Ontslag bij Deloitte
30 augustus 2024
Ontslag bij Deloitte: vaststellingsovereenkomst na verbetertraject, advies bij ontslag op staande voet en ontslag met wederzijds goedvinden of zelf ontslag nemen.
Vaststellingsovereenkomsten bij Deloitte
Met een vaststellingsovereenkomst wordt bereikt dat werknemer en werkgever in onderling overleg tot een einde komen van het arbeidscontract. Deze overeenkomst is een goed compromismiddel, omdat het voor de werkgever een relatief goedkope manier is om de werknemer af te kopen zonder rechtszaak. Aan de andere kant kan de werknemer uitzicht houden op een WW-uitkering en zijn ontslagvoorwaarden onderhandelbaar.
Mijn werkgever is Deloitte, geeft Deloitte ook vaststellingsovereenkomst bij het beëindigen van arbeidsovereenkomsten?
Ja, ook Deloitte geeft vaststellingsovereenkomsten wanneer daar een reden voor bestaat.
Kan ik ook een vaststellingsovereenkomst krijgen bij Deloitte wanneer ik bepaalde tijd contract heb?
Waarschijnlijk niet. Wanneer de arbeidsovereenkomst van bepaalde duur is zal de werkgever eerder kiezen voor het laten aflopen daarvan. Een vaststellingsovereenkomst zou wel mogelijk zijn als de duur van de overeenkomst nog een lange tijd duurt (4 maanden minimaal ongeveer).
Is een vaststellingsovereenkomst ook mogelijk wanneer ik als werknemer in een verbetertraject zit?
Ja, dat is goed mogelijk. Een verbetertraject wordt gehanteerd wanneer de werkgever van mening is dat u niet functioneert. Binnen dit traject kan worden besloten dat het voorzetting daarvan niet meer zinvol is, omdat het bijvoorbeeld niet leidt tot verbetering. Een vaststellingsovereenkomst kan dan worden aangeboden om een einde te maken aan de samenwerking.
Advies bij ontslag op staande voet bij Deloitte
Een op staande voet ontslag kan meteen worden gegeven of na een schorsing/non-actiefstelling. Ontslag kan meteen op staande voet worden aangezegd wanneer de dringende reden daarvoor meteen is ontdekt. Als de werkgever een vermoeden heeft van een dringende reden, dan zal u eerder van werkzaamheden worden vrijgesteld zodat de werkgever naar bewijs kan zoeken.
Stappenplan ontslag op staande voet
Voor beide gevallen geldt dat u in gaten moet houden of het ontslag terecht is gegeven. Het stappenplan daarvoor is als volgt.
- Is er sprake van een dringende reden? Het komt vaak voor dat een werkgever de reden voor het ontslag ten onrechte aanvoert als dringende reden. Wellicht heeft u dan iets op uw kerfstok, maar de reden in uw geval juridisch te licht voor op staande voet ontslag;
- Is het ontslag meteen gegeven? De werkgever moet na het opmerken van de dringende reden zo snel mogelijk ontslag geven. Als de werkgever te lang wacht is de mogelijkheid van het geven van ontslag verlopen;
- Is het ontslag aan u gegeven waarbij de dringende reden daarvoor is gemeld? In de regel maakt een werkgever hier geen fout mee. De werkgever laat dit ofwel mondeling weten of via een ontslagbrief waarin de reden voor het ontslag is toegelicht.
- Wacht niet te lang met het inwinnen van advies. Ontslag op staande voet heeft een termijn van twee maanden.
Heeft u deze stappen doorlopen, maar heeft dit niet tot succes geleid. Neem dan contact op met onze specialisten. Zij kunnen u vandaag nog helpen. Bel naar 020 261 60 10.
Ik functioneer niet volgens de werkgever en heb een verbeterplan gekregen van de werkgever. Kan hij mij op staande voet ontslaan na het verbeterplan?
Nee, er bestaat wel een grond voor op staande voet ontslag voor het missen van kwaliteiten voor de bedongen arbeid. Wanneer u een verbeterplan volgt moet u dat plan tot het einde volgen. Als daarna blijkt dat u onvoldoende verbetering heeft laten zien, dan mag de werkgever alleen een vaststellingsovereenkomst aan u aanbieden of ontbinding van uw arbeidsovereenkomst vragen bij de kantonrechter.
Ik word op staande voet ontslagen. Kan ik nog zelf ontslag nemen of met wederzijds goedvinden ontslag nemen?
