Ontslag bij Cordaan

Definitie arbeidsconflict

Het arbeidsrecht bevat geen definitie van een arbeidsconflict. De betekenis van een werkgerelateerd meningsverschil wordt vooral aangevoeld door de werknemer en de werkgever in plaats van dat daar een definitie voor bestaat. Het gaat erom dat er spanning tussen u als werknemer en de werkgever voelbaar is geworden nadat er een meningsverschil is ontstaan over uw houding, functioneren of gedrag op de werkvloer. Deze spanning is structureel voelbaar zonder dat er een oplossing in zich is.

Ik heb een arbeidsconflict bij Cordaan. Heb ik recht op een vaststellingsovereenkomst?

Er bestaat geen recht op een vaststellingsovereenkomst. Maar bij een arbeidsconflict zal uw werkgever bepaalde inspanningen moeten doen om het conflict op te lossen. Wanneer de werkgever het geloof in een oplossing heeft verloren zal de vaststellingsovereenkomst vanzelf worden aangeboden door uw werkgever. Het advies bij een arbeidsconflict is om niet zelf om deze overeenkomst te vragen, maar om zoveel mogelijk het conflict op te lossen.

Ik ben ziek en heb een arbeidsconflict bij Cordaan. Hoe zit het dan met een vaststellingsovereenkomst?

Ontslag tijdens ziekte is net iets lastiger dan zonder ziekte. Als u een vaststellingsovereenkomst ondertekent tijdens ziekte, dan wordt u verwijtbaar werkloos en zet u uw recht op een WW-uitkering op het spel. Daarom is het advies aan zieke werknemers met een arbeidsconflict om binnen de ziekteperiode te re-integreren.

Als het arbeidsconflict niet opgelost kan worden dan kan het geschil het herstel van ziekte en re-integratie op het werk belemmeren. Deze punten zijn namelijk met elkaar verbonden. Daarom kan het vanuit gezondheidstechnische redenen toch raadzaam zijn om het arbeidscontract te beëindigen tijdens de ziekte. Raadpleeg wel eerst uw huisarts en de bedrijfsarts als u in deze situatie zit.

Neem tijdens ziekte absoluut geen ontslag. In dat geval krijgt u zeker geen WW-uitkering en geeft u ook uw recht op een transitievergoeding op. Laat uw werkgever met een vaststellingsovereenkomst komen.

Kan ik mijn transitivergoeding verliezen bij een arbeidsconflict?

Nee, in principe is een arbeidsconflict geen reden voor het verval van een recht op de transitievergoeding. U kunt een transitievergoeding mislopen wanneer u op staande voet wordt ontslagen en de werkgever aantoont dat u ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. Echter, dat is voor een werkgever moeilijk te bewijzen.

Heeft u een arbeidsconflict en hulp nodig. Bel dan naar 020 261 60 10 voor specialistische hulp. Onze arbeidsjuristen zijn vandaag nog beschikbaar.

Vaststellingsovereenkomst bij Cordaan

Meest voorkomende ontslagvorm: vaststellingsovereenkomst

De beste wijze van ontslag nemen en ontslag krijgen is een vaststellingsovereenkomst. Met deze overeenkomst kunnen werknemer en werkgever samen schriftelijk ontslagvoorwaarden met elkaar afspreken.

De werknemer krijgt een WW-uitkering, een transitievergoeding en wellicht een ontslagvergoeding en de werkgever krijgt het ontslag van de werknemer. Daarmee is de vaststellingsovereenkomst een compromisoplossing voor een arbeidsconflict of een reorganisatie.

Voor werknemers van Cordaan is dit niet anders. De juristen van ons kantoor geven te kennen dat de meeste werknemers die zij hebben bijstaan ook van deze ontslagstijl gebruikmaken.

Wat zijn de rechten en plichten van mij als werknemer bij een vaststellingsovereenkomst?

⦁ Teken de vaststellingsovereenkomst nooit meteen. De overeenkomst moet eerst worden nagekeken;

⦁ Zoek juridisch advies bij een vaststellingsovereenkomst. U heeft het recht op een jurist wanneer u deze overeenkomst heeft gekregen;

⦁ Laat de vaststellingsovereenkomst nakijken door een specialist. Novum juristen kan dit voor u doen. Het checken van de overeenkomst is belangrijk bij het veiligstellen van het recht op een WW-uitkering;

⦁ Laat een arbeidsjurist met uw werkgever onderhandelen voor verbeterde ontslagvoorwaarden. De arbeidsjuristen van Novum juristen hebben hier ervaring mee en kunnen u vandaag nog helpen.

Waarom is het nakijken van de vaststellingsovereenkomst belangrijk?

Met het nakijken van de beëindigingsovereenkomst kan er worden gekeken of er recht bestaat op een WW-uitkering. Werkgevers willen daar (onbewust) fouten in maken. Een vaststellingsovereenkomst wordt door de werkgever opgemaakt, maar het risico van fouten in de overeenkomst ligt bij u als werknemer. Nakijken is daarom altijd verstandig en vaak worden deze kosten ook vergoed door de werkgever.

Hoe zit het met de transitievergoeding bij een vaststellingsovereenkomst?

De transitievergoeding moet vastgelegd zijn in de vastellingsovereenkomst. Zo kan geen twijfel bestaan over het vergoedingsbedrag. Daarnaast is het mogelijk om de vergoeding hoger te laten uitvallen door onderhandelingen. Novum juristen kan u daarmee helpen.

Ontslag op staande voet bij Cordaan: ontslagvergoeding en transitievergoeding

Hoe krijg ik een transitievergoeding nadat ik op staande voet ben ontslagen?

Een werkgever geeft doorgaans geen transitivergoeding aan een op staande voet ontslagen werknemer. In principe heeft u hier wel recht op en kunt u betaling van deze vergoeding afdwingen via de rechter of via een vaststellingsovereenkomst.

Een transitievergoeding krijgen via de rechter moet met een verzoekschrift. Vaak wordt moet dit verzoekschrift ook de vernietiging gevorderd van het ontslag en een billijke vergoeding gevraagd vanwege het ontslag.

Een transitievergoeding via een vaststellingsovereenkomst is mogelijk als een arbeidsjurist de vergoeding als een ontslagvoorwaarde laat opnemen in de overeenkomst. Dit is doorgaans de beste methode om de transitievergoeding te verkrijgen, omdat een zitting bij de rechter veel tijd kost.

Heb ik recht op een ontslagvergoeding na een op staande voet aangezegd ontslag?

De ontslagvergoeding is vervangen met de transitievergoeding. In principe is dus geen recht op een ontslagvergoeding. Een ontslagvergoeding kan wel worden uitonderhandeld wanneer een ervaren arbeidsjurist het ontslag op staande voet laat intrekken. Daarvoor komt dan ontslag met wederzijds goedvinden in de plaats.

 

Contact

Heeft u vragen over ontslag? Onze arbeidsjuristen zijn altijd bereikbaar via 020 261 60 10.

Meer artikelen