Novum, ik heb vragen over ontslag deel 24

Hieronder leest u waargebeurde verhalen van werknemers die te maken kregen met vragen over arbeidsconflicten, ontslag op staande voet en vaststellingsovereenkomsten en hoe een arbeidsjurist van Novum juristen daarop heeft gereageerd en welke oplossing hij heeft voorgesteld. Hiermee wordt beoogd om juridische zaken als ontslag, arbeidsconflicten en vaststellingsovereenkomsten herkenbaar te maken voor de werknemer.

Ontslagverhaal 47: Onterecht ontslag op staande voet na onjuistheden in de ontslagbrief

Beste jurist,

Ik heb onmiddellijk hulp nodig bij een case ontslag op staande voet. Het gaat om een grote werkgever waar veel controle is op fraude. De werkgever heeft mij in een ontslaggesprek op staande voet ontslagen. Ik heb niets gedaan, maar de werkgever geeft aan dat ze getuigen hebben die mijn ‘gedragingen’ zouden hebben gezien. Ik weet dat deze getuigenverklaringen niet bestaan en bedoeld waren om mij onder druk te zetten voor een bekentenis.

Ik wil graag bezwaar maken tegen het ontslag. Hoe ga ik nu verder?

Reactie arbeidsjurist

Ontslag op staande voet is altijd te betreuren, maar nooit kansloos. Onze insteek is om uw casus te bestuderen en in te schatten waar de beste kansen op een oplossing liggen. Het is mogelijk om het ontslag weg te contracteren met een vaststellingsovereenkomst of om het ontslag voor een kantonrechter te leggen. Ik stel voor dat we uw casus persoonlijk op kantoor bespreken. Staat u hiervoor open?

Reactie werknemer

Ja, dat vind ik fijn. Ik zal de ontslagbrief en overige correspondentie meenemen.

Bespreking ontslag

De werknemer stelde logische vragen. Hij wilde bijvoorbeeld weten of hij nog in aanmerking kwam voor een WW-uitkering. De arbeidsjurist legde uit dat berusting in het ontslag geen WW-uitkering oplevert. Een van de voorwaarden is dat de werknemer niet verwijtbaar is in het ontslag. Hoewel het ontslag wellicht onterecht voelt, moet het ontslag wel worden aangevochten.

Oplossing voor vaststellingsovereenkomst

Na het gesprek bleek het ontslag niet te kloppen. De werknemer koos vanwege zijn principes voor een zitting bij de kantonrechter. De arbeidsjurist heeft hiervoor de zaak tot in detail voorbereid en voor de rechter gebracht. De arbeidsjurist vroeg om de transitievergoeding, de billijke vergoeding, de aanzegvergoeding en overige zaken zoals doorbetaling van loon.

Vaststellingsovereenkomst of beschikking kantonrechter?

De werkgever had ook een arbeidsjurist in de arm genomen en was zich waarschijnlijk bewust van de fouten in het gegeven ontslag. Daarom bood de arbeidsjurist van de werkgever een vaststellingsovereenkomst aan om het ontslag in een schikking te verwerken om de zitting bij de rechter te voorkomen.

De vaststellingsovereenkomst bevatte een goed ontslagvoorstel. De werknemer werd financieel ruim gecompenseerd en kon weer in aanmerking komen voor een WW-uitkering. Ook kreeg hij een transitievergoeding mee en een ontslagvergoeding voor overig gemaakte kosten.

Omdat de zitting nog enkele dagen verwijderd was van de aangeboden vaststellingsovereenkomst, deed de arbeidsjurist van de werknemer een verbeterd ontslagvoorstel met verhoogde voorwaarden. Deze ontslagvoorwaarden waren gebaseerd op de vergoedingen die ook bij de rechter mogelijk waren.

De werkgever wilde de zitting voorkomen en ging mee in het ontslagvoorstel van de arbeidsjurist van de werknemer. De ontslagvoorwaarden waren eveneens akkoord waardoor het ontslag werd gecontracteerd in de vaststellingsovereenkomst. De zitting ging daarom niet door. De werknemer was tevreden en ging met een goed gevoel uit dienst.

Ontslagverhaal 48: Vaststellingsovereenkomst voor ‘stelende’ medewerker

Hallo, ik ben op staande voet ontslagen na een fraudebeschuldiging. Ik zou hebben gestolen bij de supermarkt waar ik werk. Ik vind het onterecht en zou graag hulp hierbij willen. Ze dreigen nu met aangifte en willen dat ik op gesprek kom. Hoe kunnen jullie helpen?

Reactie arbeidsjurist

Ontslag in de detailhandel komt geregeld voor bij diefstal en andere fraudegevoelige argumenten. Gelukkig hebben wij ervaring met de bedrijfsjuristen en HR-mensen die bij dergelijke bedrijven het ontslag op staande voet verlenen aan werknemers zoals u.

Wij raden een vaststellingsovereenkomst aan als oplossing voor het op staande voet gegeven ontslag. Vooral in de detailhandel willen werkgevers vaak ontslag met wederzijds goedvinden afspreken in een vaststellingsovereenkomst. U kunt een WW-uitkering aanvragen om uw inkomen te redden, het is mogelijk om een transitievergoeding af te spreken en uw juridische kosten worden waarschijnlijk vergoed.

Oplossing voor ontslag op staande voet

De werknemer ging akkoord met de vaststellingsovereenkomst. De werkgever bleek welwillend te zijn om mee te werken aan een schikking voor het ontslag. Beide partijen waren uiteindelijk akkoord met de ontslagvoorwaarden die werden gesteld. De werknemer kon daarom het ontslag achter zich laten en een nieuwe baan zoeken.

Voor het juridische gedeelte is het goed om een vertrek te overwegen bij de werkgever via een vaststellingsovereenkomst. Deze overeenkomst biedt een voordelige uitweg uit iedere arbeidsconflict en geeft zicht op een WW-uitkering en goede ontslagvoorwaarden. Gelukkig zijn de arbeidsjuristen van Novum juristen ervaren genoeg om deze overeenkomst te bedingen bij de werkgever.

Novum, ik heb vragen over ontslag (deel 24). Heeft u ook vragen over vaststellingsovereenkomsten, ontslag op staande voet of arbeidsconflicten? Bel dan naar 020 261 60 10 voor meer informatie. Onze arbeidsjuristen zijn vandaag nog bereikbaar.