Een werkgever zal bij aanwezigheid van een dringende reden eerst op staande voet ontslag aan u geven. Op eigen initiatief ontslag nemen of een vaststellingsovereenkomst aangaan zal niet helpen. Het enige wat wel helpt is dat u een arbeidsjurist in de arm neemt om bezwaar te maken tegen het ontslag zodat het ontslag op staande voet wordt ingetrokken en plaats kan maken voor ontslag met wederzijds goedvinden.
Kun je ook op staande voet ontslagen worden nadat een vaststellingsovereenkomst is getekend?
In theorie wel, ook na het ondertekenen van een vaststellingsovereenkomst kan zich een dringende reden voordoen zodat de werkgever alsnog ontslag op staande voet kan geven. In de praktijk gebeurt dit echter nooit omdat werknemer en werkgever via arbeidsjuristen communiceren en zelf op afstand staan van elkaar.
Arbeidsconflicten bij Deloitte
Checklist arbeidsconflict
Bij een arbeidsconflict kunt u de volgende checklist gebruiken.
- Is het mogelijk om het conflict bespreekbaar te maken bij de werkgever? Inventariseer daarbij de gespreksmogelijkheden (met de collega waarmee het conflict bestaat, de HR-afdeling en een vertrouwenspersoon);
- Kunt u samen met de werkgever tot een oplossing komen? Dat kan betekenen dat u in een andere hoedanigheid aanblijft als werknemer (bijvoorbeeld in een andere functie);
- Ga het gesprek aan met de HR-afdeling over het arbeidsconflict;
- Laat van alle gesprekken een verslag maken en laat dit toevoegen aan uw personeelsdossier;
- Als het conflict niet kan worden uitgesproken met de collega en de HR-afdeling, overweeg dan mediation;
- Als mediation niet werkt of het conflict dermate groot is dat mediation niet meer opportuun is, overweeg dan een einde van het dienstverband. Laat niet merken dat u hierop wil aansturen. Laat de mediator hierop aansturen en laat de werkgever een aanbod doen in de vorm van een vaststellingsovereenkomst.
Einde arbeidsconflict
Een arbeidsconflict eindigt op twee manieren: het conflict wordt uitgesproken en u blijft in dienst bij de werkgever. Baanbehoud na een arbeidsconflict is mogelijk in uw oude functie, maar kan ook in een andere functie als deze mogelijkheid bespreekbaar is met de werkgever.
Meest voorkomende oplossing voor arbeidsconflict: vaststellingsovereenkomst
Het einde van een arbeidsconflict wordt vaak bereikt met een vaststellingsovereenkomst. Met deze overeenkomst en de ondertekening daarvan komt een einde aan het arbeidscontract tussen de partijen. Een einde van het arbeidscontract betekent dan automatisch een einde van het arbeidsconflict. Deze oplossing wordt door werknemers en werkgevers het meest gebruikt bij het bestaan van een werkgerelateerd geschil.
De werkgever heeft aangegeven dat ik een deadline heb voor het tekenen van de vaststellingsovereenkomst. Is dat terecht?
Dit is een grijs gebied. Op zichzelf mag de werkgever een aanbod aan u doen met daarbij een deadline. Er is geen wet die dit verbiedt, maar in de praktijk krijgen werknemers niet genoeg tijd om advies in te winnen en beslissingen te nemen. Deze praktijk strookt dan weer niet met goed werkgeverschap (7:611 BW).
In de praktijk wordt de deadline echter gebruikt om de werknemer zo snel mogelijk juridisch advies te laten inwinnen. Zo weet de werkgever dat de zaak snel wordt afgesloten en dat ondertekening van de vaststellingsovereenkomst nabij is. De ervaring is, wanneer wij als uw arbeidsjurist bellen, dat de werkgever altijd bereid is om de deadline op te schuiven.
Mag ik juridisch advies inwinnen bij een vaststellingsovereenkomst?
Jazeker, in de vaststellingsovereenkomst staan haast altijd de overwegingen van de overeenkomst aan het begin van de tekst. In de overwegingen staat dat de werkgever de werknemer de gelegenheid geeft om juridisch advies in te winnen. U heeft dus het recht op een arbeidsjurist bij een vaststellingsovereenkomst.
Contact
Werkt u bij Deloitte of een andere werkgever en heeft u vragen over vaststellingsovereenkomsten, arbeidsconflicten of ontslag? Bel dan naar 020 261 60 10 voor meer informatie.
Meer artikelen
6 september 2024
25 augustus 2024
10 augustus 2024
12 juli 2024
6 juli 2024