Ontslag bij Dirk
14 september 2020
Ontslag bij Dirk
Ontslag bij Dirk (Supermarkt Dirk van den Broek): Hulp bij ontslag, vaststellingsovereenkomsten, ontslag op staande voet en arbeidsconflicten voor werknemers.
Ontslagprofiel Supermarkt Dirk van den Broek (Dirk)
Dirk is een van de vele Nederlandse supermarkten die op meerdere plekken in Nederland gevestigd is. De meeste vestigingen liggen in de Randstad. Een aantal supermarkten van deze keten kan gevonden worden in het midden en oosten van het land.
Supermarkten kennen een hogere werkdruk met de coronacrisis. Naar de ervaring van onze arbeidsjuristen levert dit een hogere werkdruk op waardoor zaken als ontslag op staande voet en arbeidsconflicten. Daarom leveren zij zoveel mogelijk vooraf informatie over deze onderwerpen om werknemers preventief te helpen. Deze informatie geldt ook voor andere werkgevers. Belt u liever meteen met een arbeidsjurist? Bel dan naar 0202616010 voor onze ervaren arbeidsjuristen die vandaag nog beschikbaar zijn.
Ontslag op staande voet bij Dirk: ontslaggesprek, weglopen van de werkvloer en werkweigering
Sommige mensen weten niet dat ook werknemers ontslag op staande voet kunnen nemen als de werkgever zich op een bepaalde manier heeft misdragen. Echter, in de praktijk doen werknemers dit haast nooit. Daarom wordt er vooral aandacht besteed aan het verlenen van ontslag door de werkgever.
Ik werk bij Supermarkt Dirk en word mogelijk ontslagen. Ik ben per brief en e-mail opgeroepen om op gesprek te komen met een aantal mensen van het bedrijf. Wat kan ik nu verwachten?
Een ontslaggesprek wordt vaak gevoerd nadat u bent geschorst of wanneer er op dezelfde dag zich bepaalde zaken hebben voorgedaan die de werkgever doen twijfelen over het voortzetten van de arbeidsrelatie. Meestal volgt in dat gesprek ontslag van de werknemer. Een schorsing (soms non-actiefstelling genoemd) wordt een werknemer alleen opgelegd, omdat de werkgever tijd wil winnen om zich juridisch te laten adviseren over het ontslaan van personeel. Als u dus bent geschorst, dan is de kans op een ontslagbrief voor ontslag op staande voet dus zeer groot.
In andere gevallen kan het zijn dat de werkgever ontslag wil geven, maar het niet kan omdat de redenen daarvoor te licht zijn. Een werkgever is misschien niet blij met uw gedrag of een arbeidsconflict, maar u kan (nog) geen verwijt worden gemaakt. In deze gevallen probeert de werkgever het arbeidsconflict op te lossen met een mediator of een HR-manager of u krijgt een vaststellingsovereenkomst waarmee de werkgever een einde probeert te maken aan de arbeidsovereenkomst.
Tijdens het ontslaggesprek wordt aangegeven dat ik iemand mag meenemen. Kan ik een jurist meenemen naar dit gesprek?
Jazeker, Novum juristen werkt over heel Nederland en werkt ook buiten het kantoor. Een van onze juristen kan u dus bijstaan tijdens een dergelijk gesprek en u helpen om door deze stressvolle gebeurtenis te komen.
Ik heb een woordenwisseling gehad met de leidinggevende. Ik ben daarna uit boosheid weggelopen. Heb ik nu ontslag geaccepteerd?
Nee, in de regel kunt u geen ontslag accepteren door weg te lopen na een arbeidsconflict. Wel kan het zo zijn dat de omstandigheden die vooraf zijn gegaan aan het weglopen aanleiding kunnen zijn voor ontslag op staande voet. Het weglopen op zichzelf is in ieder geval geen ontslag accepteren.
Mijn werkgever zegt dat dit werkweigering is en daarom ontslag op staande voet kan worden gegeven. Klopt dit?
