedrijf heeft lange tijd Ernst & Young geheten. Omdat het bedrijf gevestigd is over de hele wereld zijn er veel werknemers. In Nederland zijn er een aantal kantoren waarbij onze arbeidsjuristen werknemers van EY hebben geholpen met arbeidsrechtelijke vraagstukken.  

Hieronder wordt de essentie van de vragen en dossiers die behandeld zijn samengevat in deze informatiepagina. Bent u werknemer van EY of werkt u ergens anders en heeft u soortgelijke vragen? Bel dan naar 020 261 60 10. Onze arbeidsjuristen zijn vandaag nog bereikbaar.  

Ontslag met een vaststellingsovereenkomst: loon tijdens nakijken vaststellingsovereenkomst en concept vaststellingsovereenkomst

Ik heb een vaststellingsovereenkomst gekregen, wat nu?

Een vaststellingsovereenkomst heeft als doel om de arbeidsrelatie te beëindigen onder de daarin opgenomen ontslagvoorwaarden. Bij ontslagvoorwaarden kunt u denken aan een opzegtermijn, transitievergoeding, scholingsbudget en vergoeding van juridische kosten. De eerste versie van de vaststellingsovereenkomst (conceptversie van een vaststellingsovereenkomst) is meestal een mager aanbod waarbij de werkgever hoopt dat u snel tekent. Het eerste advies is daarom om de overeenkomst niet meteen te tekenen, maar deze te laten nakijken door een arbeidsjurist.  

Ben ik ontslagen nadat ik de vaststellingsovereenkomst heb gehad?

Nee, op dat moment bent u nog altijd in dienst. Zolang de overeenkomst niet is getekend blijft u dienstverband voortbestaan. Nadat u de vaststellingsovereenkomst heeft getekend blijft u afhankelijk van de opzegtermijn ook nog in dienst. Met de wettelijke opzegtermijnen kan de einddatum van de arbeidsovereenkomst nog vier maanden duren na het ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst.  

Kan ik bij een arbeidsconflict met een tijdelijk contract ook een vaststellingsovereenkomst krijgen?

Dat is mogelijk. Als uw contract binnenkort afloopt dan zal de werkgever wel eerder kiezen voor het laten uitdienen van het contract zonder een verlenging aan te bieden. Een vaststellingsovereenkomst kan dus wel, maar zal minder opportuun zijn.  

Krijg ik nog loon terwijl mijn vaststellingsovereenkomst wordt nagekeken door mijn arbeidsjurist van Novum juristen?

Ja, uw arbeidsovereenkomst is niet beëindigd tijdens het nakijktraject bij de vaststellingsovereenkomst. Dat betekent dat u nog altijd recht heeft op werk en dus ook loon. In de regel krijgt u vrijstelling van werk tijdens het nakijken en onderhandelen bij de vaststellingsovereenkomst. Dat betekent dat u thuisblijft, loon krijgt en afwacht totdat er een akkoord is over een verbeterde vaststellingsovereenkomst.  

Bezwaar tegen ontslag op staande voet en ontslag met wederzijds goedvinden

Ik ben op staande voet ontslagen bij EY. Moet ik nu bezwaar maken tegen het aangezegd ontslag?

Bezwaar maken tegen ontslag kan het beste gedaan worden door een specialist. Novum juristen weet hoe ontslag het beste opgelost kan worden. De meeste werknemers komen met onze hulp goed uit het ontslag met een vaststellingsovereenkomst waarmee ontslag met wederzijds goedvinden wordt afgesproken en het ontslag op staande voet wordt ingetrokken. Zo wordt WW-recht mogelijk en kan er onderhandeld worden over een transitievergoeding.  

Moet ik bezwaar maken tegen ontslag met wederzijds goedvinden?

Nee, tenzij u niet uit dienst wilt. Ontslag met wederzijds goedvinden is een term die duidt op een ontslagvoorstel vanuit de werkgever. Dit voorstel is uitgewerkt in een contract dat een vaststellingsovereenkomst wordt genoemd. Dat contract wordt dus gebruikt om in onderling overleg de arbeidsovereenkomst te beëindigen.

In de regel is bezwaar hiertegen niet nodig. Het is zaak om de vaststellingsovereenkomst te laten checken door een arbeidsjurist en hem te laten onderhandelen voor een beter bod.

Ik ben ziek en heb een arbeidsconflict, kan mijn werkgever nu ook een vaststellingsovereenkomst aan mij aanbieden?

De vaststellingsovereenkomst mag altijd worden aangeboden. De vraag is alleen of het verstandig is om de overeenkomst te ondertekenen tijdens ziekte. Akkoord gaan met een vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte kan door het UWV worden gezien als verwijtbare werkloosheid waardoor u geen WW-uitkering kan krijgen.  

Toch kan het, in het licht van een arbeidsconflict, verstandig zijn om toch uit elkaar te gaan omdat het conflict gezondheidstechnisch een bepaalde weerslag op u heeft. Als u vrede heeft met het mogelijk mislopen van een WW-uitkering, kunnen de arbeidsjuristen van Novum juristen een goed ontslagvoorstel uitonderhandelen zodat u financieel zo goed mogelijk landt na een ontslag met wederzijds goedvinden en ziekte.  

Ontslag op staande voet bij EY: WW-recht en intrekken ontslag op staande voet

Welke gevolgen heeft een ontslag op staande voet voor mijn WW-uitkering?

Een ontslag op staande voet betekent in principe verwijtbare werkloosheid. Een van de voorwaarden van een WW-uitkering is dat u buiten uw schuld om werkloos bent geworden. Een ontslag op staande voet is altijd gebaseerd op ontslag vanwege uw eigen gedrag. Het UWV zal daarom geen WW-uitkering verlenen aan op staande voet ontslagen werknemers.  

Hoe kan ik een WW-uitkering krijgen na ontslag op staande voet bij EY?

Dat is mogelijk door het ontslag te laten vervangen met ontslag met wederzijds goedvinden. De arbeidsjurist zal dan een vaststellingsovereenkomst voor u afspreken met de werkgever waarin beide partijen op neutrale gronden uit elkaar gaan. De verwijtbaarheid komt dan te vervallen waardoor u een WW-uitkering kunt aanvragen.  

Is het mogelijk om een schadevergoeding te krijgen voor het ontslag op staande voet? Bijvoorbeeld door de transitievergoeding te verhogen?

Dat ligt genuanceerd. De arbeidsjuriste van Novum juristen zullen in een vaststellingsovereenkomst de hoogst haalbare transitievergoeding bedingen. Echter, een transitievergoeding is niet meer dan een ontslagvergoeding die u zelf heeft opgebouwd. Een schadevergoeding voor het ontslag is van een andere orde. Dat wordt ook wel een billijke vergoeding genoemd en wordt toegekend na een verzoek daartoe bij de rechtbank.  

Contact

Als u dus een schadevergoeding voor het ontslag op staande voet verlangt, zult u de rechter daartoe moeten verzoeken. Dat betekent wel dat u geen vaststellingsovereenkomst meer krijgt en de oplossing voor het ontslag bij de rechter neerlegt. De arbeidsjuristen van Novum juristen kunnen u hiermee verder helpen.

Werkt u bij EY en heeft u juridisch advies nodig bij vaststellingsovereenkomsten, ontslag op staande voet of andere ontslag gerelateerde vragen? Bel dan naar 020 261 60 10 voor een juridisch consult dat vandaag nog kan plaatsvinden. Ook werknemers van andere werkgevers zijn welkom!

Meer artikelen