Nee, ontslag op staande voet wegens werkweigering is in de praktijk vrij moeilijk waarbij een werkgever ook moeite moet doen om de werknemer weer terug te krijgen op de werkvloer. Als het weglopen één keer is gebeurd, dan is dat nog te licht voor werkweigering. Ontslag op staande voet zou dan ook te makkelijk zijn.
Vaststellingsovereenkomst bij Dirk: advies bij vaststellingsovereenkomst, vaststellingsovereenkomst als oplossing voor een arbeidsconflict
Kan ik met een vaststellingsovereenkomst ook ontslag verwachten?
In principe wel. Het is wel fijner om een vaststellingsovereenkomst te krijgen dan ontslag op staande voet. Met een vaststellingsovereenkomst wordt ontslag met wederzijds goedvinden beoogd. Dat betekent dat u eerst moet instemmen met een ontslagvoorstel voordat het ontslag rond is.
Als u de vaststellingsovereenkomst tekent wordt u ontslagen onder de ontslagvoorwaarden die daarin zijn vastgelegd. Het advies is om de overeenkomst na te kijken zodat u een WW-uitkering kunt aanvragen. Ook is een beter ontslagvoorstel vaak mogelijk wanneer onze arbeidsjuristen het voorstel kunnen bestuderen en een tegenvoorstel kunnen indienen bij de werkgever. Daarmee kunt u financieel sterker uit het ontslag komen.
Kan ik de vaststellingsovereenkomst ook niet tekenen?
Jazeker. Het gaat om een wederzijds ontslag. U mag dus akkoord geven op de overeenkomst, maar u kunt ook weigeren om te tekenen. De vaststellingsovereenkomst wordt wel aangeboden met een specifieke reden. Het is in de eerste plaats duidelijk dat uw werkgever uw vertrek op het oog heeft. Daarvoor kan hij als reden hebben dat de arbeidsrelatie is verslechterd en verdere samenwerking weinig zinvol is. In dit soort gevallen betekent het niet tekenen van de overeenkomst een verdere verslechtering van de arbeidsrelatie en vergroting van het arbeidsconflict of het begin van dit conflict.
Deze situatie levert vaak ongemak op aan beide partijen. Vooral de werknemer krijgt dan last van stress en spanningen waardoor een einde van de arbeidsrelatie wellicht wel gewenst is. Daarom is een vaststellingsovereenkomst uiteindelijk wel de manier om uit deze netelige positie te komen. Hiervoor heeft u specialistische hulp nodig. Neem daarom contact op met de arbeidsjuristen van Novum juristen om uw belangen daarin te vertegenwoordigen.
Wat is uw procedure met een vaststellingsovereenkomst?
U kunt onze hulp in twee stappen zien: eerst wordt de overeenkomst nagekeken op fouten. U moet namelijk een WW-uitkering kunnen aanvragen bij het UWV. Ook moeten bepaalde zaken als een concurrentiebeding uit de overeenkomst worden gehaald. U moet namelijk maximale vrijheid hebben wanneer u zich begeeft op de arbeidsmarkt.
Vervolgens wordt een nieuw ontslagvoorstel opgesteld en verstuurd naar de werkgever. Dat betekent dat de arbeidsjurist de ontslagvoorwaarden zal verhogen en gaat voorstellen bij de werkgever. U kunt dan denken aan een verhoogde transitievergoeding, een geldsom voor een opleiding, een ontslagvergoeding en een vergoeding van de juridische kosten. Wij zijn namelijk van mening dat de werkgever uw juridische kosten moet vergoeden. Uiteindelijk gaat de werkgever akkoord met een ontslagvoorstel en worden de ontslagvoorwaarden die wij graag zien ingevuld in de vaststellingsovereenkomst. Deze overeenkomst kunt u dan tekenen waardoor u onder gunstige voorwaarden uit dienst kunt gaan. De procedure neemt over het algemeen een aantal dagen tot een week in beslag.
Heeft u vragen over ontslag, vaststellingsovereenkomst of arbeidsconflicten? De arbeidsjuristen van Novum juristen zijn vandaag nog beschikbaar voor overleg. Bel naar 020 261 60 10 voor meer informatie.
Meer artikelen
8 november 2024
1 november 2024
25 oktober 2024
18 oktober 2024
12 oktober 